Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİBERAY projesi basına tanıtıldı

Siber Suçlarla Mücadele Şube

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdür Vekili Burak Ersoy, SİBERAY projesini basına tanıttı. Ersoy,
projenin güvenli ve bilinçli internet kullanımı, teknoloji bağımlılığıyla mücadeleyi hedeflediğini açıkladı

 

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü’nün Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından SİBERAY Projesi tanıtım semineri dün öğleden sonra İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminere; İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Emniyet Müdür Yardımcıları Tolga Ar, Metin Kanyer ve basın mensupları katıldı.
“SOSYAL MEYDA KULLANCISI
YÜZDE 11 ARTTI”
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdür Vekili Burak Ersoy sunumuna Türkiye’nin Dijital Raporu hakkında bilgiler vererek başladı. Ersoy, “2021 Türkiye Dijital Raporu bir şirket tarafından ülkemiz nezdin de gerçekleştirdiği 2020 yılı internet verilerine yönelik bir rapordur. Sözkonusu raporda internet ve sosyal medya kullanımının Türkiye’de 84,69 milyonluk nüfusun yüzde 76,3’ne ulaştığının bildirildiğini aktaran Ersoy, “2019 yılı verilerine göre 3,7 milyon seviyede bir artış göstermiştir. Pandeminin getirdiği avantaj ve dezavantajlarla birlikte sosyal medya kullanıcı sayısının yüzde 11 oranda artış gösterdiği 2020 yılında bu rapor verileri ortaya koymuştur.” dedi.
“SALGINDA BİLGİSAYAR VE TABLET KULLANIMI YÜZDE 44 ARTTI”
Nüfusun yüzde 97,7’nin internete mobil cihazlarla bağlandığını dile getiren Ersoy, “Bunlardan yüzde 97,2’si akıllı telefonlarla olmaktadır. Burada önemli bir husus nüfusun 16-64 yaş arası bir kitlede yüzde 2,3’lük bir kesim Türkiye’de akıllı telefon kullanmamaktadır. Kovid-19 küresel salgınının getirdiği olumsuz şartlarla birlikte bilgisayar ve tablet kullanım seviyelerinde yüzde 44 seviyelerinde artış göstermiştir. Akıllı saat v.b akıllı cihaz kullanım oranı yüzde 24,5’a yükseldi. Bu rapor Türkiye’ye özgü hazırlanmıştır.” diye konuştu.
“ONLİNE 8 SAAT ZAMAN GEÇİRİLİYOR”
Günde 8 saatin uykuda geçtiği düşünülerek yapılan araştırma sonuçlarını anlatan Ersoy, “Gerek sosyal medya hesapları gerekse internet haberciliği takibinde yapılan araştırmaya göre günde 7 saat 57 dakika internette online (çevrim içi) durumdayız. Yaklaşık 8 saat internette zaman harcıyoruz. Bunun 3 saat 13 dakikası internet içeriklerini tüketmekle, internet videoları, Netflix gibi programlardan film izlemek şeklinde geçirildiği tespit edilmiştir. İki saat 57 dakikalık zaman sosyal medya üzerinde geçirilmektedir. Bir saat 33 dakika internetten kitap okuma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bir saat 35 dakika müzik dinliyoruz. 39 dakika internet radyosu dinliyoruz. Oyuna ayrılan zaman 58 dakikadır.” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK ORANDA MOBİL CİHAZLARLA İNTERNETE BAĞLANILIYOR”
Türkiye’de nüfusun yüzde 94,5’nin mobil cihazlarla internete bağlandığını dile getiren Ersoy şöyle konuştu: “Küresel salgında pandemi ve tablet kullanımında artış gözlendi. Google Chorome tarayıcı hizmeti büyük bir farklı zirvededir. Evde kalma sürecinde 2020 yılında ağırlıklı olarak internette Google arama motoru olarak lider konumunu korudu. E ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde ciddi oranda artış meydana geldi. Uzaktan eğitim nedeniyle EBA programı kullanımı ön plandaydı. Yeni bir eğitim programı olmasın rağmen EBA kullanım sıklığında beşinci sıraya yükseldi. Google yanı sıra youtube ve zoom kullanımında küresel salgın nedeniyle artış meydana geldi. İnternet haberciliğini sağlayan siteler tıklanma ve ziyaret edilme anlamında ilk beşte yer alıyor.”
“TÜRKİYE’DE 38 MİLYON
FACEBOOK KULLANICISI VAR”
Google arama istatistiklerine ağırlıklı olarak hava durumunun merak edildiği bulgusuna dikkat çeken Ersoy şunları söyledi: “Ülke olarak hava durumuna bakmayı çok seviyoruz. İnternet kullanıcıları internette en çok online video izlemekle meşgul oluyor. Bu oran yüzde 98,8’dir. Yüzde 79,9 oranda internet üzerinden müzik dinlenilmektedir. Yüzde 40,7 oranda radyo dinlenildiği belirlenmiştir. En çok kullanılan sosyal medya uygulaması Youtube olurken Instagram ikinci sıradadır. Ardından WhatsApp ve Facebook gelmektedir. Türkiye’de 38 milyon Facebook kullanıcısı bulunmaktadır. Facebook kullanımında 2020 yılında yüzde 2,7 oranda artış gözlenmiştir. Facebook’u yüzde 65,8’i erkek yüzde 34,2’si kadındır. Youtube’de 50,60 milyon kullanıcıya erişilmiştir. Burada da yüzde 49,2 oranda kadın kullanıcı, yüzde 49,2 gibi bir seviyede kadın kullanıcı, yüzde 50 oranda erkek kullanıcı belirlenmiştir. Youtube kullanım sayısı her iki cins için eşit durumda gözlenmiştir.”
“TÜRKİYE’DE 46 MİLYON
INSTAGRAM KULLANIYOR”
Instagram kullanımında Türkiye’de 46 milyonluk bir kitle ile ciddi düzeyde bir artış olduğunu açıklayan Burak Ersoy şunları kaydetti: “Instagramı yetişkin nüfusun kullanım oranı yüzde 69’a yakındır. Çok az bir oranla ınstagramda erkek kullanıcı sayısı fazladır. Burada like ederek yaklaşık 10 milyon kişiye ulaşmak mümkündür. Bu mecrada insanlar kariyer planların paylaşmaktadır. İş teklifleri alıyorlar. Chat uygulamasında 11,10 milyon kişiye ulaşmak mümkün olurken kadın kullanıcı oranı burada açık ara fazladır.
“WHATSAPP VE TELEGRAM CHAT UYGULAMALARI ÇOK YAYGIN”
Burak Ersoy, Twitter’ın Türkiye’de aktif olarak kullanılmakla birlikte yapılan araştırmada 13,60 milyon oranda kullanım tespit edildiğini söyledi. Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Twitter kullanıcılarının büyük çoğunluğu erkektir. İşletim sistemi bazında android cihaz kullanmada çok az bir düşüş gözlenmiştir. Yüzde 80 küsur civarında kullanım oranı sözkonusudur. WhatsApp ve Telegram gibi chat uygulamaları kullanımının nüfusumuzun yüzde 96’na eriştiği belirlenmiştir. Sosyal medya kullanımı yüzde 96,3 orandadır. Küresel salgın şartlarında alışveriş uygulamaları yüzde 68,5 seviyesine yükselmiştir. Yüzde 98,4 seviyesinde haritalar kullanılıyor.”
“ANA HEDEF GÜVENLİ VE BİLİNÇLİ İNTERNET KULLANIMI”
SİBERAY faaliyetlerine değinen Ersoy, “Bizim SİBERAY projesi ile amacımız internetin bu kadar aktif kullanıldığı bir ülkede internetin güvenli kullanılması ve teknoloji bağımlılığını azaltmak adına İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla bu program oluşturulmuştur. SİBERAY programımızla ulusal ve uluslar arası platformlarda ‘SİBER Farkındalık’ ve Teknoloji Bağımlılığı’ çalışmaları yaparak sistematik temellere dayanan etkin çalışmalar yapılması suretiyle bilişim sistemlerinin daha güvenli ve bilinçli kullanılmasına yönelik yapılan faaliyetlerin bütünüdür. SİBERAY projesinde simge SİBER kartal olarak geçmektedir. Programın amacı her yaş grubundan vatandaşımıza ulaşarak internetin bilinçli, güvenli kullanımının yanında bireyin topluma zarar veren teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmektir. Hedef kitlemiz; Okul öncesi, ilköğretim, orta öğrenim gruplarından tutun, ebeveynlerden, tüm internetle haşır neşir olan ülkemizdeki tüm vatandaşlar bizim hedef kitlemizdir. Kurumlarda buna dâhildir.” dedi.
“PROGRAM İÇERİSİNDE 7 AYRI BAŞLIKTA PROJE BULUNUYOR”
Burak Ersoy, SİBERAY programı ile güvenli ve bilinçli internet kullanımını yaygınlaştırırken teknoloji bağımlılığıyla da mücadelenin hedeflendiğini ifade etti. Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Web ve sosyal medya hesaplarına kullanıcılara SİBERAY programı hızlı erişim sağlamayı amaçlamaktadır. Programımız oluşturulurken belirlenen 7 projemiz vardır. Siber Farkındalık projeleri dediğimiz; Milli Eğitim Müdürlüklerimizle beraber yürüteceğimiz ara ara gelen taleplere cevap vereceğimiz okullarda öğrencilere yönelik eğitim faaliyetleri olacak. Eğitim faaliyetleri her yaş grubuna ayrı olmak üzere yapılacak. Web sayfasının oluşturulması, SİBERAY sosyal medya hesaplarının oluşturulması gibi proje hedeflerimiz vardır.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti