Afyonkarahisar'da Borç Alarmı!
Anahtar Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Üzeyir Aladağ, kentte kredi borçlarının bir yılda yaklaşık yüzde 50, takipteki alacakların ise yüzde 113 arttığını belirterek ekonomik tabloya dikkat çekti. Aladağ, 'Afyonkarahisar daha çok borçlanıyor, ama borcunu ödemekte daha çok zorlanıyor' dedi.
Anahtar Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Üzeyir Aladağ, Afyonkarahisar’da borcun arttığını ödeme gücünün azaldığını söyledi.
“RAKAMLAR GERÇEKLERİ GÖSTERİYOR”
Rakamların milletin yaşadığı gerçeği gösterdiği kaydeden İl Başkanı Üzeyir Aladağ, “Afyonkarahisar’ın ekonomik durumunu anlamak için uzun uzun konuşmaya gerek yok. Bankaların açıkladığı rakamlara bakmak yeterli. 2025’in ilk 6 ayında Afyonkarahisar’da toplam nakdi kredi 83 milyar 755 milyon TL iken, 2026’nın ilk 6 ayında bu rakam 125 milyar 379 milyon TL’ye çıkmış. Yani Afyonkarahisar’ın kredi borcu bir yılda yaklaşık 41,6 milyar TL artmış. Bu yaklaşık %50’lik bir artış demek. Peki asıl dikkat çekici olan ne? Borç artarken, ödenemeyen borçlar çok daha hızlı artıyor. 2025’in ilk 6 ayında 1 milyar 981 milyon TL olan takipteki alacaklar, 2026’nın ilk 6 ayında 4 milyar 215 milyon TL’ye yükselmiş.
Bir yılda %113 artış! Bu rakam bize çok açık bir şey söylüyor.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR DAHA ÇOK BORÇLANIYOR, AMA BORCUNU ÖDEMEKTE DAHA ÇOK ZORLANIYOR”
Aladağ açıklamasında, Afyonkarahisar’ın daha çok borçlandığını ileri sürerek, “Vatandaşın kredi kartı borcu da aynı tabloyu ortaya koyuyor. Kredi kartı borcu 14,5 milyar TL’den 20,8 milyar TL’ye yükselmiş. Kredili mevduat hesapları 4,7 milyar TL’den 7 milyar TL’ye yaklaşmış. Tüketici kredileri ise 8 milyar TL’den 12 milyar TL’nin üzerine çıkmış. Bunlar sadece rakam değil. Bunlar ay sonunu getiremeyen vatandaşın hikâyesidir. Kredi kartının asgarisini ödemeye çalışan emeklinin, borcunu borçla kapatan esnafın, yüksek faiz altında ezilen işletmecinin, maliyetini karşılayamayan üreticinin hikâyesidir. Üstelik 2026’nın ilk 6 ayında 1 milyar 116 milyon TL karşılıksız çek, 838 milyon TL’yi aşan protestolu senet bulunuyor. Piyasanın ödeme gücü zayıflıyorsa, burada ciddi bir ekonomik sorun var demektir.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞ EKONOMİYİ TÜİK TABLOSUNDAN DEĞİL, KENDİ CÜZDANINDAN ÖLÇÜYOR”
Aladağ açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Biz buradan iktidara ve ekonomi yönetimine soruyoruz: Vatandaş neden her yıl daha fazla borçlanıyor? Kredi borçları neden bu kadar hızlı büyüyor? Takipteki borçlar neden bir yılda iki katından fazla artıyor? Ve en önemlisi: Millet ne zaman borçlanmadan yaşayabilecek? Artık rakamlarla oynayarak, birkaç ekonomik göstergeyi öne çıkararak gerçekleri gizleyemezsiniz. Çünkü vatandaş ekonomiyi TÜİK tablosundan değil, kendi cüzdanından ölçüyor. Anahtar Parti olarak bizim ekonomik anlayışımız nettir: Borçlanan değil, üreten Türkiye. Kredi kartıyla ayakta duran değil, emeğiyle kazanan vatandaş. Faize çalışan değil, üretimden kazanan bir ekonomi. Afyonkarahisar’ın ihtiyacı daha fazla borç değil; daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve gerçek gelir artışıdır. Rakamlar ortada. Gerçek ortada. Milletin yaşadığı sıkıntı ortada. Artık bu gerçeği görmezden gelmeyin! Afyonkarahisar’ın borç tablosu değil, refah tablosu büyümelidir.”