Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BIST 100 Çıkarsa Ne Olur?

Piyasa değerinde zirvedeki şirketleri esas alan BIST 100 çıkarsa ne olur? İşte yanıtlar…

Piyasa değerinde zirvedeki şirketleri

Borsa her zaman ilgi gördü, ancak son dönemde bazı değişimler gözden kaçmıyor. Zira yatırımcılar, önceki senelerin aksine Borsa İstanbul’a daha yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle yeni yatırımcı sayısı artıyor. Borsa, belirli bir kesimin odağındayken artık çok daha yaygın bir yatırım aracı fonksiyonu sağlıyor. Diğer yandan çok sayıda terim içerdiğine şüphe yok. Bu kapsamda öne çıkan terimlerden biri de BIST 100. BIST 100, en özet tanımıyla listelenen hisseler arasında, piyasa değeri en yüksek 100 şirketi ifade ediyor. Bu şirketlere Amerikan borsa uzmanlarının tabiriyle Top-100 şirket demek mümkün. BIST 500’ün de piyasa değeri en yüksek 500 şirketi esas aldığının altını çizelim. Peki Piyasa değerinde zirvedeki şirketleri esas alan BIST 100 çıkarsa ne olur? Değişim neyi ifade eder? İşte yanıtlar…

BIST 500 ÇIKARSA NE OLUR?

BIST 100 çıkarsa ne olur sorusunun yanıtı finans, borsa ve hisse gibi konuları araştıran yatırımcılar tarafından merak ediliyor. BIST 100 artarsa, çıkarsa ne olur, piyasa açısından belirleyici unsurlar taşıdığı için detaylı şekilde incelenmesi gereken bir soru.

BIST 100, en büyük 100 şirketi temsil ediyordu, endeks ise şirketlerin listelenmesi ve genel performanslarının görülebilmesini esas alan enstrüman.

Bu noktada borsa, artar ve düşer. BIST 100 endeksi de faktörlere bağlı olarak artar ya da düşer. Ayrıca analistler tarafından da öngörüye açık ve yorumlanabilen özellikler taşır. Peki BIST 100 çıkarsa ne olur?

 

BIST 100 çıkarsa, endekste hisse sahipleri doğrusal kazanç elde eder. Dolayısıyla değer kazanması, yatırım yapılan meblağın büyümesini sağlar. Endeks eğer yüzde 1 artarsa para da yüzde 1 artacaktır. BIST 100’deki hisselere gösterilen talep, fiyatlarının dolaylı olarak artmasına etki eder.

Yatırım yapmış kişiler artışla kar elde ederken yeni yatırımcılar da öncekine göre daha yüksek fiyattan hisse alır. BIST 100 bir endekstir ve yatırım aracı olarak görülmemelidir. BIST 100 artış konusu önemlidir, peki neye göre artar? BIST 100 neden artar?

BIST 100 NE ZAMAN DÜŞER, NE ZAMAN ÇIKAR?

Borsa yatırımcısının beklentileri artış kaydedilmesi yönündedir, ancak bu her zaman mümkün olmaz. BIST 100, bazen düşerken bazen artar. Belirlenmesinde hisselerin işlem hacmi etkilidir. Ayrıca piyasa değeri de önem taşır. Piyasa kapitalizasyonu ve arz-talep dengesi hisse değerlerinde belirgin etki gösterir. Bunlar BIST 100 endeksini de dolaylı olarak etkiler. Talep ne kadar artarsa hisselerin sıralamadaki yeri yükseliş gösterir.

BIST 100 özetle piyasadaki arz ve talebe bağlı olarak artış ya da düşüş eğilimi sergiler.

BIST 100 eğer yüksekse işlem hacmi yani menkul kıymetin işlem adedi x (çarpı) işlem gördüğü fiyat da yüksek demektir. Öte yandan eğer düşüş söz konusuysa hisse el değiştiriyor demektir. BIST 100’ün yüksek olması arzın yüksekliğine de işaret eder.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti