• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından Korel Termal Otel'de düzenlenen Türkiye-Çin İlişkileri ve Çin Halk Cumhuriyeti İş Fırsatları Paneli'nde Türkiye-Çin arasındaki ticari hacmin nasıl gelişeceği tüm yönleriyle ele alındı.

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer’in liderliğinde düzenlenen Türkiye-Çin İlişkileri ve Çin Halk Cumhuriyeti İş Fırsatları Paneli, Kardem Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Erdoğan tarafından yönetildi. Panelde Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi-Ticaret ve Elçi Müsteşarı Liu Yuhua, PTT AVM Üst Yöneticisi Hakan Çevikoğlu, ICBC Türkiye Bank A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Qian Hou, Arzum Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Artuk Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı M. Önder Artuk konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

“YARI HONG-KONG’LU SAYILIRIM”

Panelin ilk konuşmacısı olan Arzum Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Çin’de uzun süredir yatırımcı olarak bulunduğunu belirtti. Kolbaşı, “Özellikle Çin'deki üretimin hem maliyet hem teknolojik olarak farkları vardı. Bunun ne olduğunu anlamak için 1992 yılında iş yapış şekilleriyle Batı'dan farklı fakat aynı şekilde bir stratejileri var. O yüzden o günden bugüne kadar bir iş birliğini geliştirerek, Hong Kong'da önce firma kurdum daha sonra Shanghai, Shenzhen'de firma kurdum. İstanbul'dan sonra yaşadığım, en uzun yaşadığım ikinci şehir Hong Kong oldu. O yüzden Hong Kong oturma ve çalışma iznim var. Yani yarı Hong Kong'lu sayılabilirim. O süreçte Çin'de büyük bir gelişime gösterdi. Aynı zamanda aynı yıl rahmetli Turgut Özal'ın da Çin'e bir seyahate oldu. Ve o yüzden D2'de de 1992'de ilk defa Türkiye-Çin İş Konseyi kuruldu. Ben de üye oldum. 2010'da Türkiye-Hong Kong İş Konseyi'ni kurduk. Bu noktada benle beraber aslında hem işi geliştirdim hem de Türkiye ile Çin arasında bir köprü olabilecek birçok olayın da içerisinde olduk. Hem siyasi hem ticari yönde. Eskiden belki Çin'e veya Asya'ya sadece ürün almak için bakabilirdik. Bugün halbuki bambaşka bir yerdeyiz” dedi.

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

“TÜRKİYE’DEN MARKA ÇIKAR”

Kolbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Özellikle geçen hafta yapılan anlaşmayla artık Asya ile Türkiye arasında bir kere hava köprüsü var. 49 sefer farklı şehirden, bugün İstanbul'da direkt uçuş söz konusu. Bir kere karşımızdaki Çinliler, bizim gibi ben Türk iş insanlarım da öyle görüyorum. Bir kere iş odaklıyız. Aile kavramı bize çok benzer. Eğer siz de onlarla aile olarak görüşmeye başlarsanız, Siz de eş ve çocuklarınızla eğer oradaysanız, o yüzden Hong Kong'ta uzun süre yaşadım. Biz biraz daha kervan yolda düzülür mantığıyla işe başlayabiliyoruz. Onlar ise çok daha stratejik düşünüyorlar. Hem devlet, hükümet olarak stratejileri var. Beş yıllık planlarla geliyorlar. karşılıklı şeffaf olmak bence çok kıymetli ve önemli. Bu size muhakkak iş hayatında artı noktalar getirecektir. Ben inanıyorum daha iyi işlere, iyilikle imza atacağız. İhsan Başkan bizi buraya daha çok çağırsın ki daha çok Afyon kaymaklı lokumunu yiyelim. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Ben biliyorsunuz bu lokumun yanında da, Turkish Delight'in yanında da Türk kahvesi içinde bir görüntüyüm. Türkiye'den marka çıkar mı diye bazen odaklanıyoruz. Türkiye'den aslında çıkmış markalarımız var. Turkish Coffee, Turkish Drive gibi. Türk Hamamı da bunların bir tanesi. Etrafında kümenelim. Markalarımızı taşımak çok önemli. Tek başına marka olmak yerine, biraz önce açılışta siz de söylediğiniz gibi, yan yana durarak ileriye gitmemiz çok kıymetli ve anlamlı.”

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

EKONOMİDE YENİ DÖNEM: DİJİTALLEŞME

PTT AVM Üst Yöneticisi Hakan Çevikoğlu da Afyonkarahisar’da böyle bir panelde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek “Dijitalleşme yalnızca bir araç değil, yeni bir ekonomik değil, yeni bir tipik basit biçimi ve ülkelerin rekabet noktalarını dönüştüren yapısal bir paradigma haline geldi. Bu dönüşümün merkezinde ev ticareti etkileşim kapasitesi yer alıyor. Çin'in bugün yalnızca dünyanın en büyük dijital pazarı değil aynı zamanda teknoloji, kullanıcı deneyimi, lojistik entegrasyon ve tüketici zekası açısından da küresel standartları belirliyor. Türkiye ise üretim kalitesi, genç nüfusu, dinamik girişimciliği ve stratejik bir varlık gösterebilecek nadir ülkelerden biri. Biz PTT AVM olarak Türkiye'nin küresel dijital ekonomide hak ettiği konumu almasıyla da ilgileniyoruz. Bu kapsamda Çin pazarına özel olarak geliştirdiğimiz Türkiye Ulusal Mağazası modeliyle Türk markalarının dünyanın en rekabetçi dijital vitrinine taşıyoruz. Çin'in önde gelen platformlarında açtığımız bu mağazalar sadece ürün satışı değil, ülke algısı, güven ve kurumsal itibarı yansıtan bir ticari model olarak hizmet veriyor. Ancak dijitalleşme yalnızca teknolojiyle değil, aynı zamanda operasyonel derinlik ve doğru algıyla mümkündür. Bugün biz üreticilerimizi ekonomiye entegre olmasını mümkün kılan bir sistem sürdürüyoruz” dedi.

 

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Artuk Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı M. Önder Artuk da konuşmasında şu vurguları yaptı:

“Afyon’un doğal taşı, Çin'in inşaatı ve altın fiyatlarından için benzersiz bir değer. Türk iş adamları da zaten Çin'de olabildikçe artık çalışıyorlar. Bu çalışmaların daha da artabilmesi için ticaret bağlarını artırmalıyız. İkinci olarak gıda ve tarım ürünlerindeki ürünlerimiz, yoğundan kaymağa, meyveye kadar farklı ürünlerimiz var.  Termal zenginliği ve sağlık hizmetlerini üçüncü olarak açıklamak gerekir. İlimizdeki bölgesel yatırım araçları, lojistik avantaj, yetişmiş iş gücüne olan yakınlığımız, metropollere olan yakınlığımız sayesinde ticaret hacmimiz gelişebilir.”

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

“GÜZEL BİR YARIN MÜMKÜN”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi-Ticaret ve Elçi Müsteşarı Liu Yuhua ise Türkiye ile Çin’in 1000 yıla yaklaşan dostluğu olduğunu, kendisinin 6 yıldır Türkiye’de olduğunu ve Türk halkının misafirperverliğini hissettiğini belirtti. Liu Yuhua, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın ikinci döneminde bazı ülkelere yönelik yüksek gümrük vergisi uygulamasının küresel ekonomiye zarar vereceğini belirterek “Türkiye ve Çin, iş birliğini geliştirerek insanlık için ortak payda topluluğunu inşa edip, güzel bir yarına ulaşabilir” dedi.

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı

İKİ ÜLKENİN MİLLİ PARALARI VURGUSU

ICBC Türkiye Bank A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Qian Hou da Türk işadamları ve sanayicilerine yönelik kredi ve destek çalışmalarının yapılabileceğini, firmaların güvenilirliğine çok önem verdiklerini vurguladı. Qian Hou, Türkiye ve Çin’in milli paralarının kullanılmasını teşvik etmek istediklerini, bu durumun her ülkedeki ekonomiye çok büyük yarar sağlayacağını kaydetti. 

Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldıTürkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldıTürkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldıTürkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldıTürkiye-Çin arasındaki ticaret hacim nasıl gelişir? Bu panelde ayrıntıları anlatıldı
 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme