Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BIST Değeri Neyi İfade Eder?

Borsa, finansal yatırım araçları arasında ön planda yer almaktadır. Özellikle son yıllarda borsaya olan ilgi gittikçe atmakta az veya çok bütçesi olan birçok insanın yatırım aracı olarak kullandığı bir alandır. Hal böyle iken, borsaya dair terimler de milyonlarca insan tarafından araştırılmaktadır. BIST değerinde en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Borsa, finansal yatırım araçları

BİST NE DEMEK?

BİST, Borsa İstanbul’un kısaltmasıdır. Borsada işlem gören hisse senetleri, Borsa İstanbul koordinatörlüğünde takip edilmektedir. Borsa İstanbul, büyük bir işletmedir.

BIST DEĞERİ NEYİ İFADE EDER?

BIST değeri, Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin piyasa ve işlem hacmi açısından performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. Endekste yer alan hisselerin seçilmesi ve ağırlıklarının belirlenmesi için bazı yöntem ve kriterler kullanılmaktadır.  Borsada hisse senetleri 3 endeks üzerinden işlem görürken, bugün itibariyle 4 endeks üzerinden hesaplanmaktadır.

BIST 100 ENDEKSİ NEDİR?

Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek hacimli 100 hisse senedini içinde barındıran endeks ise BIST 100 endeksidir. Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek hacimli 100 hisse senedini içinde barındıran endeks ise BIST 100 endeksidir.

BIST 50 ENDEKSİ NEDİR?

BİST 50, Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 50 hissenin göstergesi olarak kabul edilmektedir.  Bu endekste İstanbul Borsasında en değerli 50 şirketin hisse senetleri yer almaktadır. BİST 50 endeksinin işlem kodu ise XU050’dir.

BIST 30 ENDEKSİ NEDİR?

BIST 30 Endeksi; Borsa İstanbul’da işlem gören, en yüksek piyasa değerine sahip 30 şirketin hisse senetlerinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu endekste İstanbul Borsasında en değerli 30 şirketin hisse senetleri yer almaktadır. BIST 30 endeksinin işlem kodu: XU030’dur. BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin endeks içindeki oranı %10 ile sınırlandırılmıştır. Bunun nedeni ise; piyasa değeri oldukça yüksek olan şirketlerin hisse senetlerinde yaşanacak fiyat değişimlerinin endeks içinde büyük değişikliklere yol açmasına engel olmaktır.

BIST 500 ENDEKSİ NEDİR?

BIST 500, Türkiye’de faaliyet gösteren tek borsa olan Borsa İstanbul içerisinde işlem gören en büyük ölçekli 500 şirketi ifade eder. 500 şirketin fiyat ve performansını izleyen hisse senedi endeksine BIST 500 denir. BIST 500 endeksi içerisinde, en büyük 500 şirket yer alır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti