Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BIST 30 İle BIST 100 Arasındaki Fark Nedir?

Borsa, finansal yatırım araçları arasında ön planda yer almaktadır. Özellikle son yıllarda borsaya olan ilgi gittikçe atmakta az veya çok bütçesi olan birçok insanın yatırım aracı olarak kullandığı bir alandır. Hal böyle iken, borsaya dair terimler de milyonlarca insan tarafından araştırılmaktadır.

Borsa, finansal yatırım araçları

BIST değeri, Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin piyasadaki ve işlem hacmi ve performansları BIST değeri ile nitelendirilmektedir. İstanbul Borsası’nda hisseler 4 endeks üzerinden işlem hacmi ve performansları açısından sınıflandırılmaktadır.

BIST 100 ENDEKSİ NEDİR?

Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek hacimli 100 hisse senedini içinde barındıran endeks ise BIST 100 endeksidir. Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek hacimli 100 hisse senedini içinde barındıran endeks ise BIST 100 endeksidir.

BIST 30 ENDEKSİ NEDİR?

BIST 30 Endeksi; Borsa İstanbul’da işlem gören, en yüksek piyasa değerine sahip 30 şirketin hisse senetlerinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu endekste İstanbul Borsasında en değerli 30 şirketin hisse senetleri yer almaktadır. BIST 30 endeksinin işlem kodu: XU030’dur. BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin endeks içindeki oranı %10 ile sınırlandırılmıştır. Bunun nedeni ise; piyasa değeri oldukça yüksek olan şirketlerin hisse senetlerinde yaşanacak fiyat değişimlerinin endeks içinde büyük değişikliklere yol açmasına engel olmaktır.

BIST 30 İLE BIST 100 ARASINDAKİ FARK NEDİR?

BIST 30 ve BIST 100 endeksleri arasındaki fark, endeks kapsamındaki hisse senedi sayısıdır. BIST 30 endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören en değerli ve işlem hacmi en yüksek 30 hisse senedinden oluşurken BIST 100 endeksi ise en değerli ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedinden oluşmaktadır. BIST 30 endeksinde yer alan hisse senetleri aynı zamanda BIST 100 endeksinde de yer alır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti