Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin İsrail ile Ticaret Hacmi Nedir?

2000’li yılların başından itibaren hatırı sayılır ivme kaydedilen Türkiye’nin İsrail ile ticaret hacmi nedir? Baskın taraf hangisi? Ticaret dengesi ve öne çıkan diğer detaylar…

2000’li yılların başından itibaren

ile Ticaret Hacmi Nedir

Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa arasında önemli bir geçiş noktasında yer alması, yetişmiş iş gücü, genç nüfusu ve birçok farklı parametre eşliğinde bölgesinin en önemli ekonomik güçlerinden. Orta Doğu coğrafyasında petrol ile ilişkilendirebileceğimiz Arap Yarımadası ile rekabet halindeki ekonomisi, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Orta Avrupa’da da öne çıkmayı başarıyor. Bu kapsamda birçok global güç ile yakın ilişkiler yürütülürken bölgedeki ülkelerle de ekonomik ilişkilerin genel seyrinin olumlu olduğu görülüyor. İşte bu noktada Türkiye’nin ticaret hacmini geliştirdiği ülkelerden biri de İsrail.

Peki Türkiye’nin İsrail ile ticaret hacmi nedir? Türkiye-İsrail ithalat-ihracat verileri ve genel göstergelerde neler ön planda?

 

Türkiye’nin İsrail ile ticaret hacmi nedir?

 

Yakın geçmiş incelendiğinde gelişme hızı hemen fark ediliyor. 2002 yılı verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,41 milyar dolar seviyesindeydi. Daha detaylı incelendiğinde İsrail’e ihracatın bu dönemde 861,4 milyon dolar olduğu, buna karşın ithalatın ise 544,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini gösteriyor. 20 yıl sonra 2022’de iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 8,91 milyar dolar seviyesine çıktı. TÜİK verilerine göre 2022’de Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 6,74 milyar dolara kadar yükseldi. İthalat ise 2,17 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Ticaret hacminin 20 yılda 5 katın üzerinde arttığı anlaşılıyor.

 

Türkiye’nin İsrail ile ticaret hacmi aralıksız gelişiyor

 

Türkiye’nin İsrail ile ticaret hacmi genel itibarıyla olumlu seyir izledi. Ek olarak ticaret dengesinin Türkiye’den yana olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Yani Türkiye’den İsrail’e yoğun şekilde ihracat yapılıyor.

 

Dikkat çekici bir diğer detay da politik gidişat ile ticari ilişkilerin arasındaki ilişkisizlik durumu. Zira zaman zaman tansiyon artsa da Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret azalmıyor. Süreç, ticari dengeler açısından sorunsuz şekilde devam ediyor özetle. Burada politik gerilimler sonucu sorun yaşayan ülkelerin ticari potansiyellerinde de gerileme kaydedilmesi şeklindeki sık karşılaşılan sonuçlar ile karşı karşıya kalınmadığı gözden kaçmıyor.

 

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında

 

Türkiye’nin ihracatı keskin bir şekilde yükseliyor. Zira İsrail, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10. ülke konumunda. Bu da İsrail’in ihracat noktasındaki ihtiyaçlarını karşılamada Türkiye’nin önemli rol üslendiğine işaret ediyor. Diğer yandan İsrail, Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı 29. ülke.

 

Bu arada Türkiye’nin en fazla ihracatı Almanya ile yaptığını belirtelim. Almanya’ya 2022 yılında yapılan ihracat miktarı 21,1 milyar dolar. Türkiye en çok ithalatı ise Rusya, Çin ve Almanya’dan gerçekleştiriyor.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti