Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsa’da Temerrüt Faiz Oranı Nedir?

Yatırımcıların hakim gereken önemli konuların başındaki borsa’da temerrüt faiz oranı nedir? İşte anlaşılır detaylar eşliğinde kapsamlı yanıtı.

Yatırımcıların hakim gereken önemli

Borsa, yatırımcıların son dönem gözdelerinden biri. Özellikle 2023 yılı boyunca yoğun ilgi gören borsadaki yatırımcı sayısı rekor seviyelere ulaşırken öğrenilmesi gereken birçok bilgi bulunduğuna şüphe yok. Bu kapsamdaki bilgiler, borsa yatırımcısının finansal enstrümana daha hakim olmasının önünü açarken aynı zamanda özgüven de sağlıyor.

 

Konuya hakim olmak, bu önemli yatırım sahasında daha emin adımlar atmanın, zamanında ve doğru stratejilerin esasını oluşturuyor. Bu kapsamdaki önemli konulardan biri de temerrüt faiz oranları.

Peki yatırımcıların hakim gereken önemli konuların başındaki borsa’da temerrüt faiz oranı nedir? İşte anlaşılır detaylar eşliğinde kapsamlı yanıtı.

 

BORSA’DA TEMERRÜT FAİZ ORANI NEDİR?

 

Borsa’da temerrüt faiz oranı nedir sorusunun yanıtı, yatırımcılar açısından önemli. Zira borsadaki önemli bilgilerden biridir borsa’da temerrüt faiz oranı. Peki borsa’da temerrüt faiz oranı nedir? Bu terim öncesinde Takasbank nedir sorusunun kısa yanıtı gerekiyor.

 

Takasbank, menkul kıymet alım ve satım işlemlerinin takasının Borsa İstanbul (BIST) bünyesindeki bir müdürlük tarafından gerçekleştirilmeye başlanmasının ardından 1996 yılı itibarıyla Takasbank-BIST Takas ve Saklama Bankası A.Ş. adıyla bir sektör bankasına dönüşmüş halidir. Menkul kıymet alım ve satım işlemleri, Takasbank tarafından yapılır.

 

Borsa’da temerrüt faiz oranı, Takasbank’a yatırılacak miktarlar ve diğer sorumlulukların zamanında yapılmaması durumuna borsada temerrüt denir. Bu noktada teminat açığı bulunan hesaplara Takasbank, ”teminat tamamlama çağrısı” yapmaktadır. Bunun gerçekleştirilmemesi halinde ise müşterinin hesabı temerrüde düşer.

Eğer teminat açığı kapatılırsa birinci temerrüde düşürülerek en yüksek seviyeli gecelik ağırlıklı ortalama faiz oranın bir katı oranında temerrüt faizi uygulanır. Borsa’da temerrüt faiz oranı nedir sorusunun yanıtı bu şekildedir. Söz konusu gecelik ağırlıklı ortalama faiz verisi, TCMB Bankalararası Para Piyasası ya da Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarı kaynaklı alınır. Temerrüt, belirlenen vakitten sonra karşılanırsa ikinci temerrüde düşülür. Bu durumda ise faiz oranı 3 ile çarpılır.

 

BORSA YATIRIMCININ YENİ GÖZDESİ Mİ?

 

Borsa, her geçen gün daha fazla ilgi görüyor, bunun yanında özellikle küçük yatırımcının zarara uğradığı yönünde bilgiler sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor. Bu noktada küçük yatırımcı, borsada işlem yapan ancak bu konuda gerektiği kadar deneyimli olmayan kimseleri ifade etmede kullanılıyor.

 

Borsa, bilgi ve deneyimin önemli olduğu bir yatırım aracı. Uzmanlar bu yönüyle borsanın her zaman kazandırmayacağı, bunun hiçbir yatırım aracında söz konusu olmadığı ve kaybedilebilecek para ihtimalinin asla gözardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti