Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Gakgoşlar Diyarı Elazığ’da Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Gakgoşlar Diyarı Elazığ’da Görülmesi

Elazığ’da gezilecek yerler
Elazığ’da gezilecek yerler oldukça fazladır. Elazığ, yıllar boyunca Harput ismi ile anılmış, 1862 senesine gelindiğinde şehre tayin edilen Vali İsmail Paşa, Sultan Abdülaziz’in tahta çıkışının beşinci yılı adına şehrin isminin Ma‘mûretü’l-Azîz Vilâyeti olmasını teklif etmiş. Ancak bu ismi söylemek zor olduğu için halk arasında El-Aziz olarak anılmıştır. Son olarak 1937 senesinde şehrin adı değiştirilmiş. Atatürk bu şehre tahıl ambarı, bolluk ve bereket anlamlarına gelen El-Azık adını vermiş. Bu isim de zamanla söyleniş kolaylığı nedeniyle Elazığ olarak değişip günümüze kadar gelmiş.

Elazığ’da gezilecek yerler

Harput Kalesi
Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alıyor. Fırat ve Dicle nehirlerinin suları ile çevrelenen Elazığ’ın doğal güzellikleri de tarihi yerleri kadar dikkat çekici. Elazığ’ın önemli tarihi noktalarından olan Harput’ta ilk yerleşim M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanıyor. Hurriler, Hititler ve Urartular’dan Osmanlılar’a kadar pek çok medeniyeti ağırlamış olan bu bölge günümüzde Tarihi Harput Antik Kenti olarak biliniyor. Tarihi Harput’ta görülecek yerler arasında; Süt Kalesi olarak da bilinen Harput Kalesi, Eğri Minareli Cami olarak anılan Harput Ulu Cami, Meryem Ana Kilisesi, Mansur Baba Türbesi, kubbeleri kurşunla kaplı olan Kurşunlu Cami, El Emeği Göz Nuru Çarşısı, Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Harput’un geleneksel ev mimarisini yansıtan müze ev Şefik Gül Kültür Evi bulunuyor. Harput’ta gezilecek başka tarihi camiler ve türbeler de bulunuyor.

Harput Antik Kenti’ni ziyaret ettiğin sırada uğraman gereken yerlerden bir diğeri Buzluk Mağarası. Harput platosu üstünde, Buzluk Tepe’nin yamacında bulunan mağarada ilkbahar aylarından ekim ayına kadar buz bulunmaktadır. Kışın kar örtüsü mağara çıkışlarını kapattığı ve hava sirkülasyonunu önlediği için içeride buz oluşmuyor.

Elazığ’da gezilecek yerler
Hazar Gölü
Denizden 1250 m yükseklikteki Hazar Gölü’nün derinliği 200-250 m arasında değişiyor. Hazarbaba Dağı ve Mastar Dağı arasında yer alan Hazar Gölü, yaklaşık 22 km uzunluğa sahip bir tektonik göl. Yeşil ile mavinin buluştuğu güzel bir ortam sunan Hazar Gölü Plajı, tüm ziyaretçilere gölün berrak, sodasız ve tuzsuz suyunda yüzmenin tadını çıkarmaları için hizmet veriyor. Mavi Bayraklı Plaj olarak da ödüllendirilmiş Hazar Gölü’nde tekne turlarına katılabilir, su sporları ile eğlenceli vakit geçirebilirsin.

Hazar Gölü sularının altında bir batık şehir bulunuyor. Bu batık şehrin bir kısmı su üstünde görülebiliyor.

Hazarbaba Kayak Merkezi
2.347 metre yüksekliğe sahi olan Hazarbaba Dağı, Elazığ merkeze 30 km ve Sivrice ilçesine 6 km mesafede yer alıyor. Burada yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi ise kış turizmi açısından oldukça önemli. Dünyanın göl manzaralı kayak merkezlerinden olma özelliğine sahip bu alan, kayak sporu için elverişli olan dik ve kısa bir piste ve telesiyej imkanına sahip.

Golan Kaplıcaları
Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde yer alan Golan Kaplıcaları, bölgenin önemli yer altı zenginliklerinden. Karakoçan’a 18 km uzaklıktaki kaplıcalar Peri Çayı’nın yanında bulunuyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçi kaplıca suyu için buraya geliyor.

Hazarbaba Macera Parkı
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer alan ve macera dolu bir deneyimin kapılarını aralayan Hazarbaba Macera Parkı, 2020 senesinde açıldı. Macera parkının en heyecan veren aktivitesi, Türkiye’nin en uzun zipline hattı olan 1100 metre uzunluğundaki zipline hattı.

Keban Baraj Gölü ve Çırçır Şelalesi
1965-1975 yılları arasında Elazığ’ın Keban ilçesinde ve Fırat Nehri üzerinde inşa edilmiş olan Keban Barajı, elektrik enerjisi üretimi amacıyla kuruldu. Atatürk Barajı Gölü’nün ardından, Türkiye’nin en büyük ikinci yapay gölü Keban Baraj Gölü. Burada sadece elektrik üretilmiyor, balık üretimi de yapılıyor.

Saklıkapı Kanyonu
Elazığ’ın doğal güzelliklerinden Saklıkapı Kanyonu, Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı Köyü’nde yer alıyor. Kanyon 9 milyon yıllık olsa da 2019 senesinde ancak keşfedilmiş gizli bir doğa harikası. Burası civarda mantar avına çıkmış halktan biri tarafından tesadüfen bulunmuş.

Kara Leylek Kanyonu

Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Kumlutarla Köyü’nde yer alan dikkat çekici bir doğal güzellik, Kara Leylek Kanyonu. Fırat Nehri üzerindeki kanyona ulaşım için tekneler kullanılıyor. Sayılarının dünya genelinde ortalama 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen kara leyleklerin, yuvalarını kanyonun bulunduğu bölgeye yaptığı söyleniyor.

Tarihi Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı
Elazığ şehir merkezinde mutlaka uğraman gereken yerlerden biri Tarihi Kapalı Çarşı. 1928 senesinden beri hizmet veren çarşı, 2013 senesinde tarihi dokunun orijinalliği korunarak restore edildi. Elazığ’a özgü lezzetlerden sevdiklerin ya da kendin için alabileceğin hediyeliklere kadar pek çok şey burada satılıyor.

Elazığ Kültür Park
Elazığ’ın yeni yaşam alanı olarak görülen Elazığ Kültür Park, şehrin merkezinde yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük dinlenme alanı olan park, geniş yeşil alanların ve göletlerin yanı sıra spor kompleksi, 4 bin metrelik yürüyüş ve koşu yolu, 3 bin metrelik bisiklet yolu, gençlik merkezi, konferans salonları ve restoran gibi çok çeşitli imkanları bünyesinde barındırıyor.

Tarihi Palu Bölgesi
Murat Nehri kıyısında uzanan Palu, Elazığ şehir merkezine 75 km mesafede bulunuyor. Hurriler, Hititler ve Urartular bu bölgede yaşamış. Palu, tarih açısından oldukça önemli bir yere sahip. Tarihi Palu Bölgesi’nde gezilecek yerler arasında Palu Kalesi, Tarihi Palu Köprüsü, Urartu Kaya Kitabesi, Bizans Klisesi, Palu Konağı ve tarihi camiler ile türbeler sayılabilir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
30 Nisan 1965 senesinde Alacalı Mescit’te Harput Müzesi adı ile kurulan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Keban ve Karakaya barajlarının kazıları sırasında yapılan araştırmalarla ortaya çıkan eserlere ev sahipliği yaptı. 1982 senesinde müzedeki eserler yeni binaya taşındı. Müzede 15 bin arkeolojik ve 5 bin etnografik eser sergileniyor. Müze geçici olarak kapalı durumda.

Elazığ’da gezilecek yerler

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti