Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Küçükçankaya artroskopiyi anlattı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortapedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, artroskopi hakkında bilgi verdi

 

Op. Dr. Levent Küçükçankaya, artroskopiyi; fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntem olarak tanımladı.
“BAŞARILI BİR TEDAVİ YÖNTEMİ”
Dr. Levent Küçükçankaya, günümüzde en çok diz eklemi olmakla birlikte omuz ve ayak bileği eklemlerine ve daha seyrek olarak da kalça, dirsek, el bileği eklemlerine artroskopi yapıldığını belirtti. Dr. Küçükçankaya, “Artroskopi en çok diz ekleminde menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunların yanı sıra dizin içinde eklem kıkırdağı ve menisküsler hariç her yeri kaplayan sinovya adı verilen zar tabakasının çok çeşitli hastalıklarında da artroskopi çok başarılı teşhis ve tedavi yöntemidir. Benzer şeklide diğer eklemlerde de kıkırdak yüzeylerin ve sinovyal zarın hastalıklarında, omuz eklemi çıkıklarında, eklem içerisini ilgilendiren, eklem çevresinde oluşan kıkırdaklarda artroskopi faydalıdır. Açık ameliyetlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesikler yapılması gerekir. Buna rağmen eklemin her yerini görmek çoğunlukla olası değildir. Ameliyat sonrasında ağrı daha fazladır ve buna bağlı olarak rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun ve daha sıkıntılıdır.” dedi.
“AĞRI AZ, İYİLEŞME KISA SÜRELİ”
Artroskopide eklemi görüntülemek için kullanılan cihaz kalınlığının yaklaşık yarım santimetre olduğunu aktaran Dr. Küçükçankaya, “Bir santimetreden daha küçük bir kesiğe gereksinim vardır. Eklem içindeki yapıları ve bölgeleri muayene etmek, yoklamak, hastalık veya yaralanmış yapıları kesmek, dikmek ve tutmak için kullanılan aletlerin kalınlıkları da birkaç milimetre olduğundan, bu aletlerin eklem içerisinde kullanılabilmesi için de bir santimetreden küçük bir kesik yeterlidir. Artroskopilerde çoğunlukla biri görüntüleyici cihaz için ikincisi de cerrahi aletlerin kullanımı için olmak üzere iki adet birkaç milimetrelik kesik yeterlidir. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi da daha zahmetsiz ve daha kısadır. Artroskopi sonrasında kalan iz, birkaç milimetre boyundadır ve birkaç ay sonra neredeyse görünmez olur. Bunların yanı sıra artroskopide açık ameliyatın aksine eklem içindeki her yeri görebildiğimiz için çok avantajlıdır. Ayrıca fiberoptik aletler yardımıyla bir televizyon ekranına aktarılan görüntü, eklem içinin çok daha büyütülmüş olarak görüntülenmesine ve böylece çok daha hassas çalışılmasına olanak tanır.” ifadelerini kullandı.
“HASTA AYNI GÜN
TABURCU EDİLİYOR”
Op. Dr. Levent Küçükçankaya sözlerini şöyle tamamladı: “Artroskopik cerrahi işlemlerin çoğu, günü birlik cerrahi işlemlerdir. Yani; ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olmak mümkündür. Ancak eklemin içinde yapılan işlemin cinsi, ağrınızın durumu, eklem içine dren yerleştirilmesi ve özellikle rehabilitasyon ihtiyacına göre yatış süresi birkaç güne çıkabilir. Doktorunuz sizi ameliyat öncesinde bu konuda bilgilendirecektir.” >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti