Muharrem Günay

GÖNÜL KIRANIN NAMAZI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay

13 Mart 2012 Salı 02:00:00
  Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:“Üç kimse vardır ki, kıldıkları namazlar m sevabı bir karış dahi kendilerinden ileriye gidemez. a) Milletin istemediği bir imamın namaz kıldırması b) Kocasıyle dargın olan bir kadının geceyi yalnız başına geçirmesi. c) İki Müslümanın birbiriyle dargın olup konuşmaması.” (Îbnü Abbas. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/748)
Namaz kılan insanın gönül kırmamaya ve kimseyle dargın-küs olmamaya da dikkat etmesi gerekir. Çünkü gönül Allah’ın evidir. Yüce Allah: “Yere göğe sığmam; Mü’minin kalbine sığarım” buyurmuştur. Bu düşünce Yunus tarafından:
“Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil” dizeleriyle ifade edilmiştir.
Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi hazretleri de gönül konusunda şöyle diyor:
“Sünnet imiş kâfir de olsa incitme
Gönlü katı gönül kırıcıdan Allah şikâyetçi
Böyle kullardır asıl cehenneme gidici
Bilginlerden işitip söylüyorum bu sözü.
Ahmet Yesevi Yolunda şeriatın, yani dinin dış ölçülerinin şartı 10’dur. Bunlardan altıncısı “Sözü yumuşak söylemek” yani incitici olmamak, gönül kırmamaktır.
Gönül sözcüğü ve taşıdığı anlamın Türk Kültüründe ayrı bir yeri vardır. Atasözlerimiz, şarkılarımız, türkülerimiz, manilerimiz, şiirlerimiz gönülle ilgili söz ve deyimlerle doludur.”Gönüllü, gönülsüz, gönül hırsızı, gönül kuşu, gönül almak, gönül vermek, gönlünü çalmak, gönlünü kaptırmak, gönül yıkmak, gönül yakmak, gönül kırmak, gönlü bol, gönlü dar, gibi deyimleri çoğaltmak mümkündür. Bu bakımdan günde beş defa Allah’ın huzuruna yönelen insan Allah’ın evi olarak nitelenen “GÖNÜLÜ” kırmamak konusunda çok titiz davranmalı, hoşgörülü olmalıdır. Müslüman Gönül adamı olmalıdır.
“Kavlun ma’rûfun ve magfiretun, hayrun min sadakatin yetbeuhâ ezâ(ezen), vallâhu ganiyyun halîm(halîmun).
Güzel bir söz, gönül alma ve mağfiret (bağışlayıp iyi davranma), arkasından eza gelen (başa kakılan) bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah Gani’dir, Halîm’dir. (2/BAKARA-263)
“Sizin en hayırlınız, günaha girmemek şartıyla milletinin, aşiretini müdafaa edeninizdir.” (Ebu Davud, Edep; 113)
“Bir millete benzemeye çalışan kimse, o milletten sayılır.” (Ebu Dâvud, Libas; 4)

Yazarın Diğer Yazıları