Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her Afyonkarahisarlı’ya 20 fidan düştü

Bu haberin fotoğrafı yok
Her Afyonkarahisarlı’ya 20 fidan düştü

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, 2012 yılının verimli geçtiğini söyledi. Sarıkaya, düzenlediği basın toplantısında 2012’de yıl sınırları içinde 14 milyon fidan dikildiğini, her Afyonkarahisarlı’ya 20 fidan düştüğünü söyledi

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, 2012 yılını değerlendirdi. Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılan basın toplantısında konuşan Sarıkaya, 2012’nin kendileri ve Afyonkarahisar için verimli geçtiğini belirtti. Sarıkaya, “2012 yılında 2.590 hektarda ağaçlandırma, 2.969 hektarda toprak muhafaza çalışması, 11794 hektarda da rehabilitasyon yaptık. Toplam 14 milyon 302 bin fidan dikerek her Afyonkarahisarlı için 20 fidan dikmiş olduk” dedi.
OKULLAR DA AĞAÇLANDIRILIYOR
Afyonkarahisar’da okulların da ağaçlandırıldığını belirten Sarıkaya, “580 km’lik bir güzergâhta karayolu ağaçlandırması yapılmış olup 30 bin fidan dikilmiştir. Mesleğimizin en güzel yanı da çocuklarla fidan dikmektir. Birçok okul ile fidan dikim törenleri yaptık, yine birçok okulun bahçesini ağaçlandırdık. 2012 yılında 35 okulun bahçesine 17 bin fidan diktik, 2013 yılında da buna devam edeceğiz. 2012 yılında kurumlarla yapılan protokollerle 10 cami bahçesine 3 bin 500 fidan, 4 mezarlığımıza 2 bin fidan, 2 hastane ve sağlık ocağına 500 adet fidan olmak üzere 6 bin fidan dikilmiştir” diye konuştu.
FİDAN YETİŞTİRİCİLERİ DE KAZANIYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ağaçlandırma konusunda çok hassas davrandığını belirten Sarıkaya, “2012 yılı dâhil 28 adet ve 646 hektar özel ağaçlandırma izni vermiş bulunmaktayız. Bu konuda Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yakından takip ettiği bir projedir. Özel ağaçlandırma yapmak isteyen Afyonkarahisar’lılara her türlü kolaylığı sağlayıp destek veriyoruz. Bilindiği gibi Afyonkarahisar Fidanlık Müdürlüğümüz kurulmuştur. 2012 yılında 6 milyon fidan üreterek iyi bir başlangıç yapılmıştır. Bunun dışında 20 ilde uygulanan alım garantili fidan üretme projesinde de başı Afyonkarahisar çekmektedir. 2012 yılında fidan yetiştiren 661 ailenin ürettiği 5,5 milyon fidan teslim alınmış ve 8 milyon lira ödeme yapılmıştır. Dini ve milli bayramlarda, özel günlerde halkımıza dağıttığımız fidanların toplamı, okul ve resmi kurumlara verilen ücretsiz fidanlarla birlikte 181 bin adettir” ifadelerini kullandı.
MADEN GÜZERGAHLARI İHMAL EDİLMİYOR
Maden çıkan alanlarda da çalışmalar yapıldığını belirten Sarıkaya, şöyle devam etti:
“Sayın Bankımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun’da çok önem verdiği ceviz- badem ormanlık alanlarımız madenler açısından oldukça zengindir. Yer üstü kaynaklarımızı korurken yer altında yatan serveti de dışarı çıkartmamız gerekmektedir. Bu güne kadar 2 bin 250 hektarlık bir sahada 503 adet maden, taş kum ocağı, su yolu, gölet izni vermiş bulunmaktayız. Maden çıkarılan sahaların tekrar ağaçlandırılmasını da titizlikle takip etmekteyiz.” (Kocatepe)

Orköy’e tam destek

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, Orman Köylüleri’ne 2012 yılında ciddi destekler verildiğini belirtti. Sarıkaya, “Orman Köy İlişkileri Şubemiz ise kelimenin tam anlamıyla orman köylerinde destanlar yazmaktadır. Milli gelirden en az payı alan orman köylülerimizden 202 aileye 1,7 milyon lira kredi verilmiştir. Bu ailelerin süt sığırcığı, süt koyunculuğu, besi sığırcılığı, mandacılık, arıcılık yapmalarına destek sağlanmıştır. Evlerine gün ısı sistemi takılmıştır. Bu hizmetlerimiz artarak devam edecektir. Halkın dinlenme eğlenme ihtiyacını karşılamak üzere 41 adet mesire yerimiz mevcut olup bunların toplam alanı 544 hektardır. 86 yerde şehit ormanları kurduk ve buralara 484 bin fidan diktik. 2012 yılında gerek ağaçlandırma, gerek üretim, gerek fidan yetiştirilmesi gibi çalışmalar sonucunda orman köylümüze 34,8 milyon lira kaynak aktarımı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Yangınlara anında müdahale

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, orman yangınlarının “korkulu rüya” olmaktan çıktığını belirtti. Sarıkaya, şöyle konuştu:
“Son yıllarda gerek araç ve teçhizat gerekse işgücü sayısındaki artış ile yangınlarla mücadelede daha başarılıyız. Afyonkarahisar ili olarak 106 yangın söndürme işçimiz, 8 gözetleme kulemiz, 9 ara-zözümüz, 4 ilk müdahale aracımız, 2 su tankerimiz ve 1 dozerimiz var. Diğer kamu kurumlarının araç gücünden de yararlanıyoruz. Henüz Afyonkarahisar’da konuşlu hava aracımız yok ama en yakın iller İzmir, Denizli, Muğla ve Antalya’dan destek almaktayız. 2012 yılında 15 adet yangın meydana gelmiş ve sadece 30 hektarlık bir alan zarar görmüştür.”

10 yıl sonra yeşil bir Afyon

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, şimdi dikilen fidanların 10 yıl sonra güzel bir görüntü sağlayacağını söyledi. Sarıkaya, “Fidanlar dikilirken 1-2-3 yaşındaki fidanlar dikilir. 4-5 yaşındaki fidanların tutması çok zor. 10 yıl sonra yeşillenmeye başlar. Sahilde 30 santim boy verebiliyor ama İç Anadolu’da hava şartlarıyla 5-6 santimi geçmiyor. Ömrümüz olursa 10 yıl sonra yeşil bir Afyonkarahisar göreceğiz. Geleceğe yatırım yapıyoruz” dedi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti