Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Türkiye’de nüfus yaşlanıyor, genç nüfus azalıyor”

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış ve Akademik Atama ve Yükseltme Töreni’nde konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Türkiye’de nüfusun yaşlandığını buna bağlı olarakta genç nüfusun azaldığına dikkat çekti

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) 2023-2024 Akademik Yılı Açılış ve Akademik Atama ve Yükseltme töreni AKÜ Atatürk Kongre Merkezinde yapıldı. Akademik yılın açılış dersini Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci verdi.

Törene; Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri; Av. Ali Özkaya,  Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, İl Jandarma Komutanı Tolga Yağan, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Benol Kaplan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, İl protokolü, akademisyenler ve idari personel katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Murat Salim Tokaç ve Ankara Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri; Ali Yılmaz ve Deniz Şahin’in “Meşkin Üç Ahengi” isimli müzik dinletisi ile başladı.

“TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Törenin açılış konuşmasını yapan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Türkiye’nin her anlamda büyük başarılara imza attığı sağlık alanının öncü kadrosunun içinde yer alan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’yi ağırlamaktan büyük bir onur ve memnuniyet duyduğunu belirtti. Rektör Okumuş, “Günümüzde ülkeler ve sektörler arası rekabette ‘farklılaşmak’ ve ‘potansiyelleri harekete geçiren, yenilikçiliğe dayalı bir üretim yapısı oluşturmak’, öncelik kazanmış bulunmaktadır. Rekabet gücünün ve toplumsal refahın artırılması yolunda bilimsel bir anlayışla özel bir çaba geliştirmesi beklenen; yapısal ve temel bir strateji ile bulunduğu bölgenin lokomotifi olabilecek kurumlar ise hiç kuşkusuz Üniversitelerdir. Türkiye’nin sağlık hizmet sunumunda ön saflarda yer almak, sağlık alanında bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapmak; sağlık teknolojisi ve ilaç üretimine katkıda bulunmak ve yetişmiş insan gücü ile sağlık eğitimi alanındaki hedeflerimize ulaşmak amacıyla kurulan AFSÜ’de, işte bu, lokomotif kurum olma işlevinin bilincinde faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. AFSÜ’nün 2018 yılında kuruluşundan bu yana, hedef ve amaçları doğrultusunda, tüm gücümüzle çalışmaktayız ve çalışmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

“AFSÜ BÖLGE HASTANESİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR”

AFSÜ’nün bölge hastanesi olma yolunda ilerleyişini sürdürdüğünü belirten Rektör Okumuş,“Uşak, Kütahya, Konya-Akşehir ve Eskişehir-Sivrihisar bölgelerinden birçok hastanın üniversitemizi tercih ettiğini görmek bizleri mutlu etmektedir. Bunun yanında örneğin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü, yerel ve bölgesel anlamda sağlık hizmetinin ötesinde, ulusal ölçekte hizmet veren, en çok tercih edilen bölümlerimizden en önemlisidir. Bu bölümümüz, termal sularda uyguladığı başta nörorehabilitasyon tedavi hizmetleri olmak üzere, rehabilitasyon hizmetlerinde başarı oranının %85’lerin üzerine ulaşması nedeniyle, hemen her ilden Fizik-Tedavi hekimleri tarafından refere edilen bir bölüm haline gelmiştir ve şu an için yeni gelen bir hastamıza neredeyse 1 yıl sonrasına randevu verir hale geldik. Afyonkarahisar ve çevre illerinden gelen hastalarımıza, sağlık hizmetini, en iyi koşullarda, en kaliteli şekilde alsın diye bir gayret içindeyiz. Bir süredir yapılan başarılı Kemik İliği Nakillerinin yanında, sunduğumuz kaliteli sağlık hizmetlerine kısa süre önce başladığımız Kornea Nakilleri ile bir yenisini daha eklemiş olmanın mutluluğu içindeyiz. Kısa süre içinde hastanemizde 5 hastamıza başarılı bir şekilde kornea nakli yapılmasının yanında, Kornea bankamızın aldığı 40’ın üzerinde kornea ile başka illerdeki hastalarımızın gözlerine ışık olmanın da büyük sevinci içerisindeyiz. Diğer organ nakilleri konusunda akademik eğitimi devam eden akademisyenlerimiz ile bu alanda bölgede öncü olma noktasında çalışmalarımızın sürdüğünü ve önümüzdeki yıl içerisinde böbrek nakli konusunda da hizmet vermeye başlamayı ümit ettiğimizi belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜNİTE SAYIMIZI 94’E ÇIKARTIYORUZ”

Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde doluluk oranlarının yıllar içinde yükseldiğini ifade eden Okumuş, “Diş Hekimliği Fakültemizde sunduğumuz sağlık hizmeti, ülkemizin diğer fakülteleri ile ön sıralarda yer alma yarışındadır. Seçkin akademik personeli ve nitelikli eğitim materyalleri ve uygulama sahaları ile2018 yılında 58 olan diş ünite sayısı önce diş hekimliği binasındaki eğitim alanları boşaltılarak 78’e çıkartılmış, aşırı talep nedeniyle de bu ünitelere 16 ünite daha ekleyerek 2024 yılı başından itibaren ünite sayımızı 94’e çıkartıyoruz. Buna rağmen halen diş hekimliği fakültemizden randevu almak isteyen hastalara cevap vermekte aşırı zorlandığımızı belirtmek istiyorum. Vatandaşlarımız tarafından eleştiri konusu yapılmasına rağmen bu durum aslında Diş Hekimliği Fakültemize olan ve giderek artan teveccühün bir sonucudur. Çünkü Diş hekimliği fakültemiz, ülkemizdeki en gelişmiş diş hekimliği fakültelerinde mevcut olan akademik birimlere sahip ve diş tedavisi alanındaki tüm hizmetleri verebilecek kabiliyete sahip bir Diş Hekimliği Fakültesi hüviyetini kazanmış durumdadır.” dedi.

“İLAÇ ÜRETİMİNDE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Rektör Okumuş konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Sadece eczanede ilaç satışı yapan değil; ilacı bütün aşamalarıyla bilen, araştıran, geliştiren, bu konuda ulusal ve uluslararası çalışmalarda bulunan eczacılar yetiştireceğiz, diye yola çıktığımız Eczacılık Fakültemizi açtık. “Akademik gelişimi devam eden Üniversitemizde; modern sağlık eğitimi ve kaliteli sağlık hizmetinin yanında ilaç geliştirmeyi, tıbbi aromatik bitkileri, termal sağlığı önceliklendirmekteyiz. Şu anda ilaç geliştirme ön çalışmalarının olmazsa olmazı ve Türkiye’de faaliyet gösteren birim sayısı sadece iki olan, ilaç faz çalışmalarının yapıldığı, klinik ve laboratuvarların yer aldığı ‘biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve faz çalışmaları klinik ve laboratuvarları’ birimimizin inşaatı son sürat devam etmekte olup, en kısa sürede faaliyete başlayacaktır. Bu birimin iç donanımı için Zafer Kalkınma ajansından 23 milyon TL’lik destek alınmış olup, donanım için gerekli cihazların ihalesi yapılmış ve peyderpey bu cihazlar teslim alınmaktadır. İlaç ve Klinik çalışmalar için kuracağımız Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Merkezimizin inşaatı da devam etmekte olup, daha önce inşaatı tamamlanan İlaç üretim tesisimizde, Üniversite-Sanayi işbirliği ile iki ilacın üretimi konusundaki çalışmalarımız da devam etmektedir. Bütün bu birimler tamamlandığında üniversitemiz Eczacılık alanında parmakla gösterilecek bir noktaya gelecektir. İlaç geliştirme çalışmalarını yapmak, ilacın uluslararası çalışmalarına da katkıda bulunmak düşüncesiyle AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) bünyesinde bir Klinik Araştırmalar Birimi kurduk, bu birimin koordine ettiği çalışmalar neticesinde şu anda uluslararası beş ilaç şirketi ile toplam bütçesi 11 milyon TL olan klinik araştırma anlaşmalarını imzaladık ve halen iki firma ile de görüşmelerimiz devam etmektedir. Bu bilimsel çalışmalarla; ilaç geliştirmenin klinik araştırma sürecinde yer alacak akademisyenlerimizi destekleyerek AFSÜ’nün uluslararası tanınırlığını da arttırmış olma hedefimiz gerçekleşecektir. AFSÜ olarak tüm akademik birimlerimizde ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalara, araştırma faaliyetlerine destek veriyoruz. Türkiye’de AR-GE faaliyetlerine araştırma başına en yüksek oranda bütçe desteği veren Üniversitelerden biriyiz. AFSÜ’de Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında bu desteğin sonuçlarını da almaya başlamış bulunuyoruz. Örneğin son iki yılda, Teknofestte Üniversite düzeyinde, Sağlık ve eğitim teknolojileri alanında katıldığımız yarışmalarda akademisyenlerimizin projeleriyle birçok üniversiteyi geride bırakarak 1 birincilik ve 1 ikincilik aldığını, verilen desteklerle yapılan projelerde de 11 adet patent başvurusu yapıldığını özellikle belirtmek isterim. Aynı zamanda; üniversitemizde 2018’den itibaren yapılan bilimsel çalışmalar ve bunlara yapılan atıflarla, ulusal ve uluslararası sıralamalarda, Üniversitemizin; akademisyenlerin yayınlarıyla belli bir birikim oluşması bakımından yükselmesi hızla devam etmektedir.”

“100 YATAKLI AFSÜ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HASTANEMİZ ÇOK YAKINDA KURULUYOR”

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programının geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını verdiğini dile getiren Okumuş,“Bu programın öğrencileri için bir uygulama bahçesi yanında, özel tıbbiaromatik bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla bir uygulama seramız ve bu atılımlarımızı desteklemek için, içerisinde dersliklerin, hem Afyonkarahisarlıların hem de personelimizin gezip görecekleri dinlenme alanlarının olduğu, kafeteryası bulunan “Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Merkezi” yapıyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliklerimiz çeşitlenerek devam ediyor. Zafer Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız destekle Türkiye’nin en modern Tıbbi Mantar Üretim tesisini bitirdik. Şu anda iç donanımı da tamamlandı. Bir ay içinde orada tıbbi mantar üretim çalışmaları başlayacak. Önümüzdeki günlerde açılışını planladığımız tesiste, Tıbbi mantarın geniş kullanım alanı deneyimlenerek, Türkiye’de henüz bakir olan bu alanda tıbbi mantarlarla ilgili çalışmalar yapma amacındayız.Uşak Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi birlikteliğindeki Zafer Teknopark’a AFSÜ de dâhil oldu. Dolayısıyla şu an itibariyle şirket kurmak; özellikle sağlık alanında çalışma yapmak isteyen, ürün geliştiren tüm akademisyenlerimize, çalışanlarımıza ve şirketlere Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösterme imkânı da sağlamış olduk. Geçtiğimiz pandemi dönemi ve yaşadığımız asrın felaketi deprem sonrası, sağlık hizmetlerimizle ilgili önemli bir konu, yoğun bakım ihtiyacımızın giderek artıyor olmasıdır. Hem palyatif bakım hem de yoğun bakım ihtiyacını sağlamak amacıyla bağışçı desteği ile hizmete açtığımız AFSÜ Ömer-Zilif Halaç Hasta Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hastane Konukevi önemli bir eksikliğimizi gidermiş oldu. Gurur duyduğumuz, 5 yıldızlı otelkonforunda, Türkiye’deki benzerleri arasında herhalde en donanımlı paliyatif bakım merkezi ve misafirhanelerden biridir. Mevcut hastane binalarından ayrı, aynı zamanda bizim genel hastane kampüsü içinde de bir miktar yatak kazanmamızı sağlayacak, Fizik Tedavi Hastanesi kurmak en büyük hedeflerimizden biriydi. 100 yataklı AFSÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanemizin yatırım planına alındığının ve en kısa zamanda temelinin atılacağının müjdesini de vermek istiyorum. Bu hastane ulusal bazda hastalarımıza hizmet vermesinin yanında, en başarılı olduğumuz alanlardan birisi olan Fizik-Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uluslararası Sağlık Turizmi konusunda da Üniversitemizin öncü ve örnek bir birimi olacaktır. Gururla söyleyebiliriz ki, 2018 yılında yaklaşık 100 milyon TL’ye yakın borcumuz var iken, an itibariyle, programlanmış ödemelerimiz dışında şu anfirmalara neredeyse borcumuz bulunmamaktadır ve ekonomik denge açısından nötr durumda olan çok nadir üniversitelerden birisiyiz. Üniversiteler, sunmuş oldukları yükseköğretim ve eğitim hizmeti yanında, bulundukları il ve genel anlamda ülke için, her alanda ve toplumun her kesimine de dokunmakla yükümlüdürler. Bu anlamda üniversite-sanayi, üniversite-özel sektör ve üniversite-kamu işbirlikleri ve çalışmaları çok önemlidir. Bu anlamda AFSÜ, üzerine düşen görevleri de yapmakta ve yapmaya devam etmekte olup, bu kapsamda ilimizde yıllık 5 milyon litre üretim kapasitesine sahip, tıbbi etil alkol üretim tesisinin kurulmasını sağlamış, 100 dönümlük TAB ormanının kurulmasını sağlamış, valilik ve Başsavcılık işbirliği ile hükümlü kadınlar için yeni bir iş ve uygulama alanı açma adına, TAB bahçesi kurulmasına öncülük etmiş, kadın-kültür evleri işbirliği ile kadınlara çok sayıda eğitim programı ile destek olmuş, Ormanbölge müdürlüğü işbirliğinde safran bitkisi deneme ekimlerine başlamış, hayvansal atıklardan kolajen üretimi için bir tesis kurulması amacı ile çalışmalarına başlamış, Zafer kalkınma ajansı işbirliğinde kadın istihdamını sağlamak ve bilimsel çalışmalara destek olmak için Tıbbi mantar üretim tesisini kurmuş, özel sektör işbirliği ile bir ilaç üretim tesisinin kurulmasını sağlamış ve bu tesiste iki adet ilacın üretilmesi için çalışmalara başlamış, Tıbbiaromatik bitkiler alanında artık marka haline gelmiş “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler çalıştaylarını” düzenlemiş, Kornea bankası kurularak ülke çapında birçok hastaya kornea sağlanmasına önderlik etmiştir. Beş yılı geride bırakan “Sağlığın Üniversitesi”, güçlü akademik personel yapısı, başarılı gelişim grafiği ve imza attığı stratejik projelerle adını duyuran bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.” diye konuştu.

