Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Avukatlar değerini, kıymetini düşürmemeli” – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa
“Avukatlar değerini, kıymetini düşürmemeli”

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, avukat meslektaşlarına önemli mesajlar verdi.
“AVUKAT YARGILAMANIN ÖNEMLİ UNSURU”
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, savunma makamı olan avukatlığın yargılama erkinin en önemli unsurlarından birisi olduğunu kaydetti. Avukatları hâkimler ve savcılar açısından da potansiyel olarak ifade eden Çelenk, “Bizim emekli olduktan sonra gelecekte ki mesleğimiz avukatlıktır. Avukatlık mesleğinin önemini bizzat yaşadığım bir örnekle anlatmak isterim. Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı olduğum dönemde Özgecan Aslan cinayeti olayı vuku bulmuştu. Şüphelileri 3 gün gözaltında tutuma süremiz var. Ama bu şüpheliler için avukat bulamadık. Kimse müdafilik yapmak istemedi. Baro tarafından atanan avukatların hepsi çekildi. İkna yoluyla kabul eden avukatlarda tehditler sonucu çekildi. Hatta bu avukatlar vekâletlerini aldıkları müvekkillerince azledilme tehditlerini de yaşadı. Avukat olmazsa poliste, Savcılıkta ve Sulh Ceza Mahkemesinde alacağımız ifadeler ve tüm işlemler hukuksuz olmuş olacaktı. Ne yapacağımızı kara kara düşünürken Baro Başkanı, ben ve Adalet Komisyon Başkanı ile birlikte fikir yürüttük. Mersin Baro yönetimi ile toplandık. Öncesinde Mersin Baro Başkanı da konuya sıcak bakmıyordu. Şüphelilere iyilik yapmış olacağımızı konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdıklarında hukuksuz şekilde ifademiz alındı ve hukuksuz tutuklandık demeleri halinde mağdur pozisyona düşürmemiz gerektiğini, ülkemizi mahkûm ettirmeden tazminat almalarının önüne geçmemiz gerektiğini anlatarak ikna ettim.” dedi.
“AVUKATLIK KUTSAL MESLEK”
Verdiği örnekle avukatlık mesleğinin önemine vurgu yapan Başsavcı Çelenk sözlerine şöyle devam etti:
“Avukatlık mesleği çok kıymetli bir meslektir. Biz avukat arkadaşlarımızda hâkimliğe geçişteki heyecanı görünce şahsen ben üzülüyorum. Benim hâkimlik ve savcılığa geçişle ilgili bir anım var. Hukuk Fakültesini bitirdiğimde aslında avukat olmayı düşünüyordum. Ama İstanbul stajyerliği ile başlayınca büyük bir talihsizlik yaşadım. Bir olay nedeniyle avukatlıktan soğudum. Hala içimde avukatlık bir ukdedir. Çok kutsal bir meslek. Bugün koca koca Yargıtay, Danıştay Üyeleri, hâkim, savcılar bile demiyorum bir avukat eliyle kendilerini savunuyorlar. Ceza Dairesinin Üyesi bile olsanız Yargıtay Ceza Dairesi Başkanı bile olsanız sizi bir avukat savunuyor. Birgün savunulmaya ihtiyacımız olabilir. Birgün bu yargı bize lazım olur. O yargının en önemli ayağı olan avukata ihtiyacımız olur. Savunma, hakkı savunmak çok önemli. Savunma hakkı gerçekten kutsaldır. Diyarbakır’da kura çektiğimde genç bir Savcı iken zihnen bizden uzak, örgüte yakın avukatları ben oturtur çay söylerdim. Şaka yaptığımı ya da kendilerini denediğimi zannederlerdi. Çünkü hiç meslektaş olarak görülmemişler.”
“HERKES SAVUNMAYA İHTİYAÇ DUYABİLİR”
Birgün her insanın savunulmaya ihtiyacı olabileceğinin altını çizen Başsavcı çelenk şöyle konuştu:
“Birgün her birimiz savunulmaya ihtiyaç duyabiliriz. Adalet aramaya düşebiliriz. Hakkımızı en iyi savunabileceğimiz bu işi yapacak olan avukat meslektaşlarımızdır. Lütfen avukatlarımız değerinizi, kıymetinizi düşürmeyiniz. Tavrınızla, müvekkillerinizle ilişkilerinizle, toplumda ki ilişkilerinizle kıymetiniz pek yüksektir. Bu vesile ile 5 Nisan Avukatlar Günü’nü ve Haftasını kutluyorum.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti