Uganda'daki Gönüllü Mesai Ödül Getirdi
Ugandalı hastalara umut olan AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay, 'Sağlıkta Kahramanlık ve Mükemmellik' ödülüne değer görüldü.
Doğu Afrika ülkesi Uganda’daki insani yardım amaçlı sağlık kampı için Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) tarafından görevlendirilen AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay’a, West Nile Quality Brands Award (WNQBA) kapsamında “Health Hero Excellence Award” (Sağlıkta Kahramanlık ve Mükemmellik Ödülü) verildi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Çare Derneği ortak organizasyonu ile Uganda’nın Yumbe bölgesinde düzenlenen kapsamlı sağlık kampında halka, gönüllü Türk sağlık çalışanları tarafından ücretsiz muayene ve ameliyat hizmetleri sunuldu. Yetersiz sağlık altyapısı sebebiyle temel sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük çekilen bölgedeki kamp süresince, katarakt ve benzeri 131 göz ameliyatı, 58 genel ve çocuk cerrahisi vakası başarıyla gerçekleştirilirken, yaklaşık bin 500 kişiye de muayene ve tıbbi danışmanlık hizmeti sunuldu.
Afrika’da kataraktın, tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen körlüğün en yaygın sebebi olmaya devam ettiğini belirten Dr. Ay, Türkiye’nin bu konuyla ilgili uzun yıllardır TİKA ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla insani yardım faaliyetleri sürdürdüğünü kaydetti.
Uganda’daki Türkiye Büyükelçisi Mehmet Fatih Ak’ı ziyaret ederek kendisine çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay, “Büyükelçiliğimizin desteği sayesinde Uganda’da kapılar bizim için sonuna kadar açıldı ve hiçbir bürokratik zorlukla karşılaşmadık.” dedi.
“BİR KİŞİNİN GÖZÜ DAHİ AÇILSA TÜM YORĞUNLUĞA DEĞİYOR”
Kampta, yerel sağlık personeline yönelik temel hijyen, ameliyat sonrası bakım ve sağlık yönetimi alanlarında eğitimler verilerek, bölgede kalıcı sağlık bilincinin gelişimine de katkı sağlandığını belirten Dr. Ay, bu tür etkinlikler sayesinde Afrika ile Türkiye arasında dostluk köprüleri kurulduğunu söyledi. Dr. Ay, “Bir kişinin bile gözünün açılmasına vesile olursak, günlerce süren yolculuğun bütün yorgunluğuna değmiş oluyor. Bu son ziyaretimizde hem yüzden fazla kişinin katarakt operasyonunu Afrika şartlarında başarıyla gerçekleştirdik hem de yerel sağlık personeline eğitim verme imkânımız oldu.” diye konuştu.
“RİSKLERE RAĞMEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN TEDAVİSİNİN HAZZI ÇOK BÜYÜK”
Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizimle beraber Uganda’da katarakt ameliyatları yapan göz hastalıkları uzmanı bir hocamız sıtma oldu. Neyse ki birkaç haftalık istirahat süresinin ardından eski sağlığına kavuştu. Afrika’da sağlık hizmeti vermenin belli riskleri var ama ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin verdiği manevi tatmin, bütün sıkıntılardan üstün geliyor. Bu bir insanlık görevidir. Ben de ilk fırsatta tekrar gitmek üzere gönüllü oldum.
Bu organizasyon için gönüllü olduğumda beni destekleyen ve görevlendiren önceki Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’a ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Necip Becit’e teşekkürlerimi arz ediyorum. Önümüzdeki süreçte benzer sosyal sorumluluk projelerimizi arz ettiğimiz Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Kemal Şenocak hocamıza da bizleri bu hususta cesaretlendirdiği ve yol gösterdiği için minnettarım.”