Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

 “Hükümet dolayı vergi artışını gözden geçirmeli”

İletişim ve Bilişim Federasyonu

İletişim ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Şenol Şen, tüm sektörlerden daha fazla şekilde GSM sektörünün olumsuzluklardan etkileneceği kanaatini açıkladı. Şen, “Hükümet yetkililerinin harcamalar üzerinden alınan vergiler olan dolaylı vergilerdeki artışları tekrar gözden geçirmesi en büyük temennimizdir.” dedi.

İletişim ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Şenol Şen, GSM sektörünün vergilerin arttırılmasından dolaylı olarak etkilenen sektörlerin başında geldğini vurguladı.

“AKARYAKITLA ÖTV’DEKİ ARTIŞ NEREDEYSE YÜZDE 200”

Şenol Şen, benzin ve motorin dâhil olmak üzere farklı akaryakıt türleri üzerindeki yeni özel tüketim vergilerinin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla akaryakıtla, ÖTV’nin neredeyse yüzde 200 arttığını belirtti. Şen, “Bütçenin tasarruf bacağından değil, gelir artırımı bacağından açık kapatılmak isteniyor. Torba yasa tasarısı, kurumlar vergilerini artırarak ve motorlu taşıtlar vergisini yıl boyunca ikiye katlayarak mali taraftaki yükün bir kısmını dengelemeyi amaçlamıştı. Ancak, çeşitli tüketim mallarında şimdiden bir dizi zam yapıldı ve zira seçimlerden bu yana yüzde 23,2 değer kaybetti. Birikimli ve bileşik enflasyon etkilerine maruz kalmaya devam edeceğiz görünüyor. Ekonomistlerin yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 48,3 olarak görünse de Temmuz ayı enflasyonu bütün hesaplamaları değiştirecek ve birçok tahminin yüzde 60 veya üstüne doğru revize edilmesine neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“ESNAF ZORDA İŞ YERLERİNİ KAPATIYOR”

Akaryakıta yapılan ÖTV zammının ithalat navlun bedelleri dâhil, kargo ve ulaşım hizmetleri başta olmak üzere hayatın idamesi için gerekli tüm sahalara olumsuz yansıyacağını belirten Şen, “GSM sektörümüzde bu olumsuzluktan payını alacaktır. İletişim ve bilişim sektörümüzün ürünlerinin tamamına yakın kısmı döviz bazlı ithalat ürünleri olduğu için, sürekli olarak dövizdeki yukarı ivmeli hareket sektörümüzdeki birçok esnafımızın çok zor durumda bırakmış ve esnaflarımız teker teker iş yerlerini kapatmaya başlamışlardır. Ekonomi biliminde, ihtiyaçların giderilmesinde başka mallar ile birlikte kullanılması gereken mallara tamamlayıcı mallar deniyor. Buna göre birlikte kullanılması gereken mallardan biri olmazsa ihtiyaç giderilmeden kalıyor. İki türlü tamamlayıcılıktan söz edilebilir.  Zorunlu olmayan tamamlayıcılık, zorunlu tamamlayıcılıktır. Kahveyi ya da çayı şekerli içen birisi açısından bunların tamamlayıcısı şekerdir. Bununla birlikte şekerin olmaması halinde kahve ve çay yine de içilebilir. Örneğin şekere çok yüksek bir zam geldiğinde çayı şekerle içen kişi şekersiz içmeye yönelerek bu zammın etkisini bertaraf edebilir. Dolayısıyla buradaki tamamlayıcılık zorunlu olmayan bir tamamlayıcılıktır. Buna karşılık benzin ve motorin, bu ürünlerle çalışan otomobiller için zorunlu tamamlayıcı mal niteliğindedir. Benzin ya da motorin olmazsa, bu ürünlerle çalışan otomobiller çalışmaz.” dedi.

“HÜKÜMET VERGİLERİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMELİ”

“Özetle söylemek gerekirse, baz etkisiyle düşüş eğiliminde bulunan enflasyon yeniden hızlı bir artış eğilimine girebileceği endişesini taşımaktayız.” diyen Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “GSM sektörümüz emtialarının tamamına yakın kısmı ithal olduğu, ayrıca lojistik işlerinin sektörümüzün her branşında etki ettiği maliyet artışına sebebiyet olacaktır. Tüm sektörlerde olduğundan daha fazla sektörümüzün, bu olumsuzluklardan etkileneceği kanaatindeyim. Hükümet yetkililerinin harcamalar üzerinden alınan vergiler olan dolaylı vergiler yani; KDV, ÖTV, özel iletişim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi vb. vergilerindeki artışları tekrar gözden geçirmesi en büyük temennimizdir.”

>> Hakan ARSEVEN’in Haberi

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti