Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yoncaaltı Camii’nde endişe – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Yoncaaltı Camii'nde endişe

Afyonkarahisar’ın en eski tarihi yapılarından Yoncaaltı Camii’nin arkasına yapılması düşünülen otopark ve çarşı, tartışma konusu oldu.

Bölgedeki bazı esnaf, caminin temeline zarar verildiğini iddia ederken, Belediye yetkilileri ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildiriyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Eskişehir Bölge Kurulu ise Yoncaaltı Camii’nin arkasındaki otopark ve çarşı projesini bugünkü toplantısında ele alacak

700 yılı aşkın tarihi ile büyük önem arz eden Yoncaaltı Camii ile ilgili endişe yaşanı-yor. Yoncaaltı Camii etrafındaki bazı dükkan sahipleri ve esnaf, caminin temeline zarar veril-diği iddiasını gündeme getiriyor. İddiaya göre, otopark inşaatının cami ile mesafesinin 15 metre olması gerekirken, inşaa camiye yaklaşık 2 metrelik bir mesafede bulunuyor. Esnaf, “Önce korunakların yapılması, sonra inşaata başlanması gerekirdi. Ama önce yer yüzeyinden 10-12 metre aşağıya inildi. Ardından bu havada koruma için beton döküldü” dedi. Esnaf, “Burası, nadir bulunan bir eser. Kimse zarar gelmesini istemez. Yoncaaltı Camii’nin arkasında inşaat var. O inşaatın arkasında da Sahipler Sultan Türbesi var. O türbenin de korunması gerekir” diye konuştu.
İnşaat durdu
Belediye yetkilileri ise otopark ve çarşı inşaatında, Yoncaaltı Camii’nin temeline zarar verecek herhangi bir unsurun bulunmadığını bildirdi. Yetkililer, “Bu alan inşaat mühendisi tarafından incelendi ve cami temeline zarar verecek bir bulguya rastlanmadı. Ancak kazı sırasında bir lahitin bulunduğu yönünde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Eskişehir Bölge Kurulu’na şikayet gitmiş. Oradan gelen inceleme heyeti, bu alanın sit alanı olmadığı, lahitin de korunmaya değer bir eser olmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak inşaat alanında iksa (Bir hendek veya temel çukuru kazılırken yandaki toprakları tutmak için yere yan yana çakılan ve kavramalarla birbirine tutturulan kalın tahtalarla kurulan düzen) yapılana kadar inşaatın durdurulmasını kararlaştırdılar” dediler.
Bugün görüşülecek
Belediye yetkililerinin verdiği bilgi ise şöyle:
“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Eskişehir Bölge Kurulu, ilk olarak Yoncaaltı Camii’nin arkasında otopark ve çarşı yapılması doğrultusundaki projeyi onayladı. Belediye de onaylanan projeye göre ihaleye çıktı. Projeye göre otopark, caminin 10 metre yakınında olacak. Dükkanlar ise camiye 14 metre uzakta kalacak. Ancak Kurul’da düzenleme yapılmasından sonra Kurul’a yeni atanan heyet, bir önceki heyetin onayladığı projeyi reddetti ve projedeki dükkan kısmının mümkün olamayacağını bildirdi. Belediye, buna itiraz etti. Kurul’un bugünkü toplantısında konu ele alınacak”. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti