Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayat-Kızılören ilçelikten çıkacak – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Bayat-Kızılören ilçelikten çıkacak

AK Parti Millletvekili Halil Ürün, köyleri ile birlikte nüfusu 10 binin altında olan ilçelerin lav edilmesinin gündemde olduğunu söyledi

Türkiye Muhtarlar Derneği Şubesi’nin genel kurulunda konuşan AK Parti Milletvekili Halil Ürün, kendisinden önce konuşan MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın muhtarlarla ilgili değişiklik çalışması hakkında bilgi vermesi isteği üzerine yürütülen çalışmayı anlattı.
Muhtarlar
takdİr edİyor
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Halil Ürün, hizmet tartışmalarının her zaman olacağını, yapılanın daha iyisinin yapılmasını istendiğine dikkat çekti. Afyonkarahisar’ın, demokrasi kültürü anlamında kente yapılacak olan hizmetler noktasında tartışarak karara bağlanabilmesi açısından iyi bir durumda olduğunu belirten Halil Ürün, pazar yerinin yerini veya yeni hastanenin yeri noktasında birkaç yıl tartışıldığı hatırlatmasını yaptı. Türkiye’de demokrasinin çok daha yeni olduğunu, Fransızlar’ın ise demokrasiye geçme bedelini binlerce insanın kanıyla ödediklerini dile getiren Milletvekili Ürün; “Biz de Türk milleti olarak çok bedeller ödedik ama şimdi geldiğimiz noktalara Allah’a çok şükür ulaştık. Bu millet AK Parti’yi 3 seçimdir tek başına iktidar yapmaktadır. AK Parti kendi hazırlamış olduğu programları teker teker hayata geçiriyor. AK Parti olarak ilk olarak yerel yönetimler yasasını devreye sokmuştuk. Bunun öncesinde de yerel yönetimler reformu ile ilgili tartışmaların içerisinde bulunmuş biriyim. Çok şey hayal ediliyordu fakat şu ana kadar hayal edilenin sadece bir kısmı hayata geçirilebildi. Fakat bu yerel yönetimler yasasında gerçekleştirilen değişiklikler ile çok büyük hizmetler edildi. Bunu özellikle köy muhtarlarımız biliyorlar ve takdir ediyorlar.” dedi.
Çalışma yürütme kurulunda
Belediyeler ve muhtarlarla ilgili değişiklik çalışması olduğunu ancak çalışma mahiyeti konusunda tam bir bilgiye sahip olmadığını ifade eden Milletvekili Halil Ürün, 23 Nisan resepsiyonunda Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’den dinlediği bilgiyi nakletti. Çalışmanın AK Parti Yürütme Kurulu’nda görüşüldüğünden söz eden Ürün; “Bu kısım bittikten sonra tasarı oradan hükümete gelecek oradan da TBMM’ye gelecek. Bir kanun tasarısı konuşulmaya başladığından TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ardından Cumhurbaşkanınca onaylanması ve Resmi Gazete’de yayınlanmasına kadar pek çok değişikliğe uğramaktadır. TBMM’de ittifakla çıkarılan pek çok kanun var. Mesela son olarak Eskişehir’in 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti kabul edilmesine dair bir kanun çıkardık. Bu noktada Afyonkarahisar ve Eskişehir hakkında bir bilgiyi paylaşmak gerekirse Eskişehir 2001 yılında 50 bin, 2011 yılında ise 200 bin turist ağırlamış. Öte yandan Afyonkarahisar ise sadece 2010 yılında 430 bin turist tarafından ziyaret edilmiş. Eminin ki spor kompleksi, havalimanı ve diğer yatırımların artması ile bu sayı daha da artacaktır. Bunun yanında intibak yasası da ittifakla çıktı denebilir. Fakat kabul oyu vermelerine rağmen muhalefetin ciddi eleştirileri ile kabul edildi bu yasa. Mesela Kamer Genç örneği var. O yasa esnasında Genç, rahmetli Erbakan’ın işçi ve emeklilere verdiği maaş zamlarını hatırlatıp AK Parti o oranda zam veremedi diyerek AK Parti’yi Erbakan üzerinden eleştirdi ama kabul oyu verdi.” diye konuştu.
Nüfus krİterlerİ geçerlİ
Afyonkarahisar’ın 107 tane belediyesi bulunduğunu milletvekili sıfatıyla bir Belediye’nin düzenlediği şenliğe katılan Ürün yerel yönetimlerle ilgili bir gözlemini aktardı. Milletvekili Ürün; “Bu festivalde bir Belediye Başkanı kendinden önceki Belediye Başkanını eleştirip kendi başarısını anlatırken şu cümleyi kullanıyor: ‘Kaloriferleri yanmayan belediye binasından kaloriferleri yanan belediye binasına geçtik.’ Merak ettim ve öğrendim ve bu Belediye binasının topu topu 3 odadan oluştuğunu öğrendim. Bir kat kaloriferi koymuşlar, daha önceki Belediye Başkanı bunu yakamamış, şimdiki ise yakmış. Dört torba kömür alamayacak kadar acze düşürülmüş Belediye olsa ne yazar olmasa ne yazar. Öte yandan bir Belediye Başkanlığımızda kalan nüfus 300 olmuş. Sadece 10 biner küsur seçmen Cumhuriyet ve Dumlupınar mahallerinde var. Öbür tarafta ise nüfusu 300 olan bir beldeden bahsediyoruz ki burada yaşayanların çoğu emekli. Belediyeler nüfuslarına göre pay alıyor. Bu beldelerde brüt olarak kişi başına 22 TL pay alıyorlar. Sonuç olarak ortaya çıkan rakamla belediyenin ihtiyaçları karşılanmıyor. Aynı nüfus kriteri milletvekili sayısı içinden de geçerli. 2011 nüfus sayımlarına göre bir süre önce açıklandı.” şeklinde konuştu.
Bayat-Kızılören İlçelİkten çıkacak
Afyonkarahisar’ın milletvekili sayısının değişmediğini ama başta Elazığ olmak üzere bazı illerin milletvekili sayılarının azaldığını kaydeden Milletvekili Halil Ürün şöyle konuştu: “Şu an için konuşulan bir nokta var ki köyleri ile birlikte nüfusu 10 binin altında olan ilçelerin lav edilmesi söz konusudur. Bu mantığa göre Bayat ve Kızılören ilçeleri ilçe unvanlarını kaybedecekler. Belde belediyelerinde ise 5 bin sınırını getirdik. Artık bir köyün belde olabilmesi için nüfusunun 5 bin olması gerekmekte. Mesela İscehisar’a bağlı Karaağaç köyü var ki nüfusu şu an için 3 bine yakın. Ama yine de köy çünkü 5 bin sınırı var. Köy muhtarlarının kalacağı mahalle muhtarlarının ise gideceği yönündeki iddialar şu an için net değil. Köy kanunu ile ilgili olarak müzakere edilecek konulardır bunlar.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti