Afyon'da 39 Bin Kişi Kolorektal Kanser Taramasından Geçti
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Hakkı Öztürk, şehirde 39 bin kişinin kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramasından geçtiğini açıkladı.
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Hakkı Öztürk, kalın bağırsak kanseri hakkında açıklama yaptı.
“TÜRKİYE’DE EN SIK GÖRÜLEN 3. KANSER TÜRÜ”
Kanserin, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Müdür Öztürk, “Dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olan kanser, erken teşhis edildiğinde büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Kolorektal (kalın bağırsak) kanseri; kolon veya rektum dokusundan gelişen kanserlerin genel adıdır. Çoğu zaman polip adı verilen kanser öncesi oluşumlardan gelişen bu kanser türü, erken dönemde yapılan taramalar sayesinde önlenebilmekte ya da erken evrede tespit edilerek tedavi edilebilmektedir. Kolorektal kanserler dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin yeni vaka tespit edilmekte ve yaklaşık 8 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Hastalık özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerde daha sık görülmektedir. Aşırı kilo, hareketsiz yaşam, işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımı, ileri yaş, ailede kolorektal kanser öyküsü ve bazı bağırsak hastalıkları kolorektal kanser riskini artıran önemli faktörler arasında yer almaktadır.” dedi.
“ERKEN EVREDE BELİRTİ VERMEYEBİLİYOR TARAMALAR ÖNEMLİ”
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli fiziksel aktivite yapmanın, sigara ve alkol kullanımından uzak durmanın, sağlıklı vücut ağırlığını korumanın ve düzenli kanser taramalarını yaptırmanın kolorektal kanser riskini azaltacağına değinen Müdür Öztürk, “Kolorektal kanser çoğu zaman erken evrelerde belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Bu nedenle tarama programları büyük önem taşımaktadır. Tarama sayesinde kanser öncesi polipler tespit edilip çıkarılabilmekte ve kanser gelişimi önlenebilmektedir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere iki yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi ile kolorektal kanser taraması yapılmaktadır. Bu taramalar Aile Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri ve mobil tarama araçları aracılığıyla ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2025 yılı içerisinde il genelinde 39.289 kişiye kolorektal kanser tarama hizmeti sunulmuş, tarama sonucu pozitif bulunan vatandaşlarımız ileri tetkik ve tedavi amacıyla ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiştir. Mart ayı ‘Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı’ kapsamında toplumda farkındalık oluşturmak, erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve vatandaşlarımızı tarama programlarına katılmaya teşvik etmek amacıyla çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Bu vesileyle, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızı düzenli kanser taramalarını yaptırmaya davet ediyor, erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha hatırlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.