Afyon'a 55 Milyar Değerinde Tesis Yatırımı Yapıldı
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Afyonkarahisar'a yaptıkları yatırımlar hakkında ayrıntılı bir açıklama yaptı
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
SU STRATEJİK ÖNEME SAHİP
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir. Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azaltıyoruz. Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
5 BARAJ DAHA YAPILIYOR
Genel Müdür Balta, açıklamasına şöyle devam etti:
“Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimiz ile suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. Kadim kültürümüzden gelen, ‘suyu koruma ve sürdürülebilir kullanma’ anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip; son 22 yılda Afyonkarahisar’da inşa ettiğimiz 191 sulama tesisi ile 1 milyon 30 bin 840 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Afyonkarahisarlı çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladı. Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Afyonkarahisarlılar için; son 22 yılda, 55 Milyar 795 Milyon TL yatırım yaparak 568 adet tesis inşa ettik. Afyonkarahisar’da son 22 yılda hizmete aldığımız 43 baraj ve 31 gölet ile 186,34 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık. Afyonkarahisar’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri inşa ediyoruz. Şu anda 5 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 15 bin 330 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için mücadele ediyoruz.”
TAŞKIN KORUMADA BÜYÜK HAMLE
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 236 adet taşkın koruma tesisi ile Afyonkarahisar şehir merkezi, 312 adet yerleşim yeri ve 316 bin 560 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 8 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz. Afyonkarahisar’da Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet proje tamamlanarak, 256 bin 490 dekar alan tescili, inşaatı devam eden işlerde ise kısmi olarak 58 bin 130 dekar arazi tescili olmak üzere toplam 314 bin 620 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır.
Afyonkarahisar’da 32 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘ön yargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz ” ifadelerini kullandı.
GENEL MÜDÜR BALTA TEŞEKKÜR
Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif Balta; “DSİ olarak Gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkenin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğimizi” belirterek ‘kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmalıyız. Afyonkarahisar'da ekonomik geliri artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle Türkiye Yüzyılı idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu tesislerin yapımında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya şükranlarımı sunuyorum.” dedi.