Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’un “kız kardeş”leri ekonomi seferberliğinde

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın,

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “Kız Kardeşim Projesi” kapsamında başlatılan eğitim seferberliği Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi

Programa Vali Gökmen Çiçek, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, kadın üreticiler katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Kız Kardeşim Projesi kapsamında kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik eğitim seferberliği başlattı. Bu eğitim seferberliği kapsamında 10 ilde 1000 kadın üretici ve girişimciye eğitim verilmesi hedefleniyor. 10 ilden birisi olan ve 7. durak Afyonkarahisar’da yapılan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının hazırladığı kısa film gösterimi sunuldu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Afyonkarahisar Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yaptığı konuşmada, program kapsamında eğitimlerin gün boyunca süreceğini söyledi.


“BU ÜLKENİN YEREL TATLARINI TÜM DÜNYAYA YAYMALIYIZ”
Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, “Uluslararası şirketlerde gıda satın almasının başında yer alan isimdim. 28 yıl boyunca perakende sektöründe gıda satın alması yaptım. Cumhurbaşkanımızın kararıyla bu göreve geldim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin kamu özel açılımı projesinden birisiydi bu proje. Bakan Yardımcısı olduğumda özel sektörde edindiğim tecrübeleri bu projede birleştirmek istedim. Gıda satın alması yaparken bölgesel ve yerel ürünleri almakta ve reyonlara koymakta sıkıntı yaşıyorduk. Çünkü ürünlerin ambalajı, markası, görüntüsü, etiket bilgisi ve hijyen konularındaki eksikler nedeniyle kaliteli, güzel ve lezzetli olan, tam da bulunduğu bölgenin lezzetini, tadını, tuzunu yansıtan bu ürünleri alamıyorduk. Buradaki eksikliği gidermek istedim. Çünkü bu ülkenin buna ihtiyacı var. Bu ülkenin yerel tatlarını tüm dünyaya yaymaya, illerimize hak ettiği değeri vermeye ihtiyacımız var. Bu alanda eksikliği bilen bir isim olarak eksik olan noktalar için eğitim program hazırladık ve sayfa sayfa tek tek üzerinden geçtik. Çok değerli eğitmenlerimiz bugün sizlere çeşitli eğitimler verecekler. Sizler de deneyimlerinizi paylaşın ve hep birlikte daha iyi işler çıkaralım.” dedi.
“BU PROJELER SAYESİNDE YEREL DEĞERLERİMİZ BİTMEYECEK”
Tarım ve Orman Bakanlığının bu projeye çok önem verdiğini belirten Işıkgece şöyle devam etti: “Kadının elinin değdiği yerde bereket olduğu, istekli yapısı, farklı fikirler eklemesi, tuttuğu konunun peşini hiç bırakmaması açısından gücü çok yüksek. Hepinizin bu gücüne çok inanıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizler bu konuya gerçekten çok büyük destek veriyoruz. Çok inanıyoruz. Bu projeler sayesinde yerel değerlerimiz bitmeyecek, gelecek kuşaklar akacak. Çünkü bunların hepsi çok önemli yerel değerler. Biz biyoçeşitliliği koruyacağız, sürdürülebilir tarıma devam edeceğiz, biz damak lezzetlerimizden kopmayacağız ve bu ürünlere hak ettiği değeri buldurmuş olacağız. Hep birlikte bu bölgeye ekonomi yaratmış, kadınımızın elinin de para görür hale getireceğiz. Bu işin uzandığı bir kırsal kalkınma var. Bu işin uzandığı bölgede ekonomik değer yaratma var. Bu ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılması konusu var. Çok bereketli bir proje. Sizlerin elinde çok daha fazla değer buluyor. Şimdiden hepinizin eline emeğine sağlık. Bir telefon uzaklıktayız. Sayın Valimizin talebini de kabul ediyorum. En kısa sürede sizlerle tecrübelerimi paylaşmak isterim.” ifadelerini kullandı.


“AFYONKARAHİSAR’IN BU PROJE İÇERESİNDE MUTLAKA OLMASI LAZIMDI”
Afyonkarahisar’da kadınların inanılmaz işler başardığına değinen Vali Gökmen Çiçek, “Sayın bakanım özellikle projenin ismini duyduğunuzda bile bir heyecan oluyor. Proje o kadar sıcak o kadar yakın ki. Bizde kız kardeş gerçekten evin en nazlısı ve en değerlisidir. Dolayısıyla ismiyle ünlü bir proje Kız Kardeşim Projesi. Özellikle Afyonkarahisar’ı da ilk başta 10 il içerisine aldığınız için size şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten Afyonkarahisar’da kadınlar inanılmaz işler başarıyorlar. Birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel şeyler yapıyorlar. O yüzden Afyonkarahisar’ın bu proje içerisinde mutlaka olması lazımdı. Bunu uygun gördünüz. Bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ama Sayın Bakanım bu bize yetmez. 10 il içerisinde en başta olmak istiyoruz. Bizler Afyonkarahisar’da kadın kültür evleri projesini hayat geçirirken ilçe ilçe dolaşırken ilk başlarda zorluk çektik. Özellikle tam da sizin projenizde anlattığınız eğitimlere çok ihtiyacımız var. Teknik destek, kaynak, pazar bulamayabiliyorsunuz. Bizim kadın kooperatiflerinde ve albikere.com’da bu eğitimlere çok ihtiyacımız var. Sizin şahsınıza ihtiyacımız var. Çünkü özel sektörden geliyorsunuz. Özel sektördeki başarılarınızı biliyoruz. TİGEM gibi bir kuruluşa geldikten sonra nasıl başarı elde ettiğinizi biliyoruz. Sayın Bakanım sizi Kadın Kültür Evi’nde bir söyleşiye davet etmek istiyorum. İnşallah önümüzdeki ay gelirseniz şeref duyarız. Ben tekrar bu proje için çok teşekkür ediyorum.” dedi.


“KADIN KOOPERATİFLERİ ÜST BİRLİĞİ KURMALIYIZ”
AK Pati Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de üretimde sorun görmediğini belirterek, Afyonkarahisar’da hayata geçirilen ve sayıları 17’ye ulaşan kadın kültür kooperatiflerine bir üst birliği kurması gerektiğini söyleyerek, “Değerli Valimizle beraber oturup konuşup geliştirdiğimiz kadın kooperatiflerimiz 17 oldu. Bunlara bir kooperatif üst birliği kurmamız gerektiği kanaatindeyim. Bilhassa bir kooperatif müdürü ve kooperatif muhasebecisinin tek bir elden muhasebesinin tutulup tek bir elden denetlenmesi ve kardeşlerimizin bilgilendirilmesi ilerde hata yapılıp yanlışla sorumluluk altına girilmemesi açısından son derece önemli çünkü iyi niyetli başladığımız işlerin getirisi olmalı ki sürekliliği olsun.” dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİ ‘ALBİKERE.COM’ DA SATIYORUZ”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Üyesi Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyon Başkanı Av. İbrahim Yurdunuseven’de toplumun her kesiminde kadının elinin olduğunun altını çizerek Afyonkarahisar’da yapılan el emeği ürünlerin satışının albikere.com sitesinden yapıldığını belirterek, “Albikere.com Afyonkarahisar’ın bir markası ve tüm ürünlerimizde burada bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Ergün projenin çok anlamlı olduğunu vurgulayarak proje hakkında bilgiler verdi. Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar da programda bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Kız Kardeşim Projesi ile Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri’nin videoları izlendi, kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirildi.
Işıkgece ile il protokolü, daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki Afyonkarahisar Kadın Kooperatiflerinin stantlarını gezdi. Stantlardaki ürünleri inceleyen Işıkgece, kadınlardan bilgi aldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti