Yeni Emeklilerin Dikkatine: Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates yetiştiriciliği dediğimizde aklımıza ilk gelen Fethibey domatesi geliyor. Domates, çoğu insanın ''emekli olduktan sonra bir bahçe alacağım ora da domates biber yetiştireceğim ve keyfime bakacağım.'' dediğini birçok kez duymuşuzdur. Ama hayatı boyunca farklı bir ile uğraşan insan nasıl yapacağını bilemeyebilir. Gelin ufak bir hatırlatma yapalım.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan domates, neredeyse her yemekte ya da her sofrada bizlerle beraber olur. Domatesin bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri hem tarlada, hem bahçede, hem de apartman dairesin de ki ufak bir saksıda gayet güzel bir şekilde yetiştirilebilir oluşudur. Farklı tohumlama ve farklı çeşitleri bulunan domatesin, yöreden yöreye yetiştirilişi de, tadı ve rengi de fark göstermektedir.
NASIL YETİŞTİREBİLİRİZ?
Domatesi yetiştirmek için öncelikler bahar aylarında domates ekeceğimiz toprağı güzelce gübrelemiş olmamız gerekiyor. Bu gübrelemeden sonra en az birkaç gün toprağı dinlendirip gübrenin minarelinin toprağa karışmasını ve havaların sıcak oluşunu bekledikten sonra ekim işlemine geçebiliriz. Havalar ısındığında ekimimizi yapmaya başlayabiliriz. Tohumu saksıya ekiyorsak, ne en alta sıkı sıkı gömmeliyiz, ne de en üst tarafa serpiştirmeliyiz. Orta bölgelere düzgün bir şekilde ektikten sonra saksıyı, iyi güne gören bir yere alıp sık sık su vermeliyiz. Eğer havalar ısınmadan ekecek olursanız toprak soğuk olacaktır. Toprağın soğuk olması da domatesin gelişimini ve büyümesini yavaşlatacaktır.
Bahçeye ya da tarlaya ekilen domateslerde de aynı yöntemi izleyeceğiz. Ama unutmamız gereken gelişim süreci boyu bol bol suladığımız domatesin hasat zamanı yaklaştığında suya doymuş oluyor. Artık sulamaya devam edersek domates çürümeye başlayacaktır.
PEKİ, DOMATESİ NERELERDE YETİŞTİREBİLİRİZ?
Domates, bol sulu yapısından dolayı aynı insanlar gibi ılıman iklimleri sever, en ideal domates yetiştiriciliği 18 ve 27 dereceler arası seyir eden şehirlerdir. Domatesi hava koşullarının sert olduğu bölgelerde yetiştirecek olursak domates çürümeye başlar. Yani domates, 10 derecenin altında olan bir bölge de ya da çok yağışlı iklimler için uygun değildir hemen çürürler.
Domates, Türk mutfağında olduğu gibi dünya mutfaklarının da vazgeçilmezidir. Ama en iyi yetiştiriciliği ülkemizde gerçekleşmektedir. Mineraller açısından zengin Anadolu toprağı, çalışkan Türk halkıyla buluştu buluşalı her geçen gün bereketine bereket katmaya devam ediyor. Ülkemizde Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Marmara kıyılarında bol bol yetiştiriciliği yapılırken doğu tarafımızda ise Tokat ve Şanlıurfa’da da üretimi yaygındır.
Türkiye’de domates üreticiliğinde önde gelen iller ; %20,6 üretimle Antalya ilk sırayı alır. Ardını ise %7,8 ile Bursa ve İzmir alırken İç Anadolu’ya doğru geldiğinde ise Afyonkarahisar’ın Fethibey domatesi ilk sırada gelir.
Bakmadan Geçme





