Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Osmanlı İmparatorluğu’nda Padişahlar Neden Erken Yaşta Vefat Ediyordu?

Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili araştırmalar, özellikle 17-19. yüzyıllar arasındaki Padişahların önemli bir kesiminin erken yaşlarda vefat ettiğini gösteriyor. Peki bu durumun arkasında ne olabilir?

Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili

Osmanlı İmparatorluğu, son dönemde TV’de birçok diziye konu oluyor. Ertuğrul Gazi’den itibaren devletin kurucusu I. Osman, Fatih Sultan Mehmet, V. Murat, Kanuni Sultan Süleyman; birçok diziye, filme konu oldu, olmaya devam ediyor. Söz konusu yapımlarda Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş ve yükseliş devirleri işlenirken Padişahların fit ve sağlıklı yapıları da dikkatlerden kaçmıyor. Bu fiziksel-ortak özellikler, tarihi gerçeklerle de örtüşür nitelikte. Bununla birlikte bazı padişahların kimi hastalıklar nedeniyle erken yaşlarda hayatını kaybettikleri de biliniyor. Yine de kuruluş ve yükseliş devirlerinde Osmanlı Padişahları, seferler ve talimlerle geçen ömürleri ile birlikte hareketli yaşamlar sürüyorlar. Öte yandan 1600’lü yılların ortalarından itibaren durum değişiyor…

Osmanlı İmparatorluğu’nda Padişahlar neden erken yaşta vefat ediyordu?

Sebebi fazla kilo ve bağlantılı sağlık sorunları mıydı?

 

Osmanlı İmparatorları ile ilgili görsel materyaller, 1650’li yıllardan itibaren çok bariz bazı ortak özellikler sergiliyor. Bu yıllarda Padişahlar fazla kilolu ve bazıları da kalp krizi gibi nedenlere bağlı olarak erken yaşlarda vefat ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve devamındaki padişahların ardından 1650’li yıllarda birbirlerinden sonra tahta çıkan İbrahim, II. Süleyman, II. Ahmet ve II. Mustafa, kilo fazlaları ve erken yaştaki vefatları ile dikkat çekiyor.

 

Bazı Padişahlar 40 yaşına gelmeden vefat ediyordu

 

Bu kapsamda Padişah İbrahim 33, II. Süleyman 51, II. Ahmet 52, II. Mustafa 39 yaşında vefat ediyor. II. Mustafa’nın aşırı kiloları ve kalp krizi nedeniyle öldüğü kaynaklarda geçen bir bilgi. 1650 yılından sonra 40-50 yaşları arasında çok sayıda Osmanlı Padişahı vefat ederken III. Ahmet, 27 yıllık uzun bir saltanat sürerken 62 yaşında vefat ediyor. Padişah, ideal kilolarda olmasıyla biliniyor. Ne var ki ardından gelen padişahlarda da fazla kilo sorunları devam ediyor ve saltanat sürelerinin kısa oluşu öne çıkıyor.

 

Osmanlı’da 1800’lü yıllardan sonra ise aşırı kilolu Padişahlar göremiyoruz. Bu noktada yaklaşık 150 yıllık bir süre zarfında (1650’ler-1700’lerin sonu) çoğu Osmanlı Padişahında fazla kilo ve buna bağlı sağlık sorunları nedeniyle erken yaşlarda vefatlar kaydediliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Padişahlar neden erken yaşta vefat ediyordu?

Osmanlı’da toplumda da aşırı kilo yaygındı

 

Avrupa’dan gelen bazı gezginler, Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili sosyolojik çeşitli bilgiler toplamış ve bunlar çeşitli kaynaklarda geçmişti. Kitapların yeni yeni artmaya başladığı dönemlerde merak duyulan toplumlardan biri olan Osmanlılar, Avrupalı seyyahlar tarafından birçok kez konu edildiler. 1700’lü yıllara dair bazı kitaplarda Osmanlı İmparatorluğu’nun kırsal bölgelerinde dahi fazla kilolu insanların sayısının fazlalığına dikkat çekilmiş. Avrupa’da çok nadir olan fazla kilo veya obezite sorunlarının Osmanlı halkı içerisinde hatırı sayılır şekilde görüldüğü belirtilmişti.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti