• Haberler
  • Genel
  • Türkiye Yüzyılı'nın Evliya Çelebileri Afyonkarahisar'da Buluştu

Türkiye Yüzyılı'nın Evliya Çelebileri Afyonkarahisar'da Buluştu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında yürütülen 'Gez, Gör, Öğren, Öğret: Sosyal Bilgiler Öğretiminde Saha Verilerine Dayalı Kanıt Temelli Öğrenme' projesinin açılış programı gerçekleştirildi.

AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen programa; Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nusret Koca ile akademik personel ve öğretmenler katıldı.

Proje yürütücüsü ve Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Yazıcı yaptığı açış konuşmasında, projenin ana fikrini “kanıt temelli öğrenme” modelinin oluşturduğunu belirtti. Eğitimde kanıt kavramının, iyi tasarlanmış araştırmalar ve veri analizlerinden elde edilen açık ve ikna edici bulgulara dayalı sınıf içi uygulamaları ifade ettiğini söyleyen Yazıcı, “Bazı ders konularında kanıtlara sınıf veya okul dışı ortamlarda ulaşmanın çok daha verimli sonuçlar doğuruyor. Sosyal bilgiler dersinin çok disiplinli yapısına rağmen, kanıt temelli öğrenme yaklaşımıyla yapılan araştırmalarda kanıtlar genellikle sadece bilgi ve belge üzerinden elde ediliyor. Sahadan elde edilen verilerin bu süreçte yetersiz kaldığı görülmektedir. Yapılan akademik araştırmalar, öğretmenlerin kanıt kullanma becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.

Türkiye Yüzyılı'nın Evliya Çelebileri Afyonkarahisar'da Buluştu

“HEDEF, KANIT TEMELLİ ÖĞRENME BECERİSİ KAZANDIRMAK”

Projenin yenilikçi yönünün, hedef kitleye sosyal bilgiler öğretiminde doğrudan sahadan elde edilen verilere dayalı kanıt temelli öğrenme becerisi kazandırmak olduğunu vurgulayan Yazıcı, “6-9 Temmuz tarihleri arasında yoğun bir takvimle yürütülecek proje kapsamında; tarih, coğrafya ve ekoloji temelli saha çalışmaları, yerinde gözlemler, laboratuar incelemeleri ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Program süresince elde edilen tüm sonuçlar ve çıktılar, proje raporu olarak TÜBİTAK’a sunulacak. Ayrıca projenin eğitim camiasına geniş çaplı fayda sağlaması amacıyla, ilgili kurumların istifadesine sunulmak üzere nitelikli bir akademik yayına dönüştürülecek” diye konuştu.

“ANALİTİK DÜŞÜNEN YENİ BİR NESLE İHTİYACIMIZ VAR” 

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nusret Koca, klasik eğitim anlayışının artık sınıflarda yerinin olmadığını belirtti. Sorgulayan ve analitik düşünen bir nesle ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Koca, “Öğretmenin anlattığı, öğrencinin ise pasif bir şekilde dinleyici olduğu modelin dışına çıkmak zorundayız. Dijital çağda bilgiye ulaşmak artık anlık bir mesele. Eğitimciler olarak soyut bilgileri somutlaştırarak yerinde öğretmeyi amaçlamalıyız. Bu projedeki gezi ve gözlemler de bilginin somutlaştırılmasına hizmet ediyor. Tatil döneminde özveriyle buraya gelen tüm öğretmenlerimize teşekkür ederim” dedi.

Türkiye Yüzyılı'nın Evliya Çelebileri Afyonkarahisar'da Buluştu

“EVLİYA ÇELEBİ, 17. YÜZYILDA SOMUTLAŞTIRARAK KAVRATTI” 

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, projenin son derece önemli olduğunu belirterek, eğitimin temel öznesinin öğretmenler olduğunu söyledi. TÜBİTAK ve TEKNOFEST projelerinin artık çocukların eğitim hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini kaydeden Sünnetci, şunları söyledi:

“Biz, Seyahatname’yi 21. yüzyılda yapıyoruz ama bunu somutlaştırarak ilk kavratan, 17. yüzyılda Seyahatname’yi yazan Evliya Çelebi’ydi. Çocuklar, sahadaki kanıtları görerek öğrenirlerse, bu bilgiler kalıcı bellekte daha fazla yer edinecektir. Örneğin Norveç’te çocuklar 4 saatlik teorik eğitimin ardından alan çalışmasına çıkıyor ve yerinde öğreniyor. Öğretmenlerimizin Afyonkarahisar’ın tarihi ve turistik yerlerinden elde edeceği somut verileri öğrencilerine en iyi şekilde aktaracağına inanıyorum”

“ÖĞRETMENLER SAHAYA İNEREK KANIT TOPLAYACAK” 

Proje koordinatörü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Evren Ekiz ise “Gez, Gör, Öğren, Öğret” temasıyla yürütülecek proje hakkında bilgilendirme yaptı. Eğitim programının 4 gün süreceğini belirten Ekiz, ilk 3 gününde öğretmenlerin sahada uygulamalı eğitim alacağını, son gün ise laboratuar çalışmaları gerçekleştirileceğini kaydetti. Ekiz, “Program kapsamında katılımcı öğretmenler; Frig Vadisi’nde kayaç incelemeleri yapacak, Ayazini Köyü’nde tarih, ekoloji ve coğrafya temalı arazi gezisine katılacak. Programın ikinci gününde Afyonkarahisar Kalesi, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği, Şuhut Atatürk Evi ve Kocatepe ziyaret edilerek tarihî ve kültürel mirasa ilişkin bilgiler aktarılacak. Üçüncü günde ise Eber ve Karamık göllerinden su numuneleri alınarak ekolojik gözlemler yapılacak” dedi.
Program, katılımcıların toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme