Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sağlığa yararlı” Meclis – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
“Sağlığa yararlı” Meclis

Afyonkarahisar Tabip Odası öncülüğünde, Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi kuruldu. Meclis’in ilk toplantısına yoğun katılım gözlenirken, Meclis’in bundan sonraki çalışmalarına Yürütme ve Tertip Komitesi yön verecek. Sağlıkta dönüşümün ele alındığı Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi’nin ilk toplantısından çıkan sonuçlar, 11 Mart’ta Ankara’da yapılacak Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’ne sunulacak

Türk Tabipleri Birliği’nin sağlık alanında faaliyet gösteren sendikalara çağrısıyla 11 Mart 2012’de Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi toplanacak. Büyük toplantıdan önce Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi toplantısı, Afyonkarahisar Tabip Odası’nda gerçekleştirildi.
Sağlık çalışanlarının
söylemi, yeterli olmuyor
Sağlıkta dönüşümün ele alındığı toplantının açış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demirkırkan, “Ortada yaklaşık 8 yıldır devam eden Sağlıkta Dönüşüm Programı var. Sağlık Bakanlığı anketlerine baktığınız zaman Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yaptığı en iyi uygulamalardan birinin Sağlıkta Dönüşüm Programı olduğu belirtiliyor. Doğru olanlara doğru, yanlış olanlara yanlış demeye çalıştık. Tek başına sağlık çalışanlarının söylemi, vatandaşı ikna etmeye yetmiyor” dedi.
Yol göstermek için bir araya gelindi
Amaçlarının tepki göstermek değil, yol göstermek olduğunu hatırlatan Demirkırkan, “Türk Tabipler Birliği 16 sağlık örgütüyle birlikte Türkiye Sağlık Hakkı Meclisi kurdu. İllerde de bu meclisler kuruldu. İllerden giden bildirimler bu mecliste tartışılacak. Biz, siyasi partileri, kamu yararına çalışan kurum ve kuruluşları, muhtarları, sendikaları davet ettik. Bu kesinlikle muhalefete olsun ya da tepki gösterilsin diye oluşturulmuş bir meclis değil. Biz bunları bir rapor hâline getireceğiz. Gördük ki Afyonkarahisar’da sivil toplum örgütleri birlikte olabiliyor. Belki bu bir ilk olur. Bundan sonra da geniş katılımlarla bu toplantılara devam ettirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.
Geniş yelpazeli Komite
Afyonkarahisar Valiliği’nin protokol listesinde yer alan siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine bu toplantının davetinin gönderildiğini hatırlatan Demirkırkan, Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi kapılarının toplantılara katılmak isteyen herkese açık olduğunu bildirdi. Öte yandan Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi’nin ilk toplantısında, bundan sonraki çalışmaların yönlendirilmesi için bir Yürütme ve Tertip Komitesi oluşturuldu. Komite’de muhtar Mehmet Özkan, muhtar Ömer Ortaç, Mustafa Gümüş, Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, Kamu-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy, KESK İl Temsilcisi Ömer Akyıldız yer aldı. Toplantıyı Belediye-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin yönetti.

Vatandaş memnun mu, değil mi?

Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar’daki sağlık hizmetleriyle ilgili bir anket yaptıklarını belirtti. Demirkırkan, “Bu ankete 100 hasta katıldı. 58 kadın ve 42 kadın katıldı. Ortalama yaş, 36 idi” dedi.
Anketteki soru ve cevaplar şöyle:
-Muayene, reçete, ilaç ve randevu alabilmek için devlete para ödemekten memnun musunuz?
Evet: Yüzde 37, Hayır: yüzde 63
-Doktorun size ayırdığı süreden memnun musunuz?
Evet: Yüzde 75, Hayır: Yüzde 25
-Doktorunuz şikayetlerinizi ayrıntılı olarak dinleyebildi mi?
Evet: Yüzde 75, Hayır: Yüzde 25
-Hastalığa konan teşhis ve size verilen tedavinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet: Yüzde 60, Hayır: Yüzde 40
-Aynı rahatsızlıktan dolayı başka bir hekime gitmeyi düşünüyor musunuz?
Evet: Yüzde 40, Hayır: Yüzde 60.

Sağlık paralı hâle geliyor

Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi’nin ilk toplantısında konuşmacıların geneli, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sağlık hizmetlerini paralı hâle getireceğini belirtti

Afyonkarahisar Sağlık Hakkı Meclisi’nde yapılan konuşmalarda Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın getirdikleri ve götürdükleri masaya yatırıldı. Sağlık Emekçileri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Hasan Dişyar, “Sağlıkta yeni dünya düzenine uygun olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamaya sokuldu. Kısım kısım uygulamaya girdi. Şubat’ın sonu itibariyle yürürlüğe girdi. Bu programın bizi götüreceği yer, sağlığın paralı olmasıdır. Sağlık ticarete açılmakta, sağlık hizmetinin özel sektör eliyle ve-rilmesi istenmektedir” dedi.
Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege, bu tür toplantıların şehirdeki sivil toplum örgütlerini bir araya getirmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hacıalioğlu Mahallesi Muhtarı Ömer Ortaç, Yeşilkartlıların akıbetini sorarken, Emek Partisi İl Başkanı Hasan Koçak ise, tartışılması gerekenin sistem sorunu olduğunu vurguladı. Koçak, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, 8 yıl değil 30 yıldan beri uygulanmaya çalışılan toplumsal muhalefetin yükselmesi ile yavaşlayan, düşmesiyle hızlanan bir programdır. Sağlık bir piyasa faaliyetidir. Nasıl bir devlette yaşamak istiyoruz? Bunu tartışmamız gerekir. Sosyal devlet mi, piyasa devleti mi?” diye sordu.
Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi Yöneticisi Veli Çelik ise “Eğitim ve sağlık hak olmalı. Ama lütuf olarak sunuluyor. Daha önceki durum o kadar kötüydü, kabul ediyo-ruz. Ancak, daha önce kötüydü diye daha da kötüsü yapılmamalı. Sosyal güvencem olmasına rağmen ilaçlarda para ödüyorum. Parasız sağlık bizim hakkımız” ifadelerini kullandı.
Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal ise çarpıcı bir örnek verdi. Çakal, şöyle konuştu:
“Sağlıkta Dönüşüm Projesi, sağlığın özelleştiril-mesi anlamına geliyor. Parası olan parası kadar sağlık hizmeti alacak. Emekli maaşınızı keserken muayene paraların ne kadar kesildiğinin farkında mısınız? Katılım payı ödeniyor mu? Ödeniyor. Diyelim ki ben grip oldum. 3 kalem ilaç alacağım. Devletin memuru olmadan, ilaçları eczaneden almak için 20 lira öderim. Devlet hastanesine muayeneye giderek alırsam, hastahaneye katılım payı olarak 8 lira, ilacınise yüzde 20’sini ödüyorum. Yani devlet hastanesine gittiğimde, 20 liralık ilacın 12 lirasını zaten ödemiş oluyorum. O zaman benim sosyal güvencemin ne anlamı kalıyor?”
Harb-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Nihat Koçak, “Sağlıktan kâr bekleyemezsiniz. Devlet vatandaşlarının hasta olmamasını ister, özel hastaneler ise yurttaşların hasta olmasını ister. Çünkü kâr-zarar konusu gündeme gelmiştir” derken, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nevzat Ercan da Sağlıkta Dönüşüm Programı hakkında bir konuşma yaptı. Ercan, şu ifadeleri kullandı:
“Sağlıkta performansa göre sistem getirdiler. Doktor ne kadar çok hastaya bakarsa o kadar performansı artacak. Hekimler memur oldu. Oysa hekimlik sanattır. Hekimlik özveri ister. Benim iyi hekim seçme şansım yok bu sistemde. Özel hastaneler, toplum ve hasta, ticari bir meta gibi değerlendirilecek. Devletin sosyal görevleri olan eğitim ve sağlıkta devletin etkili olmalı. Bu işin uzmanlarından görüş alınmalı.”
Güvenevler Mahallesi Muhtarı Erdal Balıbey ise yapıcı olunması gerektiğini vurgulayarak “Yapıcı olmamız gerek. Hastalar, gittikleri hastanelerde kapıdan çevrilmiyor. Ben hatırlıyorum, Sigorta Hastanesi’nde sırada beklerdik. Şimdi sıra derdi bitti. Cebinde paran varsa, istediğin hastaneye gidebilirsin” dedi. Büro Emekçileri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Hüseyin Özcan, teknolojiye uyum sağlanması gerektiğini, belirtti. Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz de böyle bir toplantının düzenlenmesinden dolayı Afyonkarahisar Tabip Odası’na teşekkür etti.

7 bin 900 Yeşilkartlı

Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar’da Yeşilkart için 13 bin 474 kişinin gelir tespitinden geçtiğini söyledi. Demirkırkan, gelir tespitinden geçenlerin 7 bin 964’ünün Yeşilkart hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Haber: MURAT ARISOY

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti