Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazan tüm güzelliğiyle geliyor – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Ramazan tüm güzelliğiyle geliyor

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, 18 Haziran Perşembe günü başlayacak olan mübarek
Ramazan-ı Şerif’in tüm güzellik ve zenginliğiyle geldiğini söyledi. İşliyen, bu ayın bereket ve feyzinden mutlak surette istifade edilmesi gerektiğini belirterek Ramazan ayının hayat geneline sirayet etmesi mesajını verdi

Müftü Burhan İşliyen 18 Haziran Perşembe günü idrak edilecek olan Ramazan-ı Şerif başlangıcında değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu. İşliyen, Müftülük olarak yürütülecek olan Ramazan ayı hizmetlerini detaylarıyla anlattı.
RAMAZAN BÜYÜK FIRSAT
Herşeyden önce tüm inananları mübarek Ramazan ayına eriştiren Cenab- Hakk’a sonsuz hamd edildiğini vurgulayan Müftü Burhan İşliyen, Ramazan-ı Şerifin 11 ayın sultanı ve içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunduğunu kaydetti. Mübarek Ramazan ayında; Kuran-ı Kerimin indirildiğini hatırlatan İşliyen; “Ramazan; Oruç ayı, kuran ayı, teravih ayı, sahur ayı, seher ayı, iftar ayı, zekat ayı, yardımlaşma ayıdır. Dolayısıyla Ramazan-ı Şerifin bu güzelliklerinden istifade etmeyi Cenab-ı Hakk hepimize nasip etsin. Peygamber Efendimizin (SAV) ‘Ramazan’ı oruçla, ibadetle geçiren kimse dünyaya gözlerini yeni açmış bir yavrunun günahsız oluşu gibi günahlarından sıyrılıp çıkar.’ müjdesine nail olabilmeyi Cenab-ı Hakk nasip etsin.”
BU YIL Kİ TEMA “VAKİT İYİLİK VAKTİ”
İl Müftüsü Burhan İşliyen, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl ki Ramazan temasının “Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her Zaman” olduğunu belirtti. Bu tema ile toplumda yardıma muhtaç, fakir, yetim, yoksul, mülteci, hasta gibi sıkıntılı olan toplum kesimlerine ulaşma onların dertleriyle dertlenme, hemhal olmanın hedeflendiğini söyleyen İşliyen; “Biz Peygamber Efendimizin (SAV) ‘Bir Müslüman’ın ihtiyacını giderenin Allah da ihtiyacını giderir.”http://m.kocatepegazetesi.com/”Bir Müslüman’ın ayıbını örtenin Allah da ayıbını örter.”http://m.kocatepegazetesi.com/”Bir darda kalan kişiyi rahatlatanı Allah da rahatlatır.’ hadisi şerifi çerçevesinde inşallah bu temayı Ramazan ayı boyunca işlemeye çalışacağız.” diye konuştu.
ORUCUN ECRİ KAÇIRILMAMALI
Ramazan ayının fırsatlar ayı olduğunun altını çizen Müftü Burhan İşliyen, dünyaya yeni gelmiş bir yavrunun günahsız oluşu gibi günahlardan kurtuluşun mümkün olabileceği bilinciyle hareket edilmesinin önemine değindi. Oruç tutarak kazanılan ecirin, sevabın, mükafatın orucun zedelenerek kaybedilmemesi gerektiğini belirten İşliyen; “Mesela gıybetle, ağızdan çıkabilecek kötü sözlerle, yalanla, haram yemekle, başka Allah’ın yasaklamış olduğu davranışlarla orucun sevabını dağıtmamakla mükellefiz. Cenab-ı Hakk’tan böyle bir Ramazan geçirmeyi niyaz ediyoruz. Her yıl Ramazan aylarında olduğu gibi bu yıl ki Ramazan ayı içinde müstakil Ramazan Programları hazırladık.” şeklinde konuştu.
HER GÜN VAAZ VE MUKABELE OLACAK
2015 Ramazan ayı programları hakkında detaylı bilgiler veren Müftü Burhan İşliyen, her gün teravih namazı öncesi camiilerde vaazlar olacağını kaydetti. Hergün her camii de mukabele programları olacağını dile getiren İşliyen; “Hocalarımızın okuduğu mukabelelerin icra edileceği camiilerimizi Müftülüğümüzn Web Sitesinden ilan ettik. Bazı camiilerimiz de sadece hanımefendilere yönelik hafize kızlarımız mukabele okuyacaklar.” ifadelerini kullandı.
KURAN HAYATIN KENDİSİDİR
“Ramazan ayı ile birlikte Kur’an- Kerim okuma alışkanlıklarımızı lütfen değiştirmeye başlayalım.” diyen İşliyen; “Biz Kur’an-ı Kerimin yüzüne bakmak suretiyle, sadece Arapçası’ndan takip etmek suretiyle buna karşı görevlerimizi yapmış olmanın rahatlığını yaşıyoruz. Bu doğru değil. Kur’an-ı Kerimi mutlaka anlamını idrak ederek, manasını bilerek okumak gerekir. Çünkü Kur’an- Kerim hayat kitabıdır. Kur’an- Kerim diri olanları uyarmak için indirilmiş bir kitaptır. Kur’an- Kerim de kapı çalmadan tutun da, yolda yürürken yürümemizin ölçülü olmasına kadar, çıkan sesin ölçülü olmasına kadar, miras taksimine kadar, nikaha ve ticarete kadar hayatın her anını ve alanını kuşatan hükümler vardır. Bunlar öncelikle ölüye değil diriye okunması gereken hükümlerdir. Ramazan ayı vesilesi ile bunu ifade etmiş olalım. Sadece Kur’an-ı Kerimin Arapçasını okuyup öğrenmek sevapta Türkçesini okuyup öğrenmek gibi bir sevap yok algısı yanlış. Kur’an-ı Kerimi anlamak için gösterilen her çaba Allah katında değerlidir. İnsana ibadet sevabı kazandırır. Bunun sıklıkla ifade edilmesi gereklidir.” ifadelerine yer verdi.
RAMAZANA HAS MERKEZİ
EZAN OKUNACAK
Burhan İşliyen, Alo 190 hattının Ramazan öncesi olduğu gibi Ramazan ayı içerisinde de 09.00-23.00 saatleri arasında faaliyet göstererek dini soruların cevaplandırılacağını anlattı. İşliyen şunları söyledi: “Ezan okumalarında tam oturmadığı için her camiiden ezan okuması yerine Ramazan ayına mahsus merkezi ezan sistemini inşallah devam ettireceğiz. Hatimli teravih ve sabah namazı kılınacak camiilerimiz var. Hatimli teravih namazı üç camiimizde kılınacak. Bilindiği üzere yatsı ezanının okunması 22.30 sularını bulacak. Bu nedenle hatimli teravih namazı uygulamasını kalabalık camiilerde yapmak istemedik. Hatimli teravih namazı; Aynıoğlu, Kurra ve Belediyemizce açılan Kapalı Spor Salonu yanında ki Ramazan çadırı olmak üzere üç ayrı noktada kılınacak. Hatimli sabah namazı ise; Yeşil Camii, Zülali Camii, Mareşal Fevzi Çakmak Camii, Mısri Camii, Hacı Aşık Camii ve eski Hastane Camiinde kılınacak. Hatimli teravih ve sabah namazları bizim hafızlarımızca kıldırılacak, Şehir dışından ya da yurt dışından herhangi bir hafızın getirilmesi sözkonusu değildir. Zamanı, mesaisi müsait olup da gücü yetenlere Ramazan-ı Şerifin manevi ikliminden fazlaca istifade maksadın da hatimli teravih ve sabah namaz kıldıran yerleri takip etmelerini özellikle tavsiye ediyoruz.”
ASGARİ FİTRE VE
FİDYE BEDELİ 11.50 TL
Din İşleri Yüksek Kurulunca fitre miktarının bu yıl 11 lira 50 kuruş olarak belirlendiğini bu rakamın asgari tutar olduğunu kaydeden Burhan İşliyen bu rakamın üzerinde de fitre vermenin uygun olacağını söyledi. Şifası olmayan rahatsızlık nedeniyle kaza şansı olmayan oruç tutamayanlar için de fidye bedelinin asgari 11 lira 50 kuruş olduğunu aktaran İşliyen şöyle konuştu: “On bir lira 50 kuruş en alt sınırdır. Kişi bunun üzerinde arzu ettiği rakamı fitre ya da tutumayıp sonrasında kronik rahatsızlığı nedeniyle kaza etme şansı olmadığı orucun fidye bedeli olarak ödeyebilir.”
26 CAMİİ DE İTİKAF
SÜNNETİ İCRA EDİLECEK
Bir kısım radyolarz ve televizyon kanalların da Ramazan ayına özel yapılacak programlar olacağından söz eden İşliyen sözlerine şöyle devam etti: “Toplam 26 camimiz de itikafa girmek isteyenlere hizmet verilecektir. Peygamber Efedimizin (SAV) önemli sünnetlerinden bir tanesi itikaftır. Peygamberimiz (SAV) tüm Ramazanlar’ın son 10 gününü itikafla geçirmiştir. Son on günde itikaf sünnetini yerine getirmek Kadir Gecesini yakalama noktasında da önem taşır. İtikaf sünnetini icra etmek isteyen kardeşlerimizin Müftülüğe müracaatları ile mümkün olacaktır. Kontrol altında belli bir düzen içerisinde Valilik makamından onay alınarak izin veriyoruz.” dedi.
AFYON’UN KARDEŞ ŞEHRİ UŞAK
Ramazan ayı içerisinde bir kardeş şehir uygulaması gerçekleştirileceğini anlatan Müftü Burhan İşliyen Afyonkarahisar’ın kardeş şehrinin Uşak olacağını söyledi. İşliyen; “Uşak ilimizi kardeş şehir olarak belirlemiş durumdayız. Oradan ilimize irşad ekipleri gelecek. Burada vaaz ve irşad da bulunacaklar. Aynı şekilde buradan da Uşak’a gidecek ekiplerimiz vaaz ve irşad hizmetlerinde bulunacaklar. Böylelikle birbirimizi desteklemiş oluyoruz. Hava sıcak zor şartlarda çalışan kardeşlerimiz var. Cenab-ı Hakk onlara kolaylıklar ihsan eylesin. Ama şunu özellikle söylemek isterim; Ramazan’ın bir gününde kişi kasten orucunu yese bir gün yerine tüm seneyi oruçla geçirse o bir günün yeri tutmaz buyrulmuştur. Hava sıcaklığı, baş dönmesi, karın ağrısı gibi nefsani, şeytan kaynaklı akla uydurmalardan uzak kalmak kişinin menfaati icabıdır. Bu tür bahanelerle orucu zedelememek, yememek gerekir. Oruçla Cenab-ı Hakk’a yaklaşırken diğer ibadetlerimizi başta namaz olmak üzere ihmal etmemeliyiz. Kurtuluşa erenlerden olmak için, ümmet için, yanan İslam dünyası için, mazlum ve mağdur milletler için dualar etmek, yardımlaşma duygularını da zirveye çıkarmak gerekiyor.” diye konuştu.
ALLAH RIZASINA
UYGUNLUK YAYGINLAŞSIN
Burhan İşliyen, Ramazan’ın ilk günlerini geride bıraktıktan sonra Diyarbakır Müftülüğüne çıkan tayini nedeniyle ilden ayrılacağını belirterek Afyonkarahisar halkının Ramazan ayını kutlarken, manevi duyarlılığı yüksek olan şehrin maneviyatının daha çok güçlenmesini, Allah rızasına uygun bir hayat tarzının yaygınlaşması duasını sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti