Muharrem Günay

ŞÜPHE ÜZERİNE CEZA VERİLEMEZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay

13 Ocak 2013 Pazar 02:00:00
  İslam hukukuna göre bir kimseye kesin delil olmadan şüphe üzerine ceza verilmez. Şüpheli ve mübhem durumlar her zaman sanıkların lehinedir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Bir saat adâlet ile idârecilik yapmak, altmış sene nâfile ibâdet yapmaktan daha iyidir.”
“Şüpheli hal ve durum varsa, ceza vermeyiniz.” Ve “(kesin delillerin bulunmaması gibi durumlarda) elinizden geldiği kadar Müslümanların cezalarını kaldırmaya çalışınız. Şâyet elinizde berâatı için bir yol, bir delil varsa, maznunun (sanığın) lehine kullanıp onu serbest bırakınız. Zira bir başkanın afta yanılması, cezâda yanılmasından daha önde gelir.” (Altınoluk Dergisi;2010 – Aralık, Sayı: 298)
Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda TSK mensupları mazlum ve mağdur duruma düşürülmüş, PKK’lı teröristlere gösterilen hoş görü ve musamaha TSK mensuplarından esirgenmiştir. Bu davalarla ilgili olarak kamuoyunda askere karşı kin güdüldüğü ve intikam alma peşinde oldunduğu iddia edilmektedir. Halbuki Yüce Allah Maide suresi 8. ayette bizden kin duyduğumuz düşmanlarımıza karşı bile adaletle davranmamızı ve adaletten ayrılmamamızı emretmektedir.
Kin, kalpde olan manevi bir hastalıktır, gerçek mü’min kindar olmaz ve kin gütmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şerif-lerinde; “Mümin kinci değildir” buyurmuştur.
HER PKKLI’NIN KATLİ VACİPTİR
İslam hukuna göre, suçsuz yere insan öldürenin, katli vaciptir.. “Fitne çıkarmak, adam öldürmekten daha kötüdür.” (Bakara: 191) Binlerce insanın katili olan ve ve ülkemizde fitne çıkaranlarla müzakere etmek, pazarlık etmek İslam’da yoktur. Bu katilleri affetme yetkisi de devletin elinde değildir.
ADÊLET EĞRİLİRSE
KIYAMET KOPAR
Türk töresine göre Yüce Allah insanı “adalet” için, “törenin tatbiki” için hakanlık makamına getirirdi. “Beylik” yani idarecilik törenin (adaletin ve hukukun) uygulanması için konmuştur.
Bu düşünceler Kutadgu Bilig’ adlı eserde şöyle anlatılır:
“Kanun ile ülke genişler ve dünya düzene girer; zulüm ile ülke eksilir ve dünya bozulur.”(b. 2034) “Halka kanunu, töreyi doğru ve adil tatbik eden bey kıyamet gününde bahtiyar olur.” (b.1374) “Bak benim tabiatım yana yatmaz, adildir; doğru-adalet eğrilirse kıyamet kopar.” (b. 808)
Abdullah bin Amr İbni’l-Âs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Dört huy vardır ki bunlar kimde bulunursa o kişi tam münâfık olur. Kimde de bu huylardan biri bulunursa, onu terk edinceye kadar o kişide münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur:
“Kendisine bir şey emânet edildiği zaman ona ihanet eder.Konuştuğunda yalan söyler.Söz verince sözünden döner. Düşmanlıkta haddi aşar, haksızlık yapar.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî)
Adaletsiz uygulamalar Türk tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Kimsenin yaptığı zulüm ve adaletsizlik yanına kalmayacak ve adalet ahirete kalmadan bu dünyada tecelli edecektir. Çünkü:
Mazlumun âhı yerde kalmaz çıkar âheste aheste..

Yazarın Diğer Yazıları