Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon Japonya’nın Beppu kentini örnek almalı”

Seçilmesinin ardından dört yıllık

Seçilmesinin ardından dört yıllık hizmet süresini dolduran MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, genel kurulla görevini Mahmut Asmalı’ya devretti. Kaan görev süresini değerlendirirken, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak için “şehir ekonomileri” çalıştıklarını ve ülkenin tüm kentlerine bir rakip kent belirlediklerini, bu kapsamda Afyonkarahisar’ı Japonya’nın Beppu kenti ile eşleştirdiklerini belirtti. Kaan, “Afyonkarahisar ile Japonya’nın Beppu kenti ikisi de termal şehir, ama Beppu’nun kişi başına GSYH’si Afyonkarahisar’ın 5 katından fazla. Hedef yükseltirken Beppu’yu örnek almalıyız” dedi

Türkiye çapında 89 şubesi bulunan ve 95 farklı ülkede temsilcilikleri olan MÜSİAD, geniş teşkilat ağının yardımıyla Türkiye’yi “şehir ekonomileri” rekabet ligine yükseltecek. Türkiye’deki her şehrin hedefleyeceği bir benzeş şehir seçilerek rekabet süreci bu mikro noktadan başlayacak. Böylece Türkiye’nin dünyada rekabetçiliğinin sağlanacağı bir model sağlanmış olacak.
Bundan dört sene önce göreve başlayan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Olağan Genel Kurul ile görevini yeni Başkan Mahmut Asmalı’ya davretti.
Görev sürecinde yaptıkları çalışmaları Dünya Gazetesi’ne değerlendiren MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, önemli bir projenin temelini attıklarını söyleyerek, “Şehir ekonomileri çalıştık. Türkiye’nin her kenti yurtdışında belirli özellikleriyle lider olan kentlerle yarışabilecek nitelikte. Böylece odağı olan bir rekabeti şehirden başlatmış olacağız” dedi. Türkiye’nin her kentini bir kıyas şehirle eşleştirdiklerini anlatan Kaan, şunları ifade etti: “Bunu kardeş kentlerle karıştırmayalım. Bu belediyelerin hizmet yarışı içinde yaptıkları bir iş. Biz kentlerimizin hedeflerine odaklanacağı bir iş yaptık. Şehir ekonomisi, ekonomi ile coğrafyayı bir araya getiren, hane halkları, firmalar ve yerel yönetimlerin, yer seçimleri ve diğer ekonomik, sosyo-ekonomik ve ekonomi-politik karar süreçlerinde şehrin, o şehri oluşturan insanlar ve şehrin temel özellikleri arasındaki optimum uyumu ve çıktıyı inceler. Şehir ekonomisi, bir şehirdeki yerel yönetimleri, kent planlamasını, o şehrin markalaşmasına temel hazırlayacak faktörleri, bunların üretim ve pazarlamasını, insanların o şehirde yaşamayı tercih etme nedenlerini ve bu nedenleri artırmanın yollarını araştırır. Özellikle göçün ciddi bir sosyo-ekonomik sorun olarak yükseldiği bir süreçte şehir ekonomisi oluşturmak önemli.”
Bu uygulama için hem 6 kriterli şehir performans ölçümü yaptıklarını hem de global şehir endeksine göre birbirini tamamlayan şehir modeline göre hareket ettiklerini söyleyen Kaan, “Türkiye’nin yeni hikayesi buradan çıkar mı, diye bakıyoruz. Buna iniyoruz. Şehirleri güçlendirmek için hedef belirlemeliyiz sonra bu hedefe göre teşvikleri yeniden düzenlemeliyiz.” dedi.
HANGİ KENT NERESİYLE EŞLEŞTİ?
Kaan eşleştirmelerle ilgili de şu bilgileri verdi: “Adana’yı Marsilya ile eşleştirdik. Adana Türkiye’nin önde gelen ticaret ve kültür merkezi. Marsilya Fransa’nın en büyük 3. metropolü. İkisinde de deniz, liman ve sinemaya yönelik altyapı var. Adana’nın kişi başına GSYH’si 6 bin 900 dolar, Marsilya’nın 40 bin 374. İşte bunu sağlayabiliriz. Afyon’u Japonya’nın Beppu kenti ile eşleştirdik. İkisi de termal şehir, ama Beppu’nun kişi başına GSYH’si Afyon’un 5 katından fazla. Hedef yükseltirken Beppu’yu örnek almalıyız. İstanbul’u New York’la, Ankara’yı Berlin ile Antalya’yı Los Angeles’la eşleştirdik. Doğal güzellikleri birbiriyle yarışan Bolu’yu Avusturya’nın Tirol şehriyle kıyas şehir yaptık. Mermer kenti Burdur’u, İtalya’nın Carrara’sıyla eşleştirdik. Bursa Milano ile Çanakkale Fas-Tanca ile kıyas şehir oldu. Elazığ’ı Avusturya’nın Graz’ıyla, Erzincan’ı, Avusturya’nın Innsburg’uyla, Erzurum’u Avusturya’nın Salzburg’uyla, Eskişehir’i Viyana ile, Isparta’yı Fransız Angers ile İzmir’i Avustralya Melbourne ile, Kars İtalya Parma ile eşleşti. Michelin’in üretim merkezi Fransız Clermont ile Petlas’ın merkezi Kırşehir’i kıyaş şehir yaptık. Kocaeli’yi Güney Kore’nin Busan kentiyle, Konya’yı Japonya’nın Kyoto ile Kütahya’yı Fransa’nın Limoges’iyle, Manisa’yı Stuttgart ile kıyasladık. İnanç kenti Mardin’i İspanya’da Elhamra’ya ev sahipliği yapan Granada ile eşleştirdik. Sevilla’yı Muğla, Nevşehir’i ABD’nunAlbuquerque şehri, Münih’i Sakarya, Hamburg’u Samsun, İspanya’nın San Sebastian’ını Sinop, Rotterdam’ı Tekirdağ, Liverpool’u Trabzon, Endülüs başkenti Cordoba’yı Şanlıurfa, Gijon’u Zonguldak, Malmö’yü Yalova, Luzern’i Düzce ile birlikte değerlendireceğiz.”
>> Hayriye CANER’in Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti