İlçe Adliyelerini Neden Kapattınız? Sinanpaşa Adliyesi'nden Vaz mı Geçtiniz?
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun Sandıklı Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeniden açılmasına ilişkin TBMM Komisyonu'nda görüşlerini dile getirdi.
Kendilerinin ısrarlı takibi ile 22 yıl önce AK Parti iktidarı tarafından kapatılan Sandıklı Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeniden açıldığını belirten Hakan Şeref Olgun, Sinanpaşa Adalet Sarayı yapımından vaz mı geçildiğini sordu.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun yaptığı konuşmada şunları söyledi:
2002'de KAPATMIŞLARDI, 22 YIL SONRA AÇTILAR
"Değerli hemşehrilerim, bugün Sandıklı ilçemiz için, Afyonkarahisar’ımız için adaletin yerini bulduğu çok önemli bir gün.
Biliyorsunuz, 2002 yılında kapatılan Sandıklı Ağır Ceza Mahkemesi, o günden bugüne halkımızın adalete erişiminde büyük bir engel teşkil ediyordu. Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bu haksızlığı, bu eksikliği her fırsatta dile getirdik. Sandıklı'nın hakkını, hukukunu sonuna kadar savunduk.
Ve nihayet, yürüttüğümüz kararlı mücadele sonucunda, 22 yıl aradan sonra Sandıklı Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeniden açılması kararını aldırdık. Bu sadece bir mahkemenin açılması değil, Sandıklı’nın gasp edilen hakkının iadesidir.
2023 YILINDA ADALET BAKANLIĞI'NA SORMUŞTUM
Afyonkarahisar’ımızın her bir köşesi için, her bir ferdi için çalışmaya, sorunları yerinde çözmeye devam edeceğiz. Bu kararın Sandıklı halkına ve tüm hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biz bu yola; Afyonkarahisar’da adaleti, hakkı ve hukuku hakim kılmak için çıktık. Durmak yok, çalışmaya devam!"
"Afyonkarahisar’da ve ilçelerinde adalet hizmetlerinin vatandaşlarımızın erişimini zorlaştıran ve halkımızı mağdur eden kararların hesabını sormak boynumuzun borcudur.
2023 yılında Adalet Bakanlığı’na verdiğim soru önergesinde Afyonkarahisar’ın en büyük ilçesi olan Sandıklı’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılma gerekçelerini sordum. Sandıklı gibi dosya sayısı ve nüfus bakımından bölgenin yükünü taşıyan bir ilçede, üstelik Hocalar ve Kızılören gibi bağlı ilçelere hizmet veren bir mahkeme neden kapatılmıştır?
AFYON'UN İLÇELERİNDEKİ ADLİYE BİNALARI NEDEN KAPATILDI?
Sorduğumuz bu soruya verilen cevapta mahalli coğrafi yapısı, nüfus yoğunluğu ve gelişmişlik düzeyi gibi kriterlerden bahsedildi. Zannedersiniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyız, biz buraya atık su tesisi kuruyoruz. Ancak açıkça ifade ediyorum; Sandıklı bu kriterlere göre kapatılmayan mahkemelerden çok daha yüksek standarta sahiptir.
Aynı dönemde Develi Ağır Ceza Mahkemesi’nin 18 yıl sonra yeniden açıldığını gördük. O halde soruyorum: Sandıklı’da ne eksik? Sandıklı halkının suçu ne?
Afyonkarahisar’ın Sultandağı, Başmakçı, Bayat, Çobanlar, Evciler ve Kızılören ilçelerinde adliye binalarını kapatma kararı alırken hangi siyasi ve idari kıstasları kullandınız?
146 İLÇEDE KAPATMAKTAN VAZGEÇİLMİŞTİ
Aynı zamanda 2012 yılında HSK’nın 146 ilçe adliyesini kapatma kararı almasının ardından 44 ilçe adliyesinin kapanmaktan vazgeçildiği bir süreçte Afyonkarahisar ilçeleri neden gözden çıkarılmış, bir tanesinden dahi vazgeçilmemiştir?
Kapanmaktan vazgeçilen ilçeler ile bizim ilçelerimiz arasındaki fark nedir? Bu ayrımcılığın gerekçesi nedir?
SİNANPAŞA ADLİYESİ'NDEN VAZ MI GEÇİLDİ?
Aynı şekilde Sinanpaşa’da yapılması planlanan Adalet Sarayı projesinin tasarruf tedbirleri gerekçesiyle ertelendiği söylenmektedir. Adalet sarayları inşa etmekte tasarruf edilir mi?
Bu bütçenin hesabını verirken vatandaşlarımızın haklı taleplerine kulak verecek misiniz yoksa adaletin terazisini siyasetin ağırlığına kurban mı edeceksiniz?"
Bakmadan Geçme