Doğal afetlerde, deprem ve sel felaketlerinde ve elbette savaşta olay yerine ilk gelen Kızılay olur.
Türk Kızılayı 1868 yılında kurulmuştur. Oldukça eski bir hayır kuruluşudur ve felaket anında mağdurların yardımına koşar. Kızılay; “Ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık ve insanlık ilkeleri çerçevesinde, hayır kurumu niteliğinde, birlik ve evrensellik ilkesi” nden hareketle çalışan bir yardım kuruluşudur.
Kızılay, uluslararası üst kuruluşlar olan ” Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi” ne bağlıdır. Kızılay kurumunun çalışanlarından bir bölümü gönüllülük esasına göre çalışırken diğer bir bölümü ise maaşlı çalışandır. Bu maaşlı çalışanlarla ilgili olarak son yıllarda çok önemli eleştiriler yapıldığı bilinen bir gerçektir. Kızılay Genel Merkezi, bizim Ankara’daki Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Derneğinin karşısında olup, bu hayır kurumunu yönetenlerin ne denli savurgan olduklarını bina önündeki lüks arabalardan anlıyoruz. Ayrıca yöneticilerinin aldıkları maaşın ne denli yüksek miktarda olduğunu da ulusal basından öğrenmiş bulunuyoruz.
Kızılay’ın görevleri çok kapsamlı ve faaliyetleri de çok çeşitlidir. Kısaca belli başlı görevlerini şöyle sıralamak mümkündür:
*Kızılay’a en fazla savaş zamanında ve savaş bölgelerinde ihtiyaç duyulur. Kızılay yaralılara bakar, tedavi eder ve savaş bölgesinden intikallerine yardımcı olur.
*Kızılay her türlü felakette zarar görenlerin yardımına koşar. Felaketzedelere ihtiyaç duydukları her türlü yardımı yapar. Yatacak yer, giyecek, yiyecek temin eder. Sağlık hizmeti verir. Yaralananlara tıbbi yardımda bulunur.
*Türk Kızılayı yüzyıldan fazla bir geçmişe ve tecrübeye sahiptir. Resmi adı ” Türk Kızılay Derneği ” olan Kızılay, Kurtuluş savaşından bu yana rüştünü defalarca ispatlamış ülkemizin önemli bir kurumudur.
*Kızılay Ulusal afet hallerinde yardımda bulunur. İlk yardım, kan yardımı, sağlık yardımı bunlardan bir kısmını oluşturur.
*Kızılay göç ve mülteci hizmetlerini de verir.
*Uluslararası yardımlarda da bulunan Kızılay, gençlik ve eğitim hizmetleri ile de halkın yanında yer alır.
Bu nedenle bizim halkımız, Kızılay’a sürekli destek ve yardımlarda bulunur. Esasen Kızılay’ın bütçesinde, halkın desteği önemli yer alır.
Ancak Kızılay’ı yöneten zevat son yıllarda büyük bir yanlış ve hata yapmıştır!…
Bizim Afyonkarahisar Maden Suyu şişesinin tıpa tıp aynı şeklindeki bir şişe ile Erzincan Maden Suyunu da pazarlamaya başlamıştır. Bu yazımı okuyan değerli zevatın lütfedip internette google’a “Erzincan Maden Suyu” yazarak bakmasıyla hemen anlaşılacağı gibi, Erzincan Maden Suyu iyi bir su değildir ve çok şikayetler vardır. Kuşkusuz bu şikayetler, gereken makam ve kişiler tarafından değerlendirilip gereken yapılacaktır. Ama benim tepkim neden bizim Afyonkarahisar Maden Suyu şişesiyle tıpa tıp aynı olan bir pazarlama yapılmaktadır? Bu insanları kandırmaya yönelik bir eylem değil midir? Veya bu konuda argo deyimler var mıdır?…
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Mücadele Milis Kumandanı İpsiz Recep
12 Ağustos 2026 01:08Azerbaycanlı Şair-Yazar-Akademik Neriman Hasanzade (Ardından)
11 Ağustos 2026 01:06Milli Mücadelede Vanlı Kadın Kahraman GAZİ SÜREYYA SÜLÜN
10 Ağustos 2026 01:04Terekeme-Karapapak Destan Kahramanı DARVAZLI MİHRALİ BEY
08 Ağustos 2026 01:00Milli Mücadele Kahramanlarından Binbaşı Ayşe
07 Ağustos 2026 01:00