Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeşil Çay mı Kahve mi Daha Sağlıklı?

Biliyor muydunuz, dünyada sudan sonra en çok içilen içecek çay. Kahve de azımsanmayacak düzeyde yoğun tüketiliyor. Türkiye’de kahveye ilgi her geçen gün artıyor, ABD’de ise yetişkinler günde ortalama 2 fincan kahve içiyor.

Biliyor muydunuz, dünyada sudan

Çay ile yeşil çay arasında lezzet açısından belirgin farklar var olmakla birlikte temelde basit bir ayrım bulunuyor. Çay bitkisinin yaprakları eğer fermente edilmemişse buna yeşil çay deniyor. Kahve ise çok daha temel bir işlenişle karşımıza çıkıyor, zira kahve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ve üzerine de su eklenerek demlenmesi sonucunda bildiğimiz kahveye ulaşıyoruz. Peki yeşil çay mı, kahve mi daha sağlıklı? İşte bu sorunun yanıtına odaklanacağız.

Yeşil Çay mı Kahve mi Daha Sağlıklı

YEŞİL ÇAY MI, KAHVE Mİ DAHA SAĞLIKLI?

 

İlk olarak kafeinin etkilerinden yola çıkacağız. Bir fincan kahvede ortalama 96 mg kafein varken yeşil çayda bu miktar 29 mg. Yani kahve, 3 kat daha fazla kafein ihtiva ediyor. Kafeinin yararları arasında enerjiyi artırması, zihinsel-fiziksel yorgunluğu düşürmesi, gelişmiş egzersiz süreleri ve hafıza-ruh hali geliyor. Dolayısıyla konu kafeinin etkileri olduğunda kahve daha iyi.

 

Polifenoller denen Antioksidan grubu açısından ikisi de çok iyi. Her ikisinde de Epigallocatechin gallate (EGCG) ve klorojenik asit (CGA) mevcut. Bunlar antikanser etkilere sahip. Stresi azaltıp, buna bağlı sağlık sorunlarını önlemede dikkate değer etkiler barındırıyorlar. Kronik inflamasyonu önleme gibi başka etkileri de bulunuyor.

 

Ek olarak kahve ve yeşil çay, organ yağları olarak özetlenebilen viseral yağın parçalanmasında etkili ve kilo kaybına yol açıyor. Yeşil çaydaki L-theanine sakin ve uyanık bir zihinsel duruma sahip olmanızı sağlayabilir.

 

VE MERAK EDİLEN SORU, HANGİSİ DAHA İYİ?

 

Her ikisi de belirli faydalara sahip. Bununla birlikte anksiyete, uykusuzluk ve panik bozukluğu olan bireyler yeşil çayı daha fazla tüketmeli. Temelde uykusuzluk çekiyorsanız yeşil çay, daha fazla uyanık kalmak istiyorsanız kahve iyi seçimler olabilir.

 

BUNLARA DİKKAT!

 

Kahve ve yeşil çaya eklenen aromalı şurup, krema ve tatlandırıcıların kalori-şeker miktarını artırarak sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu biliniyor. Şekerli kahve tüketimi, özellikle fazla ve tip-2 diyabetin nedenleri arasında yer alıyor.

 

Öte yandan kafein her ne kadar faydalı olsa da aşırı tüketimi zararlı. Günde 400 mg üzerinde dozların anksiyete, panik bozukluğu ve uykusuzluk semptomlarını artırabileceği kaydediliyor. Ayrıca kafein kullanımının bağımlılığına neden olması da olası bir sorun. Son olarak kahvedeki Kafeestol ve kahweol gibi yağların kolesterol seviyelerini artırabileceğine dair kanıtlar mevcut. Özetle dikkatli kullanımı öneriliyor.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti