Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Başkanlık milli iradenin yönetimde etkinliğidir”

İlim Yayma Cemiyeti EBSAD
“Başkanlık milli iradenin yönetimde etkinliğidir”

İlim Yayma Cemiyeti EBSAD Kariyer tarafından organize edilen seminer programında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hatipoğlu, “Dünya da Başkanlık Sistemleri” başlığında konuştu.
VEKİLLER YASALAŞTIRMA UZMANI OLMALI
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan seminerin konuşmacısı AKÜ Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hatipoğlu, Türkiye’nin son 5 yılda, Suriye savaşının başlangıcından itibaren etkin ve icrai karar alma ehliyetinin çok yüksek olduğu bir Türkiye Cumhuriyeti Devletine ihtiyaç olduğunu söyledi. İşin hukuki boyutu kadar bölge de olan siyasi konjektörün varlığına da dikkat çeken Hatipoğlu; “Hukuki boyut kadar siyasi konjektörü de çok iyi düşünmek zorundayız. Bunu çok iyi hesaba katmamız lazım. Çünkü görüldüğü üzere Almanya, BBC, CNN çalışıyor. Güzelde çalışıyorlar. Türkiye Barolar Birliği çalışıyor maşallah. Ayrıca Başkanlık Sisteminde parti disiplininin zayıf olmasını arzuluyoruz. Yani Cumhurbaşkanının partisinin üzerinde ki etkinliğinin Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarında kalmasını istiyoruz. Partisi ve partisinin milletvekilleriyle ilgili olarak şunu söyleyebiliriz, Mecliste ki milletvekilleri artık mecliste kanun yapmak şeklinde sadece yasalaştırma uzmanı olması lazım. Şu anki sistemde bu yok” dedi.
YASA KOYUCU HALKTAN KOPMAMALI
“Bence Türkiye Büyük Millet Meclisi yasa konusunda çok uzman olmalı” diyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hatipoğlu, milletvekilinin bakan olma hevesinden kurtulmasının önem taşıdığını kaydetti. Halkını anlamayan, içselleştirmeyen, milletinin taleplerini bilmeyen 800 milletvekilinin, milletinin taleplerini içselleştiren 300 milletvekilinden daha çok zarar vereceğini söyleyen Hatipoğlu; “Milleti ile irtibat kuran bir milletvekili, yasama. Mesela sigara bir zamanlar yasak değildi. Toplu taşıtlarda ve her yerde sigara içiliyordu. Ama bu kanun doğrultusunda yasak iyi sonuç verdi. Pek çok kişi Allah razı olsun dedi. Bu yasa koyucunun halkının talepleri ile arasında ki bağın güçlü kılınması demektir. Bir zaman halkın kapalı mekânda sigara içimi zulmünden kurtulmasını anlayamamışız. O kadar kopukmuşuz biz yani. Bu hep böyledir. Şu anda Afyonkarahisar’ın taleplerini milletvekillerimizin çok iyi özümsemesi lazım. Bunun için milletvekili olması lazım. O da başkanlık sistemi ile sadece yasama konusunda uzman olmakla inşallah doğru sonuçlar doğuracak. Ben ona inanıyorum” diye konuştu.
FARKLI DESTEK ÇOĞULCULUĞU SAĞLADI
Parlamenter sistemi savunanların “Çoğunlukçu karakterinden dolayı Başkanlık Sistemi küçük partilerin yarışmasına imkan vermeyecek” tezini savunduklarını hatırlatan Hatipoğlu; “Siyasetin demagoji üzerinden yürütülmesine sebebiyet verecektir deniliyor. Ama tam karşı tez de Başkanlık Sisteminde farklı desteklemelerin, siyasal iktidara hatta birkaç tane muhalefet partisi ‘Bende senin gibi düşünüyorum’ dedi. Bu noktada Başkanlık Sisteminde çok farklı bir desteklemeyi görmüş olduk. Bu çok farklı desteklemelerin çoğulculuğu sağlayacağı ve partiler arası demokrasi yarışını hızlandıracağına inanılmaktadır. Ek olarak Başkanlık Sisteminde Cumhurbaşkanı kendisinden beklenen tarafsız ve uzlaştırıcı fonksiyonlardan uzaklaşabilmektedir” şeklinde konuştu.
MİLLİ İRADE ETKİNLEŞECEK
Hatipoğlu, Başkanlık Sistemi ile milli iradenin yönetime daha fazla yansıyacağını belirtti. Hatipoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“15 Temmuz gecesinin sıcak karanlığında tanka elleriyle vurup ‘Ben ölmeye hazırım ya sen öldürmeye hazır mısın?’ diye haykıran milli iradenin yönetimde etkinliğini artırmaya anlam taşıyan bu sistemin vatanımıza, milletimize ve tüm İslam Âlemine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti