Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahraman Albay rahmetle anıldı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Kahraman Albay rahmetle anıldı

Albay Reşat Çiğiltepe adını taşıyan şehitlikte düzenlenen törende 57. tümeni oluşturan şehitlerle birlikte anıldı. Albay Reşat Bey, Çiğiltepe’yi düşman işgalinden söz verdiği saatten yarım saat geç almasını onuruna yediremeyerek intihar eden bir asker olarak verilen söz ve üstlenilen vazife uğrunda da hiç tereddüt etmeksizin can verilebileceğinin çarpıcı bir örneği olarak yad edildi

57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey ve tüm şehitlerimiz saygı ve rahmetle anıldı. J. Üsteğmen Mehmet Demir törende yaptığı konuşmada, günlük hayatta zaman zaman farkında bile olmadan, Çiğiltepe misali taş, toprak ve fundalıktan ibaret gibi görülen vatan toprakları üzerinden geçip gidildiğini hatırlattı. Üsteğmen Demir, vatan topraklarının Albay Reşat Bey gibi onurlu insanların verdikleri çetin mücadelelerde akıttıkları, kanla yoğurularak vatan olduğuna dikkat çekti.
Yüz askerin mezar taşı var
Albay Reşat Çiğiltepe şehitliğinde 27 Ağustos Cumartesi günü organize edilen törende günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı J. Üsteğmen Mehmet Demir yaptı. Üsteğmen Demir, 26 Ağustos’ta Kocatepe’de şafak sökerken başlayan ve binlerce kahraman şehidin kanları ile sulanan topraklarda devam eden büyük taarruzun dünyada emsali görülmemiş kahramanlıkların yaşandığı 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin zafere ulaştığını belirti. J. Üsteğmen Mehmet Demir, 89. yıldönümünü kutladığımız büyük zaferi Türk Milletine armağan eden eşsiz zaferin mimarı Ulu Önder Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnet duygularıyla anıldığını söyledi. Üsteğmen Demir; “Üzerinde bulunduğumuz şehitlik Çiğiltepe’yi komutanlarına söz verdiği saatte alamadığı için intihar eden 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey ve silah arkadaşlarının aziz hatıralarını yaşatmak amacıyla yaptırılmıştır. Yüz subay ve Mehmetçiğin mezar taşı bulunan şehitlik 22 Haziran 1996 yılında bitirilerek ziyarete açılmıştır.”dedi.
Son komutası 57. tümen
Şehitliğe adını veren 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey’in 1879 yılında İstanbul’da doğduğunu 1896 yılında Harp Okulu’ndan Piyade Teğmen rütbesi ile mezun olduktan sonra Türk Ordusunun farklı komuta kademelerinde görev yaptığını kaydeden J. Üsteğmen Mehmet Demir; “Albay Reşat Bey, Trablusgarp ve Balkan savaşlarına katılmıştır. Reşat Bey, Birinci Dünya ve Çanakkale Savaşlarında olağanüstü kahramanlıkları ile komutanlarının dikkatlerini çekmiştir. Daha sonra Mustafa Kemal Paşa’nın emir ve komutasındaki 16. Kolordu Komutanlığına bağlı 17. Alay Komutanlığına getirilmiştir. Yarbay rütbesi ile İnönü ve Sakarya Muharebelerinde görev alan ve çok başarılı olan Reşat Bey’e son olarak büyük taarruzda 57. Tümen Komutanlığı görevi verilmiştir. Reşat Bey’in komutasındaki 57. Tümen’in büyük taarruz planı kapsaamındaki görevi Çiğiltepe’yi taarruzla ele geçirmek ve bölgedeki düşmanı imha etmektir.”diye konuştu.
Her Türk subayı Reşat Bey olmaya hazır
J. Üsteğmen Mehmet Demir, Reşat Bey’in Atatürk’e intiharından önce bıraktığı mesajda: “Muvaffakiyetsizlik beni hayatımdan bizar etti.”ifadelerini kullandığını aktardı. Üsteğmen Demir; “Bu Mustafa Kemal’in gözlerinden yaşlar boşanır ve şöyle der; ‘Allah rahmet eylesin Reşat Bey büyük bir vatanseverdi.’ Ne yazık ki, zaferi görmek bu değerli subaya kısmet olmadı. Onun ölümünden birkaç saat sonra yüzlerce kahramanın uğruna şehit olduğu Çiğiiltepe ele geçirildi. Yarbaş Reşat ölümünden sonra Albaylığa yükseltilmiştir. Bu olay sonucu itibariyle çok üzücü olmasına rağmen Türk subayının vazife anlayışını ortaya koyması açısından çok iyi bir örnektir. Bizler günlük hayatımızda, zaman zaman belki farkında bile olmadan, Çiğiltepe misali taş, toprak ve fundalıktan ibaret gibi görülen bu vatan toprakları üzerinden geçip gitmekteyiz. Oysaki bu topraklar, Albay Reşat Bey gibi onurlu insanların verdikleri çetin mücadelelerde akıttıkları kanla yoğurularak vatan olmuştur. Onlar Çiğiltepe’yi yalnızca uğuruna döktükleri kanlarıyla değil faziletleri ile vatan yapmışlardır. Albay Reşat Bey ve arkadaşları vatan toprakları uğrunda ölmek kadar, verilen söz ve üstlenilen vazife uğrunda da hiç tereddüt etmeksizin can verilebileceğinin çarpıcı bir örneği olmuşlardır. Bu uğurda her Türk subayı gerektiğinde Reşat Bey olmaya hazırdır.” şeklinde konuştu.
Şehitliğe çam fidanı dikildi
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının bugünde aynı bilinçle Türk Ulusunun bağımsızlığını, birliğini ve ülkesinin bölünmez bütünlüğünü korumak için görevine devam ettiğini vurgulayan J. Üsteğmen Mehmet Demir şöyle konuştu: “Bu duygu ve düşüncelerle 30 Ağustos zaferini büyük fedakarlıklarla kazanan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşına katılan tüm komutan ve Mehmetçikleri bizlere bu gurur ve heyecanı yaşattıkları için en derin şükran duygularımızla anıyor, kahraman gazi ve şehitlerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun.” TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Vali İrfan Balkanlıoğlu ve Genel Kurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıklarını temsil eden konuk tuğgeneral ve tuğamiral tarafından şehitliğe çam fidanı dikildi. Tören şehitliğin gezilmesiyle sona erdi.
Törene yoğun katılım
Törene; TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Vali İrfan Balkanlıoğlu, İkmal Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Genelkurmay Temsilcisi Tuğgeneral Rıza Çağatay Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tuğamiral Mesut Özel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Hava Pilot Tuğgeneral Hakan Taşkesen, Jandarma Genel Komutanlığı Temsilcisi Tuğgeneral Namık Boran, AKÜ Rektörü Prof. Mustafa Solak, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Şahap Mutlu, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti