Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Veteriner hekimlere iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri gereğidir”

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası genel kurulunda konuşan Oda Başkanı M. Nevzat Algan, sağlık meslek sınıfında bulunan veteriner hekimlik mesleğinin bu sınıfın kanuni haklarından ve çalışma şartlarından yoksun bırakıldığını belirtti. Algan, “Hayvan sağlığı, halk sağlığı, gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında hizmet veren meslektaşlarımıza hak ettiği iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri için de elzemdir” dedi

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası 28. dönem olağan seçimli genel kurul toplantısı 10 Eylül 2022 Cumartesi sabah saat 10.00’da Jura Otel’de başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra genel kurul divanı Prof. DR. Mehmet Uçar’ın başkanlığında; Mahmut Salman, Murat Özdemir, Hacer Çeker’den oluştu. Toplantıya oda üyelerinin yanı sıra; AKÜ Veteriner Hekimlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Musa Korkmaz, Oda eski Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Birdane, Oda eski Başkanı Orhan Şükrü Aksu, AKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hatipoğlu katıldılar. Toplantıda Oda’nın eski Başkanları Prof. Dr. M. Fatih Birdane ile Orhan Şükrü Aksu’ya plaket verildi.
“ŞEHİTLERİMİZİ
VE GAZİLERİMİZİ
RAHMETLE ANIYORUM”
Toplantının açış konuşmasını Oda Başkanı ve Başkan adayı Veteriner Hekim M. Nevzat Algan yaptı. Veteriner Hekimler Meslek Odası’nın da içerisinde bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki odaların kuruluş felsefesinden, hukuksal dayanağından, görevlerinden ve tarihsel sürecinden bahseden Algan, “Cumhuriyetin kazanıldığı topraklarda Büyük Zaferin 100’ncü yılını coşkuyla yürekten kutluyorum. Kendi ifadesiyle ‘En az 7 bin yıllık bir Türk beşiği’’ olan Anadolu’yu vatanımızı 7 düvelin kanlı pençesinden kurtaran, Büyük Önder, Başkomutan, Mareşal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını komutalarında ki kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, aziz hatıralarını şükran ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun. Son ve ebedi devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti artık bir asrı devirmek üzere. Bir asır, Şanlı Türk tarihi için kısa ancak insan ömrü için epey uzun bir süredir. Geçen bu zaman içinde devletimizin teşkilatlanma yapısını oluşturan unsurlarının, halk nezdinde ki anlamları ve görevleri ile devleti oluşturan kademelerde görev alan bireylerin anlayışlarının ve davranışlarının mecrasını hatırlamakta fayda görüyorum.” dedi.
“VETERİNER HEKİMLERİ ODALARI KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEDİR”
Devlet-i Aliyye’de 1879 yılında ilk Sanayi Odası’nın kurulduğunu ifade eden Algan, “Cumhuriyet’in ilanından sonra ise meslek odası yapılanması desteklenmiş ve çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sayesinde, devletin meslek odaları üzerinden değişik meslekleri kontrol altına almak, vergi vermelerini ve devlet, öncelikleri doğrultusunda üretim yapmalarını sağlamak gibi amaçlar gütmüştür. Günümüzde ki haliyle meslek odalarının kuruluş kanunları bu mahiyette görevlerini sürdürmektedir. Kamuoyunda yanlış ve yaygın şekilde sivil toplum kuruluşu olarak kabul edilen ve bilinen meslek odaları ve bunlardan biri olan Veteriner Hekimleri Odası sivil toplum kuruluşu değildir. Demokrasinin önemli bir unsuru olan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları dışında kalan ve bunlardan bağımsız olan, politik sosyal kültürel ve hukuki amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları yapan, ikna ve eylemlerde bulunan, yalnızca gönüllülük esası ile üye olunabilen kuruluşlardır. Veteriner Hekimleri Odaları ise kamu kurumu niteliğine sahiptir. Sivil toplum kuruluşlarının olduğunun aksine kamu çalışanları istisna olmak üzere mesleği icra etmek için odaya üyelik zorunludur.” diye konuştu.
“ODALAR MALİ OLARAKTA ÖZERKTİR CEZA UYGULAYABİLİRLER”
Odaların mali olarakta özerk oldukları için kendilerine ait özel bütçeleri olduğunu ifade eden Algan şunları kaydetti: “Odaların gelirleri üye aidatları, yaptıkları hizmet karşılığı aldıkları ücretler ve para cezalarından oluşur. Böyle de olmalıdır. Çoğu zaman örtülü hatta bazen, açık kabul edilebilecek bir şekilde aday gösterdiklerini bilmekle birlikte, gerçekte anayasal olarak siyasi partiler, meslek kuruluşlarının seçimlerinde aday gösteremezler. Anayasanın 135. maddesiyle hüküm altına alınmış bu husus, Meslek Odasının asli görevlerini yerine getirebilmesi için vazgeçilmezdir. Mesleğini yapabilmek için zorunlu olarak üyelik şartı olan bir meslek odasının yönetim ve oda organlarının siyasi partilerce doğrudan veya dolaylı olarak yönlendirilmesi ve baskı altına alınması odaların kuruluş felsefesine ve Anayasaya aykırıdır. Odalar kamu tüzelkişisidir bu nedenle yönetmelik hazırlayabilir. Mesleğin bilimsel gelişmelere ve çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılabilmesini sağlamak için yönetmelik tekliflerinde bulunmak odaların en doğal haklarıdır. Odalar meslek kurallarına uymayanlara cezai yaptırımlar uygulayabilir.”
“ÜYELER ODALARINA
SAHİP ÇIKMALILAR”
Algan sözlerini şöyle sürdürdü: “Odalarımız, meslek mensuplarımızı devlete karşı temsil eden ‘yarı sivil’, aynı zamanda, devlet adına meslek mensuplarımızı kontrol eden ‘yarı resmî’ nitelikli kuruluşlardır. Meslek kuruluşları, meslek mensuplarının haklarını ve çıkarlarını kamu otoritesine karşı korumaya çalışırlar. Bu kuruluşlar meslek mensuplarını bir araya getirerek, onları örgütleyerek, aralarında sosyal dayanışma ağları kurarak bir sosyal güce dönüştürme işlevi görmektedir. Meslek kuruluşları ayrıca, kuruluş yasalarında belirtildiği gibi meslekle ilgili ilkeleri, çalışma prensiplerini, ahlâkî değerleri belirleyen ve bunları geliştiren kuruluşlardır. Bu nedenle üyeleri tarafından her zaman benimsenmeli ve sahip çıkılmalıdır.”
“MESLEKTAŞLARIMIZA İYİ ŞARTLAR SAĞLANMALIDIR”
Odalara yönelik eleştiri ve yorumları değerlendiren Algan, “Son zamanlarda özellikle, sosyal medya mecrasında ve bazen yıllarca oda yöneticiliği yapmış meslektaşlar tarafından sıkça söylenen ve savunulan şeyler var. Bunların başında; ‘Odaların hiçbir yetkisi yok’’ ‘Odalar, politikaya atılmak için ilk basamaktır.’ ‘Odalar gereksizdir.’ ‘Üyelerinden para almaktan başka bir işlevi yoktur’.’ sözleri şahsi menfaatleri ön planda tutan, inanç ve ilkeleri doğrultusunda cesur adımlar atmaktan imtina eden kişilerin sözleridir. Mesleğimiz her açıdan stratejik önemi olan bir meslektir. Tüm dünya da ve ülkemizde sağlık meslek sınıfında bulunan veteriner hekimlik mesleği, üzülerek ifade ediyorum ki, sağlık meslek sınıfının kanuni haklarından ve çalışma şartlarından yoksun bırakılmış bir nevi eli kolu bağlanmış prangaya vurulmuş durumdadır. Hayvan sağlığı halk sağlığı, gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında hizmet veren meslektaşlarımıza hak ettiği iyi şartların sağlanması ülke menfaatleri için de elzemdir. Küresel anlamda gıda güvenliği ve gıda arz güvenliğinin ciddi şekilde tehlikede olduğu hayvansal kökenli hastalıkların kıtalar arası salgınlar halinde görüldüğü bu zamanda, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ diyerek bizlere çağlar üstü bir nasihat veren Şeyh Edebali’ye kulak verilmelidir. Meslek öğretisinin temeli insanı yaşatmak olan veteriner hekimlik mesleğinin ayaklarında ki prangaların sökülmesi ve hak ettiği konuma yükseltilmesi gerektiğini ve bu uğurda çalıştığımızı bir kez daha ifade etmek isterim.”
“ÜCRET ALMADAN HİZMET EDİYORUZ, YÜREĞİMİZ VATAN SEVGİSİYLE ÇARPIYOR”
M. Nevzat Algan sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok açıdan değerlendirmeye çalıştığım meslek odası kuruluşumuzun devleti oluşturan temel yapı taşlarından biri olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Demokratik Devletin ana unsurlarından olan meslek Odamızın her bakımdan güçlü olması, meslek kanunumuzda da belirtilen şekliyle ‘Veteriner hekimliği mesleğinin memleket menfaatlerine en faydalı şekilde tatbikinin sağlaması’ kutsal veteriner hekimlik mesleğiyle birlikte şanlı devletimizi de yüceltecektir. Bizler, yönetim kurulu ve Oda organlarında görev alan meslektaşlarımızla hep birlikte bu bilinçle herhangi bir isim altında da olsa, hiçbir şekilde maaş veya ücret almadan pek çok zaman şahsi hesabımızdan harcama yaparak görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bizler yürekleri vatan sevgisiyle çarpan Türk Veteriner hekimleriyiz. ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.’ düsturuyla, taşıdığımız mesleki temsil bayrağını en yüksek göndere dikme azim ve kararlılığını görev aldığımız sürece her daim sürdürdüğümüzden ve sürdüreceğimizden emin olunuz.”
“DEVLET İNSANDIR VETERİNER HEKİMDİR”
“Devlet nedir sorusuna cevaben diyebilirim ki; Devlet insandır. Devlet veteriner hekimdir Devlet odadır.” diyen Algan, “Devlet iyi bir vicdan ve salim bir akla sahip, kanunlara saygılı kendini devletine milletine adayan vatandaştır. Kutsal veteriner hekimlik sanatını ifa ederek hayvan hastalıklarını ve bu hastalıklar nedeniyle oluşan kitlesel insan ölümlerini durdurmak vatanına hizmet etmek için bundan yaklaşık 1 asır önce şehit olan Yüzbaşı Hüdai, Binbaşı Ahmet, Yüzbaşı Kemal Cemil Bey rahmet ve saygı ile anıyorum. Geçtiğimiz Nisan ayında halk sağlığını korumak, masum insanların çocukların bebeklerin yediği etlerden hastalanmasını önlemek için, verdiği bir rapor nedeniyle görevi başında şehit edilen Veteriner Hekim Volkan Lale’yi ve mesleğimizi icra ederken şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Meslek hastalıkları ve kazaları nedeniyle aramızdan ayrılan engelli olan, geçmişte ruam hastalığından, günümüzde Covid-19 aşısına uzanan insanlığı kurtaran aşı ve ilaçları geliştirerek adını tarihe altın harflerle yazdıran, ülkemizi türlü felaketlerden kurtaran, bilim insanlarımızı saygı rahmet ve minnetle anıyorum. Genel kurulumuz ve seçimimizin ülkemiz, mesleğimiz ve camiamız için hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi. Toplatı kurul raporlarının okunp sırayla ibra edilmesiyle tamamlandı. >>Burcu AYDIN’ın Haberi

Veteriner Hekimler Odası’nda seçim yapıldı

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası’nın olağan seçimi dün Oda hizmet binasında yapıldı

Mevcut Oda Başkanı Veteriner Hekim Nevzat Algan’ın ekibiyle katıldığı çarşaf listeli seçim sonucu sandıktan 82 oy çıktı. Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üye adaylıklarında; M. Nevzat Algan, Oktay Yılmaz, Doğan Kaya, Göktuğ Yılmaz, İbrahim Vural yer aldı. Haysiyet Divanı Üye adaylıklarında; Öztekin Ural, Ayhan Aytulun, İsmail Abi, Celalettin Çankaya, Vural Özdemir bulunuyor. Denetleme Kurulu Üyeliklerinde; Hatice Varış ve Hacer Çeker yer aldılar. Büyük kongre delegelik adaylıklarında; Ali Yurdagül, Murat Özdemir, Azmi Gökteke, İbrahim Kök, Ömer Karateke, Oktay Yılmaz var. Oda yönetimi mazbatayı aldıktan sonra görev dağılımının yapılacağı bildirildi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti