Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsada BIST 100 Ne Demek?

Türk ekonomisi açısından kritik öneme sahip borsada BIST 100 ne demek? İşte yanıtlar.

Türk ekonomisi açısından kritik

Borsa, artık finansal yatırım araçları arasında öne planda yer alıyor. Özellikle son yıllarda artan bir ilgi ile karşılanıyor. Bu ilginin arka planında gerek eskiden evraklarla ve karmaşık bir süreçle ilişkilendirilirken artık dakikalar içerisinde mobil cihazlar üzerinden başlanabilmesi öne çıkıyor. Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması da diğer önemli faktör. Bu kapsamda borsaya dair terimler de ilgiyle araştırılıyor, yatırımcılar ya da yatırımcı adayları konuya hakim olarak bu nispeten yükselişteki yatırım trendini daha iyi anlamak istiyor. Son dönemde merak edilen detaylardan biri de BIST 100. Peki Türk ekonomisi açısından kritik öneme sahip borsada BIST 100 ne demek? İşte yanıtlar.

 

BORSADA BIST 100 NE DEMEK?

 

Türk ekonomisinin nabzını tutan önemli göstergelerden biri de BIST 100. Bu bağlamda yanıtı merak edilen borsada BIST 100 ne demek sorusu sıklıkla internet üzerinden araştırılıyor. En yalın ifadelerle Türk ekonomisinin genel performansı BIST 100 endeksi ile yakından ilgili. Zira borsadaki en önemli endekslerden biri kabul ediliyor. BIST 100 ne demek sorusuna verilebilecek kapsamlı yanıt ise bir gösterge olduğu ve Borsa İstanbul’da halihazırda işlem görenler arasında en değerli 100 hisse senedini ifade etmesi. Ayrıca söz konusu 100 hisse senedinin işlem hacmi en yüksek hisseler olduğunu da belirtelim. BIST 100 endeksi, bu yönüyle ekonominin deyim yerindeyse nabzını tutar.

 

BORSADSAKİ İŞLEMLERİN YÜZDE 90’I BIST 100’DE

 

BIST 100 endeksi sembolü XU100’dür. Özellikle yatırım araçları kullanılırken sıklıkla görülen XU100, borsada işlem gören en değerli 100 hisse senedini içerir. Bu hisselerin fiyatındaki değişimler genele yayılır ağırlıklı olarak, örneğin değerleri düşerse tüm hisselerde gerileme gözlenebilir. BIST 100 fiyatı ise hisse senetlerinin fiyatları ve ağırlıklarına göre hesaplanmaktadır. Yatırımcıların yakından izlemesi gerekir. İlginç bir veri olarak Borsa İstanbul’da işlem hacminin yüzde 90’a yakın kısmı BIST 100’deki hisseler ile gerçekleşir.

 

BIST 30 ve BIST 50 endeksi de vardır. Ancak BIST 100, BIST 30 ve BIST 50 endekslerinden de hisseleri içinde barındırır. Bu yönüyle oldukça önem taşımaktadır. Borsada BIST 100 ne demek dendiğinde önemli bir odak noktası demek yanlış olmayacaktır.

 

BIST 100 ENDEKS FİYATI NEYE GÖRE DEĞİŞİR?

 

Peki BIST 100 endeks fiyatı neye göre değişir? Burada öne çıkan unsurlardan biri ekonomideki büyüme oranıdır. Ayrıca enflasyon, cari açık oranı, faizler, döviz kurları, siyasi gelişmeler ve küresel piyasaların durumu ile firmaların finansal bilançoları ve beklentiler BIST 100 endeks fiyatını etkileyen diğer faktörler arasında yer alır.

 

BIST 100 endeksi, içerisindeki hisselerin piyasa değerleri ve işlem hacimlerinin ortalaması esasıyla ölçülür.  Endeks 3 ayda bir yeniden dengelenirken bazı hisseler çıkarılıp yenileri eklenebilmektedir.

 

BIST 100 endeks hesaplama formülü şöyledir: XU100=D∑i=1n​Pi​×Qi​×Fi​​

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti