Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Visa ve Mastercard Aynı mı?

Kredi kartları üzerinde, alışveriş sitelerinde, ATM’lerde ve birçok yerde tüketicilerin karşısına çıkan Visa ve Mastercard aynı mı? Aralarında fark var mı?

Kredi kartları üzerinde, alışveriş

Visa ve Mastercard, 100 milyonu aşkın kredi ve banka kartının aktif olduğu Türkiye’de en sık karşılaşılanlar arasında kuşkusuz. Birçok mağazanın kasasına yakın bölgede, ATM cihazlarında, internet sitelerinde de göze çarpan bu iki marka, finansal hayatın içerisinde geniş yer edinmiş durumda.

Peki Kredi kartları üzerinde, alışveriş sitelerinde, ATM’lerde ve birçok yerde tüketicilerin karşısına çıkan Visa ve Mastercard aynı mı? Aralarında fark var mı?

 

VISA VE MASTERCARD AYNI MI?

 

Visa ve Mastercard aynı mı sorusuna iki ayrı yanıt verilebilir; hem evet hem hayır. Zira her ikisi de benzer finansal şirketler, ancak kurum olarak farklılar, hatta büyük rekabet içerisindeler. Bu arada Visa’nın Mastercard’a göre dünya genelinde daha yaygın olduğunu belirtelim.

 

Visa ve Mastercard aynı mı, evet aynı, çünkü ikisi de nakit para akışlarını banka (debit) kartları ve kredi kartlara taşıyor. Nakit akışları, kartlar üzerinden kullanılabiliyor. İş modelleri ise kullanım sırasında belirli bir komisyon almaları. Bunu bankalardan ya da finansal teknoloji şirketlerinden alıyorlar.

 

Özetle alışveriş yaparken bankalara borçlanan tüketici gerçeğinin yanında bir de bankaların/ finansal teknoloji şirketlerinin Visa ve Mastercard’a aldıkları hizmet karşılığında borçlanması var. Bankalar ve finansal teknoloji şirketleri (FinTech olarak da bilinir), bu iki ödeme altyapısı şirketine her yıl milyarlarca dolar ödeme yapıyor. İş birlikleri sayesinde de tüketiciler dünyanın dört bir yanındaki sanal veya fiziksel POS cihazları üzerinden alışveriş gerçekleştirebiliyor.

 

Visa ve Mastercard aynı mı, hayır, çünkü birbirleri ile kıyasıya rekabet eden iki öncü firmadır. Ayrıca bazı özellikleri yönüyle de birbirlerinden ayrılıyorlar. Şimdiye kadar hiç fark etmediğinize inandığımız bir detay olarak örneğin Visa logolu kartlar ‘4’ rakamı ile MasterCard ise ‘5’ rakamı ile başlıyor.

Alışveriş yaparken farklı avantajlar ve dezavantajlar sunarlar. Çeşitli alışveriş noktalarında indirimler, ödül puanları, vb. kazanımlar sağladıkları da bilinir.

 

VISA MI VE MASTERCARD MI, HANGİSİ DAHA YAYGIN?

 

Visa, global ölçekte daha yoğun kullanılmaktadır. Aralarında genel bir teknoloji rekabeti vardır. Ayrıca yeni teknolojilere de ilgi duyarak birbirleri ile sıkı bir yarış içerisindedirler. Apple Pay veya Google Pay ile birlikte çalışma buna örnek olarak gösterilebilir. Örneğin kripto kartlar gibi yeni nesil konularda amansız bir rekabet içerisindedir, diğer birçok alanda olduğu gibi Visa ve Mastercard.

 

Öte yandan Visa ve Mastercard, tüketicilere kart verilmesi gibi süreçlerde rol oynamaz. Onay mekanizması bankalar tarafından yürütülür. Ek olarak ücretlerle de ilgili değildirler; zira limit aşımı, gecikmiş ödeme gibi cezai ücretler bankalar tarafından, o ülkede yürürlükte olan regülasyonlar çerçevesinde belirlenir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti