Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gastronomi’de Hatay’ı geçtik, sırada Antep var”

14-17 Ekim’de Afyonkarahisar’ın ev

14-17 Ekim’de Afyonkarahisar’ın ev sahipliğinde yapılacak olan Gastro Afyon2021… 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’ne ilginin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, şimdiden gelen talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini dile getirdi. Gastronomi alanında yapılan çalışmalarla Afyon’un Hatay’ı geride bıraktığını belirten Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan ise “Bu festival ile Gaziantep’i de geride bırakacağız” dedi

14-17 Ekim tarihlerinde Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde yapılacak olan “Gastro Afyon 2021” yani tam adıyla 3. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Lavanta Kır Bahçesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Derneği Başkan Vekili Hamza Kalkan, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi ve Festival Kurumsal İletişim Sorumlusu Akif Alataş, Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Gastronomive Mutfak Sanatları Bölümü Mustafa Sandıkçı ile basın mensupları katıldı. Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali Afyonkarahisar’ın tanıtımına katkı sağlama amacı başta olmak üzere, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin modern tekniklerle yeniden turizm tesislerinin menülerinde yer almasını sağlamak, mutfak kültürünü yerleştirmek ve tanıtmak gibi amaçlarla Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği’ninişbirliğinde gerçekleştirilecek.
“UNESCO’YA OLAN TAAHHÜTLERİMİZİN YÜZDE 80’NİNDE BÜYÜK BİR AŞAMA KAYDETTİK”
Afyonkarahisar festivaline ilginin çok yoğun olduğunu ve talepleri karşılayamaz duruma geldiklerini ifade eden Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, “Bu aşamaya gelirken yaklaşık 2 yıldır gastronomi marka şehirle ilgili çalışmalarımızın yapılması, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden,büyük elçiliklere, valilerden belediye başkanlarına, ticaret sanayi odasından, gazeteci ve ana akım medyaya kadar yaptığımız bütün Afyonkarahisar’ın marka şehir olması ile ilgili tanıtım çalışmaları tabiki büyük bir ilgi uyandırdı.Çalışmalarımız meyvesini vermeye başladı. Bu anlamda da bize dönüşler gelmeye başladı. Bu arada biz UNESCO’ya bu alanda olan taahhütlerimizin yüzde 80’ninde büyük bir aşama kaydettik.Sadece taktir edersiniz ki ulusal ve uluslararası bazda yapılan işler belli bir süreç gerektiriyor ve size bağlı işler değil. Değişik kesimlerle işi birliği yapmak zorundayız.O yüzden bir takvime bağlı, inşallah güzel bir elbisenin son giyimi gibi festival başladığında taçlandırmış olacağız bu işi. Şuan 50’ye yakın yurtdışı yüzlerce yurtiçi misafirimiz aşçılar, profesyoneller, youtuberlar, bloggerlar, influencerlar Afyon’a gelecek misafir yoğunluğumuz başlayacak.” şeklinde konuştu.
OLUMLU TEPKİLER GELİYOR
Festivalin Motor Sporları Merkezi alanında gerçekleşeceğini dile getiren Akar, alanda yapılan etkinliklerden sonra şimdi de lezzet festivali yapacaklarını belirtti. Herkesin emeklerinin olduğunu ifade edenAkar, “Çevre illerden de çok söyleyen var. Kültür Müdürleri arıyorlar beni, Belediye Başkanları arıyorlar, diyorlar ki ‘Siz o kadar arka arkaya etkinlikler yapıyorsunuz ki yerel basın artık bize Afyon bunları yapıyor siz neden yapamıyorsunuz yada niye yapmıyorsunuz’ diye bir sosyal denetim baskı aracı oluştu diyorlar. Eskişehir basını 1 haftadır ‘Niye Eskişehir’de bunlar yapılmıyor’ diye manşetler atıyor. Kütahya basını zaten 1 yıldır yazıyor. Tabi bu şehirdeki birlikte kalkınma birlikte yükselme geleneğinin eseri bu. Sayın Valimizin, Sayın Belediye Başkanımızın, bizim buradaki çalışmalarımız şehre meyvelerini veriyor. İnşallah Gastronomi etkinliği de diğer etkinlikler gibi anlımızın akıyla yapıp şehrimizin marka şehir olması noktasında son hamleyide yapmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
“AFYON BU ALANDA HATAY’I GERİDE BIRAKTI”
Dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Derneği Başkan Vekili Hamza Kalkan, Dernek olarak amaçlarına ulaştıklarını ama bundan sonra yükleri ve görevlerinin çok ağır olduğunu dile getirdi.Afyonkarahisar’da büyük gıda firmaları olduğuna dikkat çeken Başkan Kalkan,Afyonkarahisar’ın gıda şehri olduğunu, saymakla bitmeyen bir sürü değerlerin bulunduğunu kaydetti. Bu festivalin kendileri açısından çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Kalkan, “Çünkü biz şuanda Hatay’ı bile geride bıraktık. Antep’le kıyaslıyorlar. Bu festivalden sonra biz Antep’in de üzerine çıkmamamız bir neden yok. O yüzden bu festivale bütün herkesin başta gıda firmalarımız, o dev firmalarımızınyanında lokantalarımız, restoranlarımızın, işte sokak lezzeti yapan arkadaşlarımızın bunu basit görmemeleri gerekiyor. Çünkü gastronomi camiası o evlerde yapılan o güzel yemekleri, işte bizim bükmemizi, ağzı açığımızı, katmerimizi farklı lezzetleri, farklı tatları görmek istiyorlar. Bizde 5-6 aydır ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Beklentiler de çok yüksek, biz Afyonkarahisar mutfağını, değerlerini, lezzetlerini gelen misafirlerimize en iyi şekilde hem göstermek hem tanıtmak hem de anlatmak istiyoruz.”diye konuştu.
FESTİVAL’DE GASTRO ŞOVLAR YAPILACAK
Afyonkarahisar’da yapılacak festival hakkında bilgiler veren Başkan Kalkan, “Etkinlik içerisinde 40 kazan Afyon yemeklerimiz olacak.Yine bizim sembolümüz dana çevirme olacak burada farklı fikirle ile hazırlanan Gastro şovlarımız yer alacak. Afyon mutfağını anlatan atölye çalışmalarımız yine 17 kadın kültür evimizin kendilerine has ürettiği gastronomi değerleri, gastronomi ürünleri, yemekleri yer alacak ve bu ürünlerin tanıtımları etkinlik içerisinde yer alacak. Liseler, üniversiteler, çocuk yarışmaları,patronlar yarışıyor, engelliler yarışması ve en önemlilerinden biriside bizim Afyonkarahisar mutfağını oraya gerçekten taşıyabilecek, yansıtabilecek ev hanımları yemek yarışması olacak. İlk gün ana yemek, ikinci gün hamur işi, üçüncü gün tatlı olmak üzere Afyon mutfağını gelen misafirlere en iyi şekilde tanıtmayı planlıyoruz.” ifadelerineyer verdi.
GIDA ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERE UNESCO GASTRONOMİ STANDARTI BELGESİ VERİLECEK
Gastronomi şehri Afyonkarahisar’da, UNESCO Gastronomi Standartı Belirleme Kurulu tarafından gıda üretimi yapan işletmeleri belli bir üretim standardına kavuşturmak amacıyla başvurmaları halinde Afyonkarahisar Unesco Gastronomi Standartı Belgesi verilecek.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sandıkcı, Afyonkarahisar Unesco Gastronomi Standartı Belgesine sahip olacak işletmelerde Yöresel obje bulundurma, Gıda sağlığı, Personel sağlığı, Fiziki alanların temizliği, Yerel malzeme kullanımı, Menülerde yöresel yemek bulundurma, Geleneksellik, Coğrafi işaretli ürün üretim veya sunumu, Yöresel üreticiden ürün tedariki, Atık yönetimi, Personel eğitimi, Gastronomi etkinliklerine katılım, Engelliler için ulaşılabilirlik, Paketlemede yöresel tema/görsel kullanımı, Geleneksel yemeklerin sunumunda belirlenen orijinal kriterlere sadakat olmalarının isteneceğini bildirdi.
“6. ULUSLARARASI GASTRONOMİ KONGRESİNE AFYONKARAHİSAR EV SAHİPLİĞİ YAPACAK”
2022’nin Ekim ayı içerisinde 6. kez düzenlenecek olan Uluslararası Gastronomi Kongresine Afyonkarahisar olarak ev sahipliği yapacaklarını belirten Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sandıkcı ise şu bilgileri aktardı:
“Afyonkarahisar’da gastronomi üzerine üretim yapan gerek ürün üreticileri olsun gerek lokanta ve restoranlar olsun bunları UNESCO standardı adı altında birleştirmek istiyoruz. Yani bunların belli standartlar üzerine üretim yapmasını sağlamak. Belli kriterlerimiz şuanda gastroafyon.com ve afyonaşçılarderneği.com resmi sayfalarında duyuruldu. Bu standartlara sahip olan işletmeleri belgelendireceğiz. Bu belge sayesinde bir güvenilirlik ve bilinirlik sağlamaya çalışacağız.Uluslararası gastronomi kongresi düzenleyeceğiz. Aslında planımız 2021 yani bu yıl düzenlemekti ama geçen yıl pandemiden dolayı Sakarya Üniversitesi ertelemek zorunda kaldı. Onlar bu yıl yapıyorlar. Bu Cumartesi danışma toplantısı var. Toplantı da biz bayrağı alacağız 2022’nin Ekim ayı içerisinde 6. düzenlenecek olan Uluslararası Gastronomi Kongresine de Afyonkarahisar olarak ev sahipliği yapacağız.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti