Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AYTAM’DA HAFTASONU DOLU DOLU

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi, yarın ve pazar günü Afyonkarahisar’ı tarihi ve kültürünü yeni nesillere aktaracak önemli 3 etkinlik düzenleyecek

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları (AYTAM), yarın saat 15.30’da İsmail Faiz Köprülü’nün katılacağı “Dedem Mehmet Fuad Köprülü” söyleşisine imza atacak. Söyleşide, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yarısına kadar bilim ve siyaset dünyasının önde gelen ismi olan Mehmet Fuad Köprülü’nün hayatı ele alınacak.

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN GELENEK: ADİNE

AYTAM, 21 Nisan 2024, pazar günü ise Afyonkarahisar’ın unutulmaya yüz tutan geleneklerinden Adine Pilavı etkinliği düzenleyecek. Saat 13’te başlayacak etkinlikte çocuklar “Ey adine adine, şalgam börek dadine, bir kaşık yağdan, bir kaşık baldan, ver Allahım ver, gani gani yağmur” manileriyle kapı kapı dolaşarak pilavlık malzeme toplayacak; toplanan malzemelerle yemek yapılacak.

AYTAM’DA HAFTASONU DOLU DOLU

AFYON KEÇESİ SERGİLENECEK

AYTAM, 20 ve 21 Nisan’da açık olmak üzere Afyonkarahisar Esintileri-Keçe Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Sergiyle, özellikle gençlerin Afyon Keçesini tanıması hedefleniyor. AYTAM Kurucusu, iş insanı Kadir Daylık, etkinlere tüm Afyonkarahisarlıları davet ederek “Bir yerel tarih toplantısı, etkinliği ve sergisi olan bu buluşmaya çocuklarınızla birlikte gelebilirsiniz. Bu toplantı, etkinlik ve sergi halka açıktır. AYTAM Grubu’nda yer almasalar dahi dileyen hemşerilerimiz katılabilirler” ifadelerini kullandı.

AFYON KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

Daylık, AYTAM hakkında da bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

“1998 yılında ailece onarmaya başladığımız Afyonkarahisar’da Mollabahşi Mahallesi, Kale Caddesi Numara 15’de bulunan, sivil mimari örneği ve kültür varlığı olarak tescilli 3 katlı bahçeli ahşap evi, tarihi ve yerel yapısına uygun olarak döşeyerek bu amaç için tahsis ettik.

Sonrasında da AYTAM fikri pek çok çevreden gelen katılımcı ile sağlam bir yerel tarih grubuna dönüştü. Burada isimlerini saydığımda mutlaka eksik kalacağını bildiğim hemşerilerim başta Gülenay Yalçınkaya, Mustafa Selek ve Zuhal Selek, İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Ahmet Altıntaş, Hasan Özpunar, Hasan Tahsin Günek, Veli Cengiz, Kadir Altınkaya, Ahmet İlaslı, Celalettin Zümrüttaş, Kamil Ay, Mustafa Mühsürler ve diğer bütün hemşerilerim olmasaydı AYTAM yaşayamazdı. Bu evin içinde, bir haşgeş daşı, bir mertibane, bir uğra gabı, eysinti, eysiran, kaysı çekirdeğinden yapılmış düdük, aşık kemiği, kirman, kömürlü ütü, karpit lambası, çömlek, esvap daşı, iliyen ibrik, yerli yerinde sergilenmektedir. Toplantılarımızda onları kullanmış olanların anlatımlarını bunların işlevlerini, hikâyelerini konuşuyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti