Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon kaçıncı derecede deprem bölgesi

AFAD verilerine göre Afyonkarahisar kaçıncı derecede deprem bölgesinde yer almaktadır

AFAD verilerine göre Afyonkarahisar

Afyonkarahisar ilinin bir bölümü 1. derecede deprem bölgesinde yer alırken bir kısmı da 2. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır.

Afyonkarahisar ilinin küçük bir bölümü ise 3. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır.

AFAD’ın yayınladığı deprem bölgeleri haritalarına göre Afyonkarahisar’ın güney bölgeleri 1. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır.

AFYONKARAHİSAR’DAKİ FAY HATLARI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA)’nün resmi sitesi üzerinden yayınlanan ve yakın zamanda güncellenen diri fay haritası, Türkiye’deki 45 il ve 110 ilçeyi risk altında gösteriyor. Bu detaylı çalışma, 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem sonrasında güncellendi ve böylece deprem riski altındaki bölgelere dikkat çekildi.

Güncellenmiş fay haritasında 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde belirtildi. Bu hatlarında toplamda 485 diri fay hattı üzerinde bulunduğu görülüyor. Yenilenen verilere göre bu fay hatlarının deprem üretebilme potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle 5,5 büyüklükte ve üzerinde deprem oluşturma potansiyeli bulunan fay hatlarının da olduğu belirtiliyor.

Türkiye’deki Fay Hatları
Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattına sahip. Bu hatlardan aktif olanlarına diri fay denilmekte. Diri fayalar, çatlaklar boyunca kayaların hareket etmesine veya yer değiştirmesine sebep olabilirler. Genellikle depremlerin meydana geldiği bölgelerde bulunan bu faylar, zamanla enerji biriktirirler ve bu enerji birikimi aniden serbest kalıp deprem formunda gerçekleşebilir.

Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.

AFYONKARAHİSAR VE ÇEVRESİNİN DEPREMSELLİĞİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar ve Çevresinin Depremselliği hakkında bilgiler verdi.
28 DİRİ, 3 OLASI DİRİ FAY
Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, “Afyonkarahisar, büyük depremler meydana getiren bir alanda değil; ama azımsanmayacak derecede tehlikeli bir bölgedeyiz. Son yapılan çalışmalar, Afyonkarahisar’ın Batı Anadolu’daki 4 blokun kesişim noktasında olduğunu bize gösteriyor. Tektonik olarak da aktif bir bölgedeyiz, Akşehir-Simav Fay Sistemi üzerindeyiz. Banaz ile Çay arasında bir hareketsizlik söz konusu. Normalde biz böyle bir hareketsizlik beklemeyiz. Bu bölgede olası sismik boşluk söz konusu. Bu bölgeyi Üniversite olarak yaptığımız çalışmalarla izliyoruz. Afyonkarahisar merkezde en son yıkıcı deprem 13 Mayıs 1876 yılında gerçekleşti. Bu depremin büyüklüğü 6,7; şiddeti 9’du. Afyonkarahisar’ın genelinde 28 diri, 3 olası diri fay bulunuyor. Beklenen en büyük deprem ise 6,2 ilâ 6,8 arasındadır” dedi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti