• Haberler
  • Genel
  • Habaş'tan Yerli Otomobil Atağı: Ferrari Tasarımcısı Türkiye'nin Yeni Otomobilini Çiziyor

Habaş'tan Yerli Otomobil Atağı: Ferrari Tasarımcısı Türkiye'nin Yeni Otomobilini Çiziyor

Türkiye otomotiv sektöründe yeni bir yerli marka için hazırlıklar hız kazandı. Honda'nın Gebze'deki üretim tesisini devralan HABAŞ, binek otomobil üretimine hazırlanırken projenin tasarım tarafında dünyaca tanınan bir ismi görevlendirdi. Ekonomim Gazetesi'nin haberine göre HABAŞ'ın yeni otomobil projesinde, Ferrari, BMW ve McLaren gibi markalarla çalışan ünlü tasarımcı Frank Stephenson görev yapıyor

Türkiye’nin önemli sanayi gruplarından HABAŞ, otomotiv alanındaki yatırımını binek araçlarla genişletmeye hazırlanıyor. Şirketin Gebze’deki eski Honda tesisinde yürüttüğü çalışmaların ardından yeni otomobil projesinin yıl sonuna kadar kamuoyuna tanıtılması bekleniyor.
Projeyi sektör açısından dikkat çekici hale getiren gelişmelerden biri ise otomobillerin tasarım sürecinde Frank Stephenson’ın bulunması. Kariyerinde dünyanın en prestijli otomobil markaları için tasarımlar gerçekleştiren Stephenson’ın, HABAŞ için yeni bir otomotiv markasının tasarım çizgisini oluşturduğu belirtiliyor.
Frank Stephenson’ın kendi internet sitesinde yer alan proje bilgilerinde, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük bir otomotiv üreticisi için yeni bir marka kimliği ve tasarım anlayışı geliştirildiği görülüyor.
Çalışmaların yalnızca aracın dış görünümünü belirlemekle sınırlı olmadığı, tasarımın ilk fikir aşamasından mühendislik sürecine kadar uzanan kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü aktarılıyor.
HABAŞ’ın uzun vadeli hedefinin farklı araç sınıflarında ürün geliştirmek olduğu belirtilirken, sedan ve crossover modellerinin projenin ilk aşamasında öne çıktığı ifade ediliyor.
HABAŞ’ın otomobil projesinde görev alan Frank Stephenson’ın Türkiye ile geçmişe dayanan bir bağlantısı da bulunuyor.
1959 yılında Fas’ta doğan Stephenson, çocukluk döneminin bir bölümünü İstanbul’da geçirdi. Babasının görevi nedeniyle 11 ile 16 yaşları arasında Türkiye’de yaşayan ünlü tasarımcı, bu dönemde Türkçe de öğrendi.
Stephenson daha sonra Avrupa’da eğitimine devam etti ve otomotiv tasarımı alanında uluslararası bir kariyer oluşturdu. Ferrari, BMW ve McLaren gibi markalarla gerçekleştirdiği çalışmalar, onu sektörün en tanınan otomobil tasarımcıları arasına taşıdı.
Bu nedenle HABAŞ projesindeki görev, tasarımcının Türkiye ile olan geçmişi açısından da ayrı bir anlam taşıyor.
HABAŞ’ın binek otomobil yatırımı kapsamında ilk etapta iki farklı model geliştirmesi planlanıyor. Modellerden birinin sedan, diğerinin ise crossover segmentinde konumlandırılması bekleniyor.
Motor seçeneklerinde ise tek bir teknolojiye bağlı kalınmayacağı görülüyor. HABAŞ’ın benzinli motorun yanı sıra hibrit ve şarj edilebilir hibrit teknolojilerini de değerlendirdiği belirtiliyor.
Bu yaklaşım, şirketin farklı kullanıcı ihtiyaçlarına ve pazar koşullarına hitap eden geniş bir ürün gamı oluşturmayı hedeflediğini gösteriyor.
HABAŞ, Honda’nın Türkiye’de üretim faaliyetlerini sona erdirmesinin ardından Gebze’deki fabrikayı satın almıştı. Şirket daha sonra Honda’nın İngiltere’de kapanan tesisinden bazı üretim ekipmanlarını da Türkiye’ye taşıdı.
Böylece HABAŞ, mevcut sanayi altyapısını kullanarak otomotiv sektörüne güçlü bir giriş yapma fırsatı yakaladı.
Şirketin hedefleri arasında Gebze’deki tesisin otomobil üretim kapasitesini yıllık yaklaşık 75 bin araç seviyesine ulaştırmak bulunuyor.
HABAŞ’ın otomotiv alanındaki yatırımı binek araçlarla sınırlı kalmıyor. Şirket, ticari araç üretimi ve binek otomobil yatırımlarını kapsayan geniş kapsamlı bir otomotiv yapılanması oluşturuyor.
Toplam yatırım büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar euro seviyesinde olduğu belirtilirken, Manisa’daki tesis de ticari araç üretiminin önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesiste ağır hizmet araçları, çekiciler ve farklı enerji teknolojilerine sahip ticari araçlar üzerinde çalışmalar yürütülüyor.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme