Vali Yiğitbaşı Takip Ediyor… Eber Gölü Kurtarılacak
Eber Gölü için Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı'nın himayelerinde bir dizi eylem hayata geçirildi
Su seviyesinin azalması, kirlilik ve yangın gibi olumsuz durumlarla zaman zaman gündeme gelen, Türkiye’nin en büyük 12’nci gölü Eber’in kurtarılması için harekete geçildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlatılan, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın himayelerinde sürdürülen Eber Gölü Su Eylem Planı ile göl ve çevresinde yaşanan sorunların sona ermesi hedefleniyor.
TİTİZLİKLE TAKİP EDİLİYOR
Buna göre Eber Gölünün debisel yapısının korunması amacıyla su tahsis eylem planı uygulamaları çerçevesinde insani tüketim, ekolojik yaşam, tarım ve hayvancılık ile endüstriyel kullanımlar dikkate alınarak Eber Gölünü besleyen kaynaklardan su kullanımına izin veriliyor. Özellikle kaçak ve izinsiz su kullanımlarının önüne geçilebilmesi amacıyla kolluk kuvvetlerince gereken denetim tedbirlerinin alınması ve men işlemlerin gerçekleştirilmesi, ayrıca DSİ tarafından Eber Gölünü besleyen su kaynaklarının önündeki engellerin açılması, temizlenmesi ve dere yataklarının düzenlenmesi sağlandı. Evsel atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyun sulama sezonu dışında Akarçay aracılığı ile Eber Gölünü beslemek üzere deşarjı gerçekleştirildi.
GÖLE SU BIRAKILMASI SAĞLANDI
Eber Gölü ve çevresinde yapılan çalışmalar kapsamında kentsel ve endüstriyel deşarjların atıksu arıtma tesislerinde (AAT) arıtılması gerçekleştirildikten sonra Eber Gölüne su bırakılması sağlandı. AAT'si olmayan yerleşimler için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İller Bankası Bölge Müdürlüğü aralığıyla gereken planlamalar hayata geçiriliyor. Tarımsal kirliliğin önlenmesi ve izlenmesi amacıyla Eber Gölünü besleyen su kaynaklarında 11 adet izleme istasyonundan su numuneleri alınarak; toprak analizine dayalı gübreleme, reçeteye bağlı pestisit uygulamaları, hayvancılık işletmelerine yönelik sızdırmaz gübre çukuru inşaları gerçekleştiriliyor.
AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ YAZILDI
Öte yandan Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Avrupa Birliği Projesi kapsamında Eber Gölündeki ekolojik yaşamın korunması ve yapay zeka destekli göl içi izleme istasyonlarının kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tarım İl/İlçe Müdürlüğü teknik ekiplerince Eber Gölü çevresindeki yerleşim birimlerinde gerçekleştirilen eğitim çalışmalarında halkın konuyla ilgili bilgilendirilmesi sağlanıyor.
117 BİN 779 HEKTARLIK ALAN
19 Nisan 2017 tarihinde "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil ve ilan edilen Eber Gölü’nün 117 bin 779 hektar tescil sınırına sahip olduğu belirtiliyor. Bu alanda saz yangınları sebebiyle; Afyonkarahisar Valiliği tarafından da ilk kez göle giriş ve çıkışlar 30 Ekim 2024 tarihinde yasaklandı; yapılan değerlendirmeler neticesinde söz konusu yasak 4 Aralık 2024 tarihi itibari ile kaldırıldı.
BİR DİZİ ÖNLEM ALINDI
Eber Gölü ve çevresi DKMP Bölge Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından göle giriş ve çıkışlar kontrol altına alınarak, koruma ve kontrol faaliyetleri aralıksız devam ediyor. Kaçak avcılıktan 15 kişiye 208 bin 463 TL 50 kuruş, izinsiz saz ve ot kesiminden 6 kişiye 3 milyon 30 bin 375 TL cezai işlem yapıldı. Saz yangınlarının önlenmesine ilişkin hazırlanan Bilgilendirme Afişleri Kaymakamlıklar aracılığı ile yöre halkına ulaştırılarak bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. DSİ 183. Şube Müdürlüğü tarafından Akarçay üzerinde bulunan izinsiz su bentlerini kaldırıldı, kaçak su kuyuları kapatıldı.
Bakmadan Geçme