“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN”

Rektör Okumuş Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayarak, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını kutlarken Tarih yazan aziz milletimizin tarihinden aldığı güçle geleceğe doğru emin adımlarla yürüdüğü Türkiye Yüzyılının başlangıcında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak ülkemizin, milletimizin, bilimin ve insanlığın geleceği için daha çok üretme bilinciyle çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Bugün, her birini ayrı ayrı kutlamaktan mutluluk duyduğum, ülkemize alanlarında değerli bilimsel katkılarının devam edeceğine inandığım, yeni atanan, unvanlarında yükselen ve her zaman birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduğum akademisyenlerimizin, kıymetli, seçkin öğrencilerimizin, Türkiye Yüzyılının bir parçası olarak şimdinin ve geleceğin sağlık hizmetlerini şekillendiren ekiplerin içinde yer alacağına inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.

“SON 20 YILDA TÜRKİYE’DE HER GRUPTAN GENCİN YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖNÜ AÇILDI”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı sözlerine, yaptıkları akademik araştırmalar ve bilimsel yayınlarla elde ettikleri başarılarının karşılığını alarak; unvanlarına kavuşan hocaları tebrik ederek başladı. Vali Yiğitbaşı,“Yine gösterdikleri çeşitli başarılardan ötürü üniversitemiz bünyesinde ödüle layık görülen hocalarımızı da kutluyorum. Bilime katkılarının daim olmasını diliyorum. Üniversitelerimiz, çağdaş dünyaya uyum sağlamamızı kolaylaştıran, çağdaş bilgiye ve mevcut gelişmelere en hızlı şekilde ulaşma imkânını bize sunan, bizi yaya bırakmayan evrensel kurumlarımızdır. Yalnızca gençlerimizi iş gücüne katmak değil; gençlerimizi içinde yaşadığı zamana hazırlayan, gerekli yeterlilikleri kazandıran ve geleceği öngören kurumlar olarak üniversitelerimiz, her şeyden önce siz hocalarımızın çalışmaları ve gayretleriyle bu kazanımları sağlayabilmektedir. Bir akademisyen olarak ben de bu mesleğin zorluklarını ve sorumluluklarını iyi biliyorum. Bir araştırma yapmanın, bir öğrenci yetiştirmenin, bir makale yayınlamanın ne kadar emek ve özveri gerektirdiğinin farkındayım. Bu anlamda, bugün burada bulunan ve emeklerinin karşılığını alan ve canhıraş gayretleriyle ödüle layık görülen hocalarımıza ne kadar şükranlarımızı sunsak azdır. Son yirmi yılda ülkemizde her gruptan gencimizin yükseköğretime erişiminin önü açıldı. Üniversitelerimiz yenilikçi programlarıyla yükseköğretimde dünya standartlarını yakından takip etmekte. Özellikle tıp ve diğer sağlık bilimleri alanları, ülkemizin en başarılı öğrencilerinin tercih ettiği alanlar ve Türkiye sağlık alanında yakaladığı başarıyı, üniversitelerimizin başarısına borçlu. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitemiz, bu başarının en büyük paydaşlarından biri durumunda. Geçen ay AFSÜ Göz Bankası tarafından iki hastamıza yapılan kornea nakli başarıyla sonuçlandı. Yine göz tansiyonunun lazerle tedavisi için önemli bir adım atıldı. Üniversitemizin bazı bölümlerinden hocalarımız dünyanın en etkili bilim adamları listesine girdi. Hocalarımızı bu başarılarından ötürü tek tek tebrik ediyorum.” dedi.

“TARIM, SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİNİN YENİ YATIRIMLARA KAPI ARALAMASINI BEKLİYORUZ”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öncülüğünde şehrin potansiyel bir yatırım alanı konumunda bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan çalıştayların bu yıl yedincisinin düzenlendiğini ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Şehrimizde tarım, sanayi ve üniversite iş birliğinin en önemli göstergelerinden biri olan bu çalıştayların, çok yakın zamanda bu alanda yeni yatırımlara kapı aralamasını bekliyoruz. Bunun yanında araştırma merkezleri, öğrenci kulüpleri ve diğer akademik organizasyonlarla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, şehrimizin “sağlıklı” işleyişi için hem öğrencileriyle hem akademisyenleriyle ciddi bir gayret sarf ediyor.  Ben şehri yönetmenin, arkasında hep üniversitenin desteğini hissetmesi gereken bir iş olduğuna inanıyorum. Diğer kamu kurumlarımız, iş dünyamız, yerel yönetimler, sivil toplum ve üniversitelerimiz arasındaki iş birliği hem şehrin gelişimini hızlandıracak hem de bu gelişimin içeriğini güçlendirecektir. Bu noktada, şehrimizde bulunan her iki üniversitemize de şehrin gelişimine, işleyişine ve tanıtımına sundukları katkıdan ötürü teşekkür ediyorum.  Bugün burada profesörlük unvanını kazanan, atama yükseltmelerde hak ettikleri kadrolara yerleşen ve başarılarından dolayı ödüle layık görülen hocalarımızı tek tek tebrik ediyorum. Başarılarınızın ve katkılarınızın devam etmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE NÜFUS YAŞLANIYOR, GENÇ NÜFUS AZALIYOR”

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış ve Akademik Atama ve Yükseltme Töreni’nde “Geleceğin Sağlığı, Sağlığın Geleceği” konulu “2023-2024 Yılı Akademik Açılış Dersi”ni verdi.

Bakan Yardımcısı Özdemir Türkiye’de nüfusun yaşlandığını belirterek, “49 olan hastane yaşımızı 13’e düşürmüşüz. Yüz yılda 107 bin yatağımız var. 15 yılda 120 bin yatak daha eklemişiz. Hastanede kişi başına yetmiş seksen metre kare alan düşerken şuanda iki yüz metre kare alan düşüyor. Nitelikli sağlık alanları üretiliyor. Yüzde yılda yapılmışı 20 yılda tekrarlıyorsunuz ama üç katı kadar kapalı alan katarak tekrarlıyorsunuz. 20 yılda yatak sayısı arttı ama yatak başına kapalı alan miktarı çok ciddi düzeyde artış gösterdi. Tabi hekim yetiştirmek kolay değil. 2007 yılına kadar YÖK TIP Fakültelerinde kontenjan artırmaya izin vermiyordu.  Hemşire ve ebe sayımız iki buçuk kat armış durumda. Şuanda Avrupa’da 2024 yılında 15 yaş altı nüfusla 65 yaş üstü nüfus birbirine eşitleniyor. Türkiye’de de nüfus yaşlanıyor ve genç nüfus azalıyor. Bu bizim için çok ciddi bir risk. Bebek ve anne ölümünde dünyada sağlık göstergelerinin en önemlilerinden biri başka ülkelerin 30 yılda kat ettiği mesafeyi 10 yıl gibi bir sürede kat etmiş bir ülkeye sahibiz. Türki’de şuanda doğumda beklenen yaşam süresi yüzde sekiz arttı son 20 yılda ve orta üst grubu bir ülkeyiz kendi gelir grubumu ülkemizin çok üstünde bir yaşam süresine sahibiz. Harcadığı paraya göre dünyada memnuniyeti en yüksek olan ülke Türkiye’dir.” ifadelerini kullandı.

Açılış dersinin ardından ödül ve plaket törenine geçildi. Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te ödül alan öğretim üyelerine ödülleri takdim edildi. Ardından Bilimsel Başarı Ödülleri, Akademik Hizmet Ödülleri, AFSÜ’nün çeşitli birimlerinde görev yapmış ve emekliye ayrılan idari personellere plaketleri verildi.

Program atama ve unvanda yükselme yapan akademisyenlere belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.