Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsada Devre Kesici Olursa Ne Olur?

Borsada devre kesici olursa ne olur? Sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Borsada Devre Kesici Olursa Ne Olur? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Borsada devre kesici olursa

Borsaya katılan yatırımcı sayısında geçtiğimiz birkaç yılda oranla önemli seviyede artış yaşandı. Bununla birlikte borsayı ve yatırımcıları korumak amacıyla farklı uygulama hayata geçirilmektedir. Bunlardan bir tanesi de “Devre Kesicidir.”

 

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDEN UYGULANIR?

Borsada devre kesici uygulaması, yatırımcıyı ve piyasayı korumak amacıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Borsada fiyatlar bazı etkenler sebebiyle öngörülemeyen şekilde artıp azalabilmektedir. Bu gibi durumlarda yatırımcılar, büyük dalgalanmalar karşısında hatalı işlemler yaparak zarara uğrayabilmektedirler. Bu durum yatırımcıların, borsaya olan güvenini zedelemektedir. Devre kesici uygulaması yatırımcının hatalı işlem yapması önlenir. Devre kesici, değerlerin dalgalanmasını destekleyen işlemleri tespit ederek, bu işlemleri iptal eder. Bu şekilde piyasa düzenini sağlamış olur.

 

BORSADA DEVRE KESİCİ OLURSA NE OLUR?

Borsada devre kesici olduğunda, borsada alım ve satım işlemleri durur.  Fiyat eşiklerinin üstündeki ve altındaki girilen emirler iptal edilir. Hisse veya borsa için yeni bir fiyat belirlenmesi amacıyla tek fiyat yöntemiyle değerlendirme yapılır. Borsada devre kesici uygulaması sonrasında işlemlere “sürekli işlem” yoluyla devam edilmektedir. Sürekli işlem, alım ve satım taleplerinin fiyat ve a zaman sıralamasıdır.

 

BORSADA DEVRE KESİCİ NE ZAMAN DEVREYE GİRER? BORSADA DEVRE KESİCİ NASIL ANLAŞILIR?

Borsada devre kesici uygulaması borsada öngörülemeyen spekülasyon yaşanması ile otomatik şekilde aktifleşir. Ekonomiyi önemli ölçüde etkileyecek gelişmeler yaşandığında, piyasada spekülatif bir haber çıktığında devre kesicinin yaşanma olasılığı artar. Yatırımcılar, gündemi, borsayı ve hisse değerlerini takip ederek devre kesici uygulanacağını tahmin edebilir. Bunun yanında 10-30 dakika boyunca borsada işlem yapamadığında devre kesicinin uygulandığını anlayabilir.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti