Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sorun, Misak-ı Milli’den taviz verilmeden çözülmeli

Sorun, Misak-ı Milli’den taviz verilmeden çözülmeli
Sorun, Misak-ı Milli’den taviz verilmeden çözülmeli

Denge Gazetesi yazarları Dinçay Doğar ve Avukat Nesrin Çelikbilek’in Radyo 03’te sundukları “Türkiye’de gündem, Afyon’da Gündem” programında bu hafta Afyonkarahisar’daki sivil toplum örgütlerinin terörü bitirme amaçlı İmralı-Devlet görüşmelerinin Afyonkarahisar’a yansımaları konuşuldu

Denge Gazetesi yazarları Dinçay Doğar ve Avukat Nesrin Çelikbilek’in Radyo 03’te sundukları “Türkiye’de gündem, Afyon’da Gündem” programında bu hafta Afyonkarahisar’daki sivil toplum örgütlerinin Terörü bitirme amaçlı İmralı-Devlet görüşmelerinin Afyonkarahisar’a yansımaları masaya yatırıldı. Programa Türk-İş Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye Emeklileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege, Kamusen İl Temsilciliği adına Selamet Yıldırım, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Akyıldız katıldı.
Program yapımcısı Avukat Nesrin Çelikbilek ve Dinçay Doğar, böyle bir programı yapma amaçlarını şöyle açıkladılar: Bütün sivil Toplum örgütlerini, şehit ailelerini ve halktan temsilcileri de kapsayacak olan bu uzun süreli programı yapmamızdaki amaç İmralı’da müebbet hapse mahkum edilen terör örgütü lideri ile görüştük-görüşmedik, görüşmeyiz-herkesle görüşürüz polemikleri arasında iktidarın veya devletin terör örgütü lideri ile görüştüğü ve PKK terör örgütünün ilk anda silahları bırakacaklar gibi hava estirilmesi, ardından sürecin uzun zamana yayılacağı gibi bir kanaat uyandırılmasının yerel halkta nasıl karşılandığını tespit etmek ve bu tespitlerin raporlaştırılarak uzun sürecek denilen süreçte yerel halkın ve STK’ların düşüncelerini, kanaatlerini siyasi partilerimize ve sorun çözücü olarak öne çıkan kurum kuruluşlara kaynak olarak iletmek.”
Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin programda dile getirdikleri görüşleri şöyle:
Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu: “Çare bulunsun, çözüm üretilsin. Çözümler halk tarafından konuşulsun. Siyasetle eksen partilerde çok farklılıklar gözükmüyor. Basına yansıyan bölümlerde ana başlıklar var. Ara başlıklar da olacağına göre halk ara başlıklarda da bilgilendirilsin, gizli ajanda olarak kalmasın. Türkiye sorunlarını siyasetle çözecek. Yüksek oy oranı ile iktidara gelmiş hükümet var. Bunu iyi algılamak gerekiyor. Ancak sorunla ilgili olarak bugün itibarıyla ortaya konmuş bir şey yok. Bu da güvensizlik şüphesi doğuruyor. Ancak bu da gösteriyor ki bazı şeyleri Başbakan’ın ağzından duyacağız. Halk sorunların çözümü görüşmelerini detay olarak olmasa da ana ve ara başlıklar olarak bilmeli. Dünya görüşünüz neyse terörü, terör sorunu dünya görüşünüze göre sorun çözücü olarak yoğuracaksınız ve sonucu ifade edeceksiniz. Misak-ı Milli’den tasarruf olamaz.
Hadiseye samimiyetle bakıldığı gibi şüpheci de bakılmalı. Çözülsün de nasıl çözülürse çözülsün bakış tarzı doğru değildir.”
Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege: “Türkiye’nin Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır. Bölgeye iş aş verilmesinde ihmaller var. Askerimize atılan mermi ile teröristin elindeki mermi aynı tezgahta üretilmiştir. Ver kurtul mantığı ile hareket ediliyor. Terörü destekleyen ülkeler ile ülkemizin ilişkileri gözden geçirilmeli. ABD’nin verdiği istihbaratlar milli değildir. Milli olmayan istihbaratlar terörle mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Devlet zaman zaman acze düşürülüyor. Devlet aczden kurtarılmalıdır.”
Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız: “İnsanlar ana dilini konuşmalı. Din dil bakımından bu ülke mozaik. Bu amaçla dökülen kandan rahatsız oluyoruz. Siyasi iktidar konuşan insanları susturmaya çalışıyor. Uludere’yi kınayıp, Antep saldırısını kınamazsanız ortak paydayı yakalayamayız. AKP iktidarının samimi olmadığını düşünüyoruz. Biz de��il devlet görüşüyor diyorsanız o otoyolları da siz değil devlet yapıyor demektir. Bu açılımın arkasında gizli ajanda olduğuna inanıyoruz. Ortadoğu’da bazı şeyler bitti, harita çizildi. Bariz örneği de Suriye. Eğer Kürt sorununun çözümünde samimiyseler destekleriz; ancak bu zamana kadar samimiyet göremedik. PKK bir terör örgütü ancak bu ülke bir mozaik ve Kürt sorunu vardır. İktidar ben yaptım oldu mantığıyla hareket ediyor, bize göre millet yapılan görüşmeleri bilmeli. Misak-ı Milli tartışılmamalı, görüşmelerin ve çözümün yol haritasını ABD belirlememeli.”
Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilciliği Yöneticisi Selamet Yıldırım: ”Terörle mücadele edilmeli, teröristle müzakere edilmemeli. Dünyada terörist devletler var. Bunlar terörizmi organize ediyorlar. Banların başı bugünkü ABD’dir. Cumhuriyet kurulduğundan beri Türkiye’yi güçlü hale getirmek isteyen Atatürk’ü hep zorda bırakmak istediler. Mesela Şeyh Sait isyanı bunlardan bir tanesidir. İşe şeyh Sait isyanı ile başladılar. Terörizmi destekleyen ülkelerin günümüz ve yakın tarih kişileri Diyarbakır’da ve Batman’da halka devlet binalarından konuşmalar yaparken, devlet binalarında misafir olurken Kürt sorunu diye bir sorunu körüklediler. Ama bu kişiler bir kere Bilecik’te Afyon’da konuşmadılar, buralara gelmediler. Biz ilimize salatalık toplamaya gelen işçilerle konuştuk. Bir kere biz Kürdüz demediler, biz Türkmeniz ama Kürtçe konuşuyoruz dediler. Bizim ihmallerimiz vardır. Türkiye Cumhuriyetinin problemlerini Türkiye Cumhuriyeti çözer.
AKP sorun ile ve çözüm ile ilgili olarak milli cevaz veren şeyler söylemelidir. Misak-ı Milli sınırları içinde olmayan topraklar vardır. Mesela Musul… Biz Musul’u o zamanki şartlarda üniter devlet olan Irak’a verdik. Arak bölünürse Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuka göre Musul’un Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma hakkı doğar. Kürtler niye kendilerini köle durumuna getiren feodalizme, ağalık sistemine karşı mücadele etmiyorlar da Türkiye Cumhuriyetine karşı mücadele ediyorlar? Kürt Milleti oluşturulmadan Kürt Devleti oluşturuldu. Dil bilimciler bir dilin dil olması kriterlerini Kürtçeyi de inceleyerek açıklamalılar. Etle tırnak olmuş insanları ayrıştırmak yanlıştır. Türk Milliyetçiliği milletseverliktir. Kesinlikle kavmiyetçi değildir.” (Kocatepe)