Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale Savaşları bu çadırda anlatılıyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Çanakkale Savaşları bu çadırda anlatılıyor

Afyonkarahisar Valiliği, Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Kent Konseyi ve Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen “Çanakkale Savaş Alanları Çadırı” nın açılışı yapıldı. Çadırda düzenlenen tiyatro etkinliklerinin yanı sıra Çanakkale’yi anlatan pek çok unsura yer verildi

Çadır açılışını Vali Balkanlıoğlu, AK Parti Milletvekili Halil Ürün birlikte yaptılar. Açılışın ardından Çanakkale Alan klavuzu Ergün Yurdadur Çanakkale savaşı hakkında bilgiler verdi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci personeli ile Osmangazi Anadolu Lisesi öğrencilerinin rol aldıkları tiyatro etkinliklerinde Çanakkale Savaşı’nda yaşananlardan örnekler sunuldu.
250 BİNİN ÜZERİNDE ŞEHİT VAR
Çanakkale Savaş Alanları Çadırı’nda; Çanakkale Savaşlarının tüm şiddetiyle yaşandığı Mecidiye Tabyası, Seyid Onbaşı, Yahya Çavuş, Canberk’in Çeşmesi, Yarbay Hasan Bey Mevzii, Şehitlik, Narkozsuz Ameliyat yapılan Sargı Yeri, Çanakkale Müzesi, 57. Alay, karargah minyatürleri yer aldı. Çadır içerisinde, Çanakkale Savaşı’nı anlatan kitaplardan oluşan bir sergide yer aldı. Tiyatro etkinliklerini izleyip çadırı gezdikten sonra programı değerlendiren Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Çanakkale savaşını bir kez daha yaşamış gibi olduk. Çeşitli törenlerde, hatta tiyatro ve piyeslerde benzerleri canlandırılıyordu, ancak bu çadır altında kurgulanan bu mizansen gerçek bir Çanakkale Savaşını bize yaşattı. Hatta benim öz dedem babam altı aylıkken Çanakkale’de şehit olmuş. Şimdi 250.000’nin üzerinde şehidimiz var. Bunu basitçe söyleyip geçiyoruz, ancak bu insanların her birinin annesi, babası ve kardeşleri var. Çok acı ve hüzünlü hayat hikayeleri var. Bir ömür boyunca ölünceye kadar evlatlarının acısıyla yanan binlerce, yüzbinlerce aile var.” dedi.
ETKİNLİKLERİN DÜZENLENMESİ ÖNEMLİ
“Allah bu millete bir kez daha bu acıları yaşatmasın.” diyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, şehitlerin mezartaşlarında; Diyarbakırlı, Urfalı, Tuncelili, Edirneli, Selanikli, Halepli, Trabzonlu, Çorumlu, Afyonlu vatan evlatlarının olduğunu söyledi. Sadece Afyonkarahisar’ın ve birçok ilçesinden 3 binin üzerinde şehitin var olduğuna dikkat çeken Balkanlıoğlu; “Hepside koyun koyuna yatıyorlar. Bizleri bölüp parçalamak isteyen insanların bir zamanlar birbirlerine vücutlarını siper ettiğini de unutmamak lazım. Bu memleketi birlikte kurduk, buraların, şehitliklerimizin, gerek Afyonkarahisar’daki Kurtuluş Savaşı şehitliğinin, gerekse Çanakkale’deki şehitliklerin bütün halkımızca, çocuklarımızca, gençlerimizce gezilmesi ve ibret alınması lazım. Çanakkale Savaşımızın tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. Gelecek nesillerimizi bu şanlı savunmamızla ilgili olarak bilinçlendirmek ve Çanakkale Savaşında yaşananları bir kez daha gözler önüne sermeyi amaçlayan bu tür etkinliklerin düzenlenmesi çok önemlidir. Bu çadırı hazırlayan ve içindeki Çanakkale Savaşını canlandıran tüm bu mizansenleri, hazırlayan ve oynayan arkadaşlar bizleri çok etkiledi. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu programın hazırlanmasında katkıları olan tüm resmi kurumlar ile Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneğine de çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
HER DÜZEYDE İNSAN ETKİLENDİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Çanakkale’nin; metrekareye 6 binden fazla merminin düştüğü, 3 binin üzerinde sadece Afyonkarahisar’dan şehidin bulunduğu, 258 bin dolayında şehit verilen ve tarihe altın kanla yazılan savaşlardan birisi olduğunu belirtti. Rektör Solak; “Böyle küçük bir mini mizanselle de olsa bu savaşı yaşamak her düzeyde insanı etkilemektedir. Bu topraklar bize rastgele gelen topraklar değildir. Böyle anlamlı bir programı yapanlara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
35 GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİ ÖZVERİYLE ÇALIŞTI
Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği (ÜMİTGÖNDER) üyesi 35 öğretmen tarafından 10 günde hazırlanan çadırda 3 metrelik siperler açılarak, toplar, el bombaları ve silahlar yerleştirilerek, taştan tepeler oluşturuldu. Çadırda, Türkiye ‘nin dört bir yanından gelerek şehit düşenlerin temsil edildiği şehitlik yer aldı. Çadır organizasyonuna Valilik ve Belediye’de destek verdi. ÜMİTGÖNDER Başkanı Veli Kuru, çadırın, 15 gün boyunca mesaisinin dışında çadıra gelerek fedakarca çalışan 35 kişilik eğitim gönüllüsü tarafından hazırlandığını dile getirdi. Çadırı çok sayıda kişinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor. Açılış programına; Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Arı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, bazı daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldılar. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti