Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Zafer havaalanında Devletimiz kârda”

Kocatepe TV’nin canlı yayın

Kocatepe TV’nin canlı yayın konuğu olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Milletvekilleri olarak tek dertlerinin Afyonkarahisar olduğunu vurguladı. Zafer Havalanı meselesinde Devlet’in kârlı durumda olduğunu anlatan Yurdunuseven, “Tamam, Zafer’de yolcu garantisi var. Ama bunu devlet işletseydi de masraf gidecekti onu görmemiz lazım. Devlet 2044 yılına kadar burada 50 milyon küsur euro kar etmektedir.
Hava yolculuğunda Afyon için 3’üncü bir alternatif üzerinde çalışıyoruz. Devlet fabrika kurmaz, fabrika kurulumu için şartları hazırlar. Afyonkarahisar sağ oyların kalesidir, CHP burada belli bir oranı geçemez. Devletimiz pandemi sürecini en az hasarla atlatmak için üstün gayret gösteriyor” dedi

 

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili, TBMM Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Av. İbrahim Yurdunuseven “Gelenekten Geleceğe” sloganıyla yayın hayatını sürdüren Kocatepe TV’nin 7. canlı yayın konuğu oldu. Yurdunuseven, Sezer Küçükkurt’un sorularını cevaplandırdı.
“ZAFER HAVAALININDA
DEVLET 50 MİLYON EUORU KÂRDA”
Sezer Küçükkurt: Afyonkarahisar askeri havaalanın sivil uçuşlara açılmasıyla ilgili olarak Kanal 3’de açıklamalarda bulundunuz. Ama gündemde görüldüğü üzere bu biraz farklı anlaşıldı. Konuyu biraz açar mısınız?
İbrahim Yurdunuseven: Öncelikle ve özellikle Kocatepe TV Afyonkarahisar’a hayırlı olsun. Bizleri internet üzerinden izleyen ve gazeteden okuyan tüm Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Şunu söylemekte fayda var. Zafer Havaalanını zamanın şartlarında mecbur kalınıp ortak havaalanı yapılan yer Kütahya Altıntaş sınırlarında kalan havaalanıdır. Ama o dönemde Afyon merkezdeki NATO’ya bağlı olan askeri üssün kullanılması için kampanyalar yapıldı. Hatırlanacağı üzere İsmail Özdilek Albayımız gayet ciddi gayretler sarf etti. O dönem iktidarda bulunan milletvekillerimiz gayret sarf ettiler. Ama belirli şeyleri aşamadık. O zaman için askeri vesayeti aşamıyorduk. Dönemin şartları gereği Zafer Havaalanı yapıldı. Ortak kullanıma açıldı. Şunu söylemekte yarar var. Bu konuyu ısıtıp ısıtıp bazı muhalefet milletvekilleri Meclis’e de getiriyorlar. Zafer Havaalanına yılda şu kadar TL garanti ödemesi yapıyorsunuz diye. Burası 18 ayda hizmete alınan bir yer. Yani devletin hantal yapısına bakarsak eski dönemler hatırlandığında bir havaalanı bir baraj yaklaşık 40-50 ayda yapılırdı. Ama burası 32 ay diye planlanıp 18 ayda hizmete alınmıştır ve 2044 yılına kadar burası ilgili firmaya verilmiştir. Burada emsal havaalanına bakmak gerekiyor. Çünkü burada devlet bu havaalanını işletseydi ne kadar masraf edecekti, önce onu ortaya koymamız gerekiyor. Emsal havaalanı Adıyman Havaalanıdır. Yaklaşık 4 milyon 900 bin euro yıllık masrafı var. İşletme masrafı, içerideki giderleri masrafı, çalışanların masrafları. Ama bu masrafı şimdi firma karşılıyor. Biz ona garanti ödemesi dediğimiz rakamı veriyoruz. Bu şartlar altında eğer 2044 yılına kadar ödenmesi gereken devletin cebinden çıkacak yaklaşık yıllık yaklaşık 4 milyon euoroyu sayarsak o yıla kadar bizim devletin ödediği ortalama garanti bir fiyat var. Onu da ortaya koyarsak yaklaşık devlet 50 küsur milyon euro kâr etmektedir. Hem bir sene öncesinden hizmete aldı hem de yaklaşık 50 milyon euro kar ediyor. Bunu burada özellikle söylememiz gerekiyor. Çünkü muhalefet bunu yanlış anlatıyor. Şunu ortaya koymak lazım, tamam orada bir havalaanı açıldı yolcu garantisi var. Ama bunu devlet işletseydi de masraf gidecekti onu görmemiz lazım. Devlet 2044 yılına kadar hesaplama ortada net ve açıktır. 50 milyon küsur euro devlet burada kar etmektedir. Hem hizmete hazır haldedir. Bilindiği üzere bazen devlette hantal yapılar olabiliyor. Sıkıntılar yaşanabiliyor ama burası hizmete her an hazır vaziyette bekliyor.

“AFYON HAVALANI İÇİN SÖZÜMÜZÜN TAKİPÇİSİYİZ.
HAVA YOLCULUĞUNDA 3. BİR ALTERNATİF ARAYIŞINDAYIZ ”

Sezer Küçükkurt: Peki, Kanal 3’de alternatif olarak ifade ettiğiniz hava seferi konusunu anlatır mısınız. Afyon Havaalanına 3-4 kişilik uçaklar mı inip-kalkacak. Sadece özel uçağı olanlar mı buradan yararlanabilecek?
İbrahim Yurdunuseven: Bu yayından önce katıldığımız televizyon programında söylediğimiz noktaya gelirsek; Afyonkarahisarlı bir hemşehrimiz Bursa’da 2 ile 4 kişilik küçük ölçekli uçaklarla bu işi yapıyor. Çok büyük bir yatırım yapmaya gerek olmadan 25 metre eninde 1,5 kilometre boyunda bir pistin bulunması bunun için yeterli oluyor. Bunu Ali beyle birlikte değerlendirdik. Bu konu merkezdeki havalanı ve Zafer Havaalanından ayrı bir konudur. Hemşehrimiz buraya gelerek bir fizibilite yapacak. Kendisinin uçakları var. 2 ile 4 kişilik belki 6 kişilik de olabilir tam sayıları bilemiyorum. Biz bunu alternatif olarak söyledik. Yoksa Zafer Havaalanı ve diğer Afyon merkezdeki havaalanının sivil uçuşlara açılmasıyla ilgili taahhütlerimiz verdiğimiz sözün arkasında duruyoruz. Ama devlette bir bürokrasi var. Bürokrasinin de kuralları var. Bunları aşamıyorsunuz belli bir yere gelince takılıyorsunuz. Ama biz yine bunları kovalıyoruz, zorluyoruz. Sivil uçuşlara açmak için. Dediğimiz hadise farklı bir şeydir. Hemşehrimiz buraya gelecek.Burada fizibilite yapacak. Eğer uygun görürse ve ifade ettiğimiz mesafede bir alanda bulabilirse buraya uçak bırakıp sefer yapabileceğini söyledi. Bunu niçin söyledik. Ankara’da, İstanbul’da özel uçağına binen kişiler istediği yere gidip akşam geri dönüyor. Biz bunu Afyonkarahisar için ekstra farklı bir görüş açısı için söylemiştik ama bazı gazeteler abartmış sanırım. Bu üçüncü bir alternatif olacak. Zafer Havaalanı zaten duruyor. Pandemi nedeniyle uçuşlar ertelendi. Haftada 4 defa işadamlarımızın isteği doğrultusunda İstanbul uçuşları yapılacaktı. Salgın nedenli 17 Mayıs 2021 tarihine kadar bu uçuşlar ertelendi. Afyon için çalışmalarımız devam ediyor. Sözünü ettiğimiz farklı bir konsept olacak. 2-4-6 kişilik uçaklarla merkeze yolcuları getirecek. Afyonkarahisar’da hem alışveriş hem de oteller anlamında kullanılacak alanın merkezde olması gerekiyor. İfade ettiğim gibi bu arkadaş gelip bakacak. Uygun görür, uygun alanı da bulursa kendisinin uçakları da var. Uçakta o kadar pahalı değil. Bunu da söyleyelim. 500-600 bin TL’ye iki-üç kişilik uçaklar alınabiliyor.

 

“SÖZÜMÜN ARKASINDAYIZ, ÇABA SARF EDİYORUZ, VATANDAŞIMIZ BUNU BİLSİN”
Sezer Küçükkurt: Afyon Askeri havaalanı ve Zafer Havaalanıyla ilgili çalışmalar rafa kalkmış değil yani, netice itibariyle bu konuda çalışılıyor mu?
İbrahim Yurdunuseven: Zafer Havaalanı ile ilgili bizim farklı bir düşüncemiz var. Merkeze açmak anlamında söylüyorum burada da sivil havacılıkta pilot eğitimi, nakliye açısından kargo uçaklarının faaliyetini alternatif olarak sunuyoruz. Çünkü Ankara ve İstanbul’da pilot eğitim alanları çok daralmış. Burası çok rahat çevresi de geniş. Kargo uçakları da olabilir. Bunları tabi alternatif olarak sunuyoruz. Belirli şeyleri aşabilirsek inşallah merkezdeki havaalanında sivil uçuş çalışmaları başlayacak. Tabii neticede biz sözümüzün arkasında duruyoruz. Ama elimizden gelen tüm gayreti de sarf ediyoruz. Bunu vatandaşlarımız bilsinler.

 

“MEVCUT MÜZE ALANI
YEŞİL ALANA DÖNÜŞECEK”
Sezer Küçükkurt: Sizin yakından takip ettiğiniz konulardan bir tanesi de yeni müze inşaatı. Galiba burada ödenek sorunu yok uzun bir süreden sonra sıkıntı kalktı mı?
İbrahim Yurdunuseven: Şansızlık mı diyelim ne diyelim, müze inşaatında ihaleyi alan firmanın tamamı neredeyse 1 yıl çalışan oldu, 3-5 ay çalışan oldu, iflas ettiler. Tabii iflas ve tasfiye süreci çok uzun sürüyor. Yapılan imalatlara ve bedellere bakılıyor. Yeniden ihale süreci başlıyor. Bu biraz zaman aldı ama en son şu andaki firma inşallah bunu sonuna kadar tamamlayacak. Buna inanıyoruz. Yaklaşık 55 milyon TL KDV ile 60 milyon TL’ye yakın bir bedelle ihale edildi. 2020-2021-2022 olarak üç dönem yapıldı. İlk 2020 yılı ödeneği 16 milyon 420 bin TL’dir şu anda müdürlüğümüzün kasasındadır. En son aldığım bilgide 6,5 milyon TL civarında hak ediş sağlanmış. Orada çalışmalar hızlandı. İnşallah işin bitiş süresi 680 gündür. Yaklaşık olarak süre 2022 yılı Nisan ayı gibi tekabül ediyor. Ama 2021 yılı Nisan ayı itibariyle güzel bir şey ortaya çıkmaya başlayacak. Biz şunu da söylüyoruz; Afyonkarahisar Arkeolojik Müze anlamında çok zengin eserlere sahiptir. Öncelikle kademe kademe buraya alım yapalım. Önce arkeolojiyi buraya çekelim. En azından orayı bir açalım. Sonra bilindiği üzere Yumurta Müzemiz var. Çok önemli Türkiye’de belki olmayan müzelerden. Yine bildiğim kadarıyla dünyada ikinci olan Alimoğlu Müzik Aletleri Müzemiz var. Bunu da oraya çekerek hepsi bir arada olsun istedik. Vatandaşımız Afyon’a geldiğinde hem alışverişini yapsın hem müze gezsin hem Frigya Vadisi destinasyonuna baksın hem de akşamları otelinde konaklasın. Termalden yararlansın. Böyle bir grup olması için yavaş yavaş orayı açmaya çalışıyoruz. İlk olarak Arkeoloji Müzesini almamızın bir amacı da, eski müze dediğimiz merkezdeki müzelerin oraya gitmesiyle orada bir alan ortaya çıktı. Daha önce TOKİ orayı bir vatandaşa satmıştı. Ama anlaşma sağlandı, vatandaş parasını geri alacak. Müze’nin olduğu alanın tamamını inşallah biz Belediye’ye tahsis ettireceğiz. Orada bir yeşil alandır. Kesinlikle yapılaşma olmayacak inşaata açılmayacak. Belediye Başkanımız da kesin kararlıdır. İnşallah orayı yeşil alana dönüştürerek güzel bir yeşil alan kazandırmış olacağız.

 

“SPOR KOMPLEKSİ İÇERİSİNDE
SPOR LİSESİ OLAN TEK İL AFYONKARAHİSAR OLACAK”
Sezer Küçükkurt: Çok güzel yatırım sözleri alındığını belirttiniz. Bunlar nelerdir?
İbrahim Yurdunuseven: Bolvadin ve zannederim Sinanpaşa ilçemizde yanlış hatırlamıyorsam spor salonu gerçekleştireceğiz. Özellikle Sultandağı ilçemiz çok önemlidir. Çünkü bugüne kadar yeterli hizmeti alamadı. Burada Gençlik Kampını eski Kredi Yurtlar Kurumunun olduğu yerde ormanlık bir alanda yapacağız. Bu da önemsediğimiz noktalardan birisidir. Emre Gölünde Atlı Spor ve Binicilik Tesisi yapacağız. Bu da önemli. Çünkü gelen vatandaşlar mekanı, tarihi görürken isteyenler atlı spor, binicilik faaliyetinde bulunabilecek. Bu da Afyonkarahisar için önemlidir. Türkiye’de Spor Lisesi var. Ama ülkede bir ilki gerçekleştirme noktasında Spor Kompleksi içerisinde ilk defa bir Spor Lisesi yapılacak. Sporun mantığı gereği malzeme, ilgili tesisler, bunların içerisinde çalışacak sporcular olmalıdır. Yoksa tesisi yapıpta boş bırakmanın anlamı yoktur. Spor tesisleri içerisinde lisesi olan tek il Afyonkarahisar olacak. Sayın Bakanımız bunun talimatını verdi. Hemen Kocatepe Kompleksinin dibinde inşallah böyle bir lise inşaa edeceğiz. Afyonkarahisar basketbolda, voleybolda, futbolda takımı olan tek ildir. Üç dalda da müsabakalara katılıyoruz. Bu üç branş yeterli değildir. Sayın Bakanımızın kampanyası var. ‘Türkiye ve Afyon’da Yüzme Bilmeyen Kalmayacak” Böyle bir projesi vardır. Kadın odaklı spor projesi var. Biz şimdi tesisleri yapıyoruz. Yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırım aldık. Bunları yapıp kapısına kilit vurduktan sonra bir anlamı yoktur. Burada güreş müsabakaları, yüzmeler olmalıdır. Herkes yüzmeyi öğrenmeli. Kadın odaklı dediğimiz bir spor anlayışı içerisinde kadınlarımız rahatça istedikleri şekilde spor yapabilmelidir. Alternatif bir spor çeşidi de Kano Tesisleridir. Daha önce de ilimize gelen Kano Federasyonu Başkanımız Bakanımızın programında yer aldı. Buradaki yeri çok beğendiler. Şu anda Akarçay üzerinde bir Kano Tesisi inşaa ediyoruz. İnşallah Akarçay üzerinde Kano Spor Müsabakaları yapılacak. Ayıca Akarçay yanı sıra Emre Gölünde de alan çok geniş bir alanda inşallah orada bir Kano Müsabakaları gerçekleştireceğiz. Emre Gölünde ki iskeleyi büyütüyoruz. Orada bu müsabakaları yapacağız. İl merkezimide Sahipata da yarım kalan bir spor tesisimiz var. On milyon TL civarında hemen ödenek tahsis edilecek. Hemen orayı bitireceğiz. Okçulukla ilgili İzmir İstasyonu’nun olduğu yerde ata sporları kano, okçuluk gibi bir gelişme sağlayacağız. Zannediyorum Okçuluk Vakfı ile ortak bir çalışma yapılacak. Oraya yaklaşık 2 milyon TL civarında bir ödenek tahsis ettik. Portatif yüzme alanları, yüzme havuzları gibi Sayın Bakanımız bir sürü taahhütte bulundu. İnşallah onları da tek tek gerçekleştireceğiz.

 

“GENÇLİK VE SPOR BAKANI AFYON İÇİN KİM NE TALEP ETTİYSE BİRLİKTEN DOLAYI HEPSİNE TAMAM DEDİ”
Sezer Küçükkurt: Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ilimizde bir dizi incelemelerde bulundu. Bir çok yatırımla ilgili açıklamaları oldu siz de yanındaydınız. Bunlardan biraz bahseder misiniz?
İbrahim Yurdunuseven: Ben yaklaşık 4 yıl İl Başkanlığı yaptım. İki buçuk yıl da Milletvekilliği nasip oldu. Yaklaşık 7 yıldır siyasetteyiz. Daha önce Belediye Meclis Üyeliği görevimizde oldu. Hakikaten Gençlik ve Spor Bakanımızın Afyon’a gelip de Afyon’a pozitif davrandığı Afyon için kim ne talep ettiyse; Belediye Başkanlarımızdan, Kaymakamlarımızdan kim ne talep ettiyse ‘Tamam yapalım.’ dediği bir toplantı gerçekleştirildi. Ben bu vesileyle tekrar Kocatepe TV ve Kocatepe Gazetesi vasıtasıyla Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Hakikaten Afyon’a bir ayrıcalık tanıdığı kanaatindeyiz. Hiç bir yere böyle yapmadığını özel kalemi söyledi. Hakikaten Sayın Bakanımız Afyon’a artı bir pozitif davrandı. Neler talep ettiysek hepsini dile getirdi. Bir kaç tanesinden bahsetmek isterim.
Sezer Küçükkurt: Bu ayrıcalığın sebebi nedir?
İbrahim Yurdunuseven: Bu ayrıcalığın sebebi olarak Sayın Bakanımız Afyonkarahisar’da bir birlik gördüğünü söylemiş. Afyonkarahisar’da Cumhur İttifakı Milletvekilimizle, Valimizle, İl Genel Meclisimizle, Belediye Başkanımızla diğer bürokrasiyle, Belediye Başkanlarıyla çok ciddi bir uyum var. Keşke o programda olsaydınız. Mesela Bolvadin ilçemize bir şey istediğimiz zaman Bayat ilçemiz alkışlıyordu. Bayat ilçemizden birşey talep edildiğinde Bolvadin alkışlıyordu. Herkes bir diğerine verilenden zevk duyuyordu. Bu birlikteliktir, kardeşliktir. Bundan dolayı bizde Sayın Bakanımız da mutlu oldu. O da Afyon’da birlik beraberlik enerjisini gördüğünden ne talep ettiysek sağ olsun bizi döndürmedi. İnşallah çok güzel şeyler ortaya çıkacak. Tabi Bakanlığa gidilip bir protokol yapılarak bunların hepsi bir talimat altına alınıp talepler yerine getirilecek.

 

“DEVLET FABRİKA KURANI TEŞVİK EDİYOR”
Sezer Küçükkurt: Kültür ve spor yatırımları elbette lazım. Ama bunlardan bahsedildiğinde, kardeşim, memlekete iş ve aş lazım eleştirileri de yapılarak fabrika, tesis açılmadığı ifade ediliyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
İbrahim Yurdunuseven: Şunu ortaya koymak lazımdır. Artık devletçi anlayıştan uzaklaşıp özel sektör anlayışına geçtik. Devletin gidip fabrika kurması çok nadirdir. Mesela Savunma Sanayinde devlet fabrika kurar. Öncelikli alanlarda devlet fabrika kurar. Ama devletin her alanda fabrika kurması diye bir şey sözkonusu değildir. Devlet alt yapıyı hazırlar; Kanalizasyonunu, suyunu hazırlar. Alanları hizmete açıp özel sektörü teşvik eder. Gelin buralarda yatırım yapın, fabrikalar açın, size kredi verelim der. Bir sürü teşviklerle de onları teşvik eder. Diyorlar ki Afyonkarahisar’da bir tane devlet hangi fabrika kurulmuş. Devlet fabrika kurmak isteyenlerin önünü açar. Alanlar tahsis eder, alt yapısını geliştirir. Kredi vererek destek olur. Afyonkarahisar’da 1. OSB’miz doldu. İzmir yolu üzerinde yaklaşık 3 milyon metrekare alanda yeni bir OSB, Sinanpaşa OSB diye geçiyor ama Afyon merkez 2. OSB olarak da adlandırıyoruz. Bu alanda inşallah OSB’mizi açıyoruz. Afyonkarahisar’a bir sürü talep var. Büyük alanlar istiyorlar. Mevcut merkez OSB’de ufak bir kaç alan kaldı. Burada 20 bin, 50 bin yüz bin metrekare alanlar isteyen işadamları var. Bize tahsis edin hemen gelip burada yatırımlarımızı yapalım diyorlar. Çünkü Afyonkarahisar’da, Ankara’nın batısına doğru bir çizgi çizerseniz orada 6. bölge denilen teşviklerin en yüksek olduğu alan bir tek Afyon merkezde ve Sinanpaşa ilçemizde var. Mesela 5. bölgede 10 milyon TL yatırırsınız, devlet size yaklaşık 14 milyon TL teşvikle bunu size iade eder. Ama 6. bölge dediğimiz yani Afyonkarahisar 2. bölgedeki alanda 10 milyon TL’lik yatırım yaparsanız size devlet teşviği 19 milyon TL olarak geri veriyor. Yani gel fabrika kur ben seni üstüne teşvik edeyim. İşçi de indirim, sigortada indirim, kredileri düşük faizle verip uzun süre ödemeli yaparak teşvik ediyor. Bu nedir bir nevi devletin fabrika kurmasıdır.

 

“EKONOMİYİ ÇÖKERTMEDEN İNSANIMIZI MAĞDUR ETMEDEN KISMİ KAPANMALARLA İŞİ GÖTÜRÜYORUZ”
Sezer Küçükkurt: Pandemi nedenli tam kapanma dönemi insanımızın en büyük şikayet konusu. Kapanma konusundaki sıkıntılara yönelik neler söylersiniz?
İbrahim Yurdunuseven: Küresel bir salgın söz konusudur. Hindistan’da ceetler kepçelerle kaldırılıyor. Roma da cesetler morglarda gömülmek için bekliyor. Bu şartlarda Türkiye’de elhamdülillah Sağlık Bakanlığı ve hükümetimizin başarısıyla bu süreci sakin şekilde atlatmaya çalışıyoruz. 1,5 ay önce muhalefetin ilgilileri tam kapanma taraftarı açıklamalar yapıyorlardı. Hatta 28 gün kapatın diyenler vardı. Belirli parametreler var. Ekonomiyi de çökertmemeniz lazım. Belirli şartlarda tam kapanma yapalım diyoruz. Bu sefer de vatandaş aç ne yiyecek deniliyor. Biz ekonomi çökmeden, insanlarımızı da mağdur etmeden kısmi kapanmalarla işi götürüyoruz. 17 gün süreyle geçiştirmeye çalışıyoruz ve belirli sektörler açık. Özellikle küçük esnafı destekleyici sektörler açıktır. Tuhafiye, berber dediğimiz çok küçük esnaflarımız kapalı. Bakkal, kasap, kuru yemişçi, tatlıcılar açık. Mesela büyük marketler Pazar günleri kapalı olacak. Bu küçük esnafı desteklemek için yapılan bir işlemdir. İnşallah kapanma sürecinde iki Cumartesi semt pazarlarımız sebze-meyve-fide satışları için pandemi kurallarına göre açılacak. Afyonkarahisar’da 12 tane pazar yeri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Süreç yaşanırken bazı eksiklikler tespit ediliyor. Bununla ilgili tedbirler alınıp eksikler giderilmeye çalışılıyor. Büyük marketlerin her türlü malı satması küçük esnafı rahatsız ediyordu. Onlar görülüp hemen gerekli tedbir alındı. Bunlar zamanla yaşanılarak görülen şeylerdir. Alan çok geniş, normal bir markette 30 bin kalem mal var. Gross marketlerde belki yüz binlerce mal var. Türkiye’de her alanda bir fikir yürütmeniz ,bnu da kısa sürede yürütmeniz lazımdır. Yürütülen alanlarda hemen gerekli tedbirler alınıyor ama yaşanırken görülen eksiklerde iletilince gerekenler yapılıyor. Sebzeciler Oda Başkanı Veysel Gök beni arayıp bir kaç noktada sabit esnafı belli saatlerde koyalım dedi. Bunu bakanlığa ilettik. Bakanlığımız da hemen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında tam gün açma kararı verdi. Böylece hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatmış olduk. Bunlar yaşandıkça ortaya çıkan şeyler. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum; İnanın Türkiye’deki gibi dünyada sağlık sistemi bir tık daha pandemi sürecinde iyi olan bir ülke yoktur. Açık ve net söylüyorum. Hem şehir hastanelerimizle hem filyasyon ekiplerimizle yaptığımız tüm ilaç yardımlarından bir kuruş para alınmıyor. Hastanelerde bir kuruş para alınmıyor. Testi pozitif çıkan vatandaşlarımıza verilen ilaçlardan bir kuruş bedel alınmıyor. Filyasyon ekiplerimiz takip ediyor, ikazla yapılması gerekenleri takip ediyor. Hem yoğun bakım hem de entübe halinde özel sektörün hastaneleri ve devlet hastaneleri dâhil hiçbir kuruş para vatandaşımızdan almıyoruz. Faz 1, Faz 2, Faz 3 şeklinde biner TL’lik vatandaşlarımıza yardımlar yapmıştık. Gönül istiyor ki çok daha fazla şeylerle vatandaşımıza ulaşabilelim. Ama bilindiği üzere bütçenin de bir karşılığı var. Elimizden geldiğince olabildiğince vatandaşımızın yanında olmaya gayret ediyoruz.

 

“MİLLETVEKİLLERİ NEREDE DİYE SORAN VATANDAŞ,
PROGRAM YAPINCA DA SİYASİLERE VİRÜS İŞLEMİYOR MU DİYOR”

 

Sezer Küçükkurt: Pandemi olumsuz eleştirilerinden biri de Gençlik ve Spor Bakanı Sayın M. Muharrem Kasapoğlu ziyaretinde AK Parti Gençlik Kolları mensuplarının maskesiz, mesafesiz şekilde yer alması oldu. Bunun üzerine “siyasilerimize iki hafta kapanma versek de pandemiden kurtulsak” gibi yorumlar yapıldı. Kurallara neden tam uyamıyoruz, değerlendirmeniz ne olur?
İbrahim Yurdunuseven: O gün için o kalabalık bir hata olabilir. Partimizin Gençlik Kolları Başkanı bunu kabul etti. Valilik’ten izin alınmış. Ama neticede olmasaydı güzel olurdu. Bir taraftan da vatandaş, milletvekilleri oturuyor, piyasaya çıkmıyor diyor. Piyasaya çıktığımızda bu sefer de bu siyasilere herhalde virüs işlemiyor deniliyor. Biz o dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Bana kalsa ben bir program yapar tüm ilçeleri gezerim. Ama tepkilerden korktuğumuz için fazla açılmak istemiyoruz. İki yıl önceki gibi gönül istiyor ki her hafta sonu bir program yapalım. Bayramlarda kucaklaşıp Sayın Bakanımızla tüm ilçelerimizi ziyaret edelim. Çünkü bire bir diyalog çok şeyi çözüyor. Yerinde görüp anında müdahale ediyorsunuz. Sağlık bir taraftan, muhalefet bir taraftan gittiğinizde de virüs siyasilere işlemiyor mu deniliyor. İzinler ve şartlar çerçevesinde vatandaşla hemhal olmaya çalışıyoruz. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmesini özellikle vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz. Hassasiyet gösterirsek birlikte bu hastalığı yeneceğiz. Göstergelerde yavaş yavaş aşağı doğru inmeye başladı. Günlük vaka sayısı 5 bine düşerse inşallah normal hayatımıza döneceğiz. Tabii aylık süreçlere bakılacak. Tam kapanma süresi 17 Mayıs 2021 tarihide dolsa da Haziran ayı verilerini görmemiz lazım. Afyon’da vaka sayısı güzel rakamlar aşağı doğru inmeye başladı. Bir ara yükselip binli rakamlara ulaşsa da elhamdülillah şu anda aşağıya doğru inmektedir. Günlük ortalama yaklaşık 300 pozitif çıkma sayısı var. Hep birlikte el ele kol kola bu rakamları aşağıya çekeceğiz.

 

“BÜYÜK YATIRIM TALEPLERİ VAR”
Sezer Küçükkurt: Herkesin bilip tanıdığı büyük markaların ilimize yatırım planları var mı?
İbrahim Yurdunuseven: Talepler var. Bilindiği üzere ATSO Başkanımız Hüsnü Serteser, 2. OSB’mizin Başkanı oldu. Ondan aldığımız bilgilere göre gerçekten güzel büyük yatırım talepleri var. Çok sayıda işçi çalıştıracak işadamlarımız gelip talepte bulunuyorlar. 2. OSB tahsisleri bitti. İnşallah hemen orada ilk etapta 1 milyon metrekarelik alanı açacağız. 50 bin, yüz bin metrekareler olmak üzere. Bir an önce başlayacak ve inşallah orada güzel şeyler ortaya çıkacak.

 

“AFYONKARAHİSAR’A ASKERİ BİR BİRLİĞİ TALEP EDİYOR VE BEKLİYORUZ”
Sezer Küçükkurt: Uzun süredir takip ettiğiniz Afyonkarahisar’a bir askeri birlik konuşlanması konusu vardı. Bu konuda mesafe kat edilebildi mi? Afyonkarahisar’da Mehmetçiğimize daha büyük mekanlarla ve rakamlarla ev sahipliği yapabilecek miyiz?
İbrahim Yurdunuseven: 31 Mart Mahalli İdareler Genel seçimi öncesinde Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanlarımız ilimize geldiklerinde askeri havaalanının sivil uçuşlara açılması için Sayın Bakanımızdan talimat beklediğimizi iletmiştik. Sayın Bakanımız olumlu baktı. Hava Kuvvetleri Komutanımız kendilerince de mahsuru yok demişti. Bir 5-10 yıl önce denilse çok daha farklı şeyler olacaktı. Ama şimdi o aşamaya geldik. Bu sefer başka bürokrasiye takılıyoruz. Bir askeri birliğin ilimizde konuşlanmasını talep ettik. Sayın Bakanımız askeri birliklerin artık küçülttüklerini her alanda askeri birlik yapma mantığı olmadığını belirtti. Ama bir değerlendirelim demişti. Sayın Bakanımız uygun yer olursa yardımcı olacağını söyledi. Hatta bir ara kara helikopterlerini ilimize getirme niyeti vardı. Ama onun son aşaması ne oldu bilmiyorum. Afyonkarahisar’a askeri bir birliği talep ediyor ve bekliyoruz. Sayın Bakanımız takdir ederse. Askeri şeyler kurallara bağlı. Her istenilen yere birlik kurulamıyor. Mesafeler önemli, Allah muhafaza bir savaş olur v.s. Olursa yine takipçisiyiz inşallah.

 

“GÜNEY’DE SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”
Sezer Küçükkurt: AK Parti’nin 6 Haziran 2021 tarihinde Güney beldesinde yapılacak seçimlerdeki tablosu nedir?
İbrahim Yurdunuseven: Şu anda Türkiye’de tek bir belde seçimi gerçekleşecek. 2019 yılı seçimlerine yetişmedi. Güney beldemiz için uzun süre uğraştık. Elhamdülillah bir noktaya geldik. Nüfus 2 bin 400 oldu. Seçim kararı verildi, 6 Haziran tarihinde seçim gerçekleştirilecek. İl Başkanımız Hüseyin Ceylan Uluçay nezaretinde Güney Belediye Başkan adayımız Erol Karabacak’ı açıkladık. Kendisini destekliyoruz. Seçimi kazanması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Güney’in sorun ve sıkıntılarını biliyoruz. Sayın Spor Bakanımızla bu beldemize küçük bir ziyarette bulunduk. Veysel Eroğlu bakanımn ızda DSİ’ye hemen orada talimatlar gönderdi. Oradaki su sorunu da inşallah en kısa zamanda çözeceğiz. Seçimler geçsin çalışmalara başlayacağız. Şu anda biz Güney beldemizdeki seçimi AK Parti olarak inşallah kazanacağız. Çünkü Erol Karabacak beyin de Güney’de bir karşılığı var. Kendisi seviliyor, inşallah Güney beldemiz içinde partimiz içinde hayırlı olur. Seçimden sonra belde Belediyemiz olarak Güney’e yardım ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

“AK PARTİ’DEN AYRILANLAR KİMLERİN OYUNCAĞI
OLDUKLARINI KENDİLERİ TAKDİR ETSİNLER”
Sezer Küçükkurt: Diğer partilerden de Güney beldesi Belediye Başkanlığı seçimi için aday açıklayanlar oldu. Bu süreçte AK Parti’den ayrılan partiler de var. AK Parti’den ayrılan partiler ve isimlerle ilgili neler söylersiniz?
İbrahim Yurdunuseven: Onlara bir şey demek yanlış olur. Onların kendileri nerede başlayıp nereye gittiklerini kendilerinin takdir etmesi lazımdır. Bunlara yani kimlerin elinde oyuncak oldular dikkat etmeleri lazım. Ben Afyonkarahisar için şunu söylüyorum; Derdimiz Afyon. Afyon için, Güney için, Sinanpaşa için, Şuhut için, Bolvadin, Çay için ne yapabiliriz? Merkez için ne yapabileceğimizin derdindeyiz. AK Partinin 3 Milletvekili olarak sağ olsun Cumhur İttifakı kapsamında MHP de bize destek veriyor. Biz Afyonkarahisar’a birşeyler yapabilir miyiz taş üzerine taş koyabilir miyiz derdindeyiz. Derdimiz Afyon diyoruz. Bu manada o partiler kendileri takdir etsinler. Nereye devşirildiklerini. Güney beldesinde de zannederim çok düşük oy alırlar çünkü karşılıkları yoktur. Zaten Türkiye’de yapılan anketler bunu gösteriyor. Elhamdülillah Güney beldemiz inşallah AK Parti Belediyeciliği ile devam edecek.

 

“AFYONKARİHASAR’DA CHP’NİN OYU
STANDARTTIR, BELLİ BİR OYU AŞAMAZLAR: AFYON’UN % 85’İ SAĞ KESİME OY VERİR”
Sezer Küçükkurt: CHP İl Başkanı geçtiğimiz günlerde bir canlı yayında “Afyonkarahisar artık sağın kalesi değil.” şeklinde beyanlarda bulundu. Yorumunuz ne olur?
İbrahim Yurdunuseven: Siyaset verileri okuma sanatıdır. İl Başkanlığı görevine atandığım 24 Haziran 2014’den sonra hemen 10 Ağustos 2014 tarihinde halkın seçtiği ilk sivil Cumhurbaşkanı seçimine katıldık. Sonra iki tane üst üste 2015 yılında Haziran ve Kasım aylarında seçime katıldık. Arada referandumlar yapıldı. Arada darbeler gibi çok ciddi süreçler yaşadık. Tüm Afyon’la ilgili veriler ortadadır. Anket çalışmalarını hem partimizin genel merkezi hem de il olarak biz yaptık. Gördüğümüz şudur; Afyonkarahisar’da CHP’nin her seçimde standart bir oyu vardır. 7 Haziran seçiminde de, 1 Kasım seçiminde de 2015 yılındaki seçimlerde ayın rakamı almışlar. Belki bir iki puan oynamış. Dolayısıyla CHP’nin oyu standarttır. Ama şunu net söyleyebilirim ki Afyonkarahisar’da şu an en az yüzde 85 oranda sağ oylar vardır. CHP’nin oyları yüzde 15-17 sularında geziyordur. Afyonkarahisar’da bu oranın üzerine çıkamazlar. Çok uzun yıllar sürecine bakıldığında yine aynı rakamlar görülür. Kemikleşmiş bir oy oranları vardır. O da kusura bakmasın büyük konuşmuş. Yani sağın kalesi Afyon’dur. Bunu sağ anlamında AK Parti, MHP v.d partiler olarak söylüyoruz.

 

“CEZAEVİNDEKİ KİŞİLER BİZLERE DEVLETİN
BİRER EMANETİDİR, SİYASET BULAŞTIRMADAN
İNSAN HAKLARI ODAKLI ÇALIŞIYORUZ”

 

Sezer Küçükkurt: Afyonkarahisar Cezaevinde çeşitli incelemeler ve çalışmalar yaptınız. Biraz bilgi verir misiniz?
İbrahim Yurdunuseven: Bilindiği üzere Afyon’da yeni açılan cezaevimiz var. Son İzmir depremi sonrası yaklaşık 1100 tane tutuklu ve hükümlü içerisinde terör de olan tutuklu ve hükümlüler ilimizdeki yeni cezaevine nakledildiler. Bizim cezaevimiz dolu vaziyette. Hem eski cezaevimiz hem de ilk cezaevimiz kapasite olarak dolmuş vaziyettedir. Pandemi şartları rahatladığında Afyonkarahisar’a özel bir ziyarette bulunacağız. Özellikle İzmir Şakran’daki cezaevinden çok şikâyetler geliyor. Biz komisyon olarak bize gelen her türlü şikâyeti komisyonumuzda partilerin oranında üyelerle hiçbir şekilde siyaset bulaştırmadan tamamen insan hakları odaklı cezaevindeki kişilerin bizlere devletin birer emaneti olduğu mantığıyla hareket ediyoruz. Her türlü soruna, her türlü terör örgütünden, her türlü adi suçlardan, tüm hükümlü ve tutuklulardan gelen her türlü talebi değerlendirip ilgili yerlere gidip inceliyoruz. Afyonlu olmam hasebiyle komisyonumuza ilimizde yeni güzel bir cezaevinin görülmesi yönünde bir teklifte bulundum. Sağ olsunlar onlar da kabul ettiler. İnşallah Afyonumuzdaki cezaevimizi de ziyaret edeceğiz. Şikayet gelen her yere gidiyoruz. Uygulamamız; her partiden en az bir kişi olmak şartıyla cezaevine giriyoruz. Habersizce gidip mesela muhalefet partisinden komisyon üyesi bir arkadaşa siz bir koğuş gösterin diyoruz. Orada görevli devletin tüm elemanlarını, memurlarını dışarıya çıkarıp yalnızca bire bir hükümlü ve her partiden bir milletvekiliyle soruyoruz. Şiddet var mı? Yemeler nasıl? Su nasıl, sıcak suya ulaşabiliyor musunuz? Kitaba, tv yayınlarına ulaşabiliyor musunuz? Tüm bunları tek tek soruyoruz. Aldığımız tüm cevapları raporlaştırıyoruz. Açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim, muhalefet partilerinden milletvekili komisyon üyesi arkadaşlarda bunu söyleyeceklerdir. Türkiye’de şu ana kadar gezdiğimiz yaklaşık 15 cezaevinde düzenli bir şiddet vakasına rastlamadık. 1980 yılı öncesinde belirtildiği gibi cezaevlerimizde elhamdülillah sistematik bir şiddet yoktur. Bireysel hatalar olabilir. Bunlar iç disiplin ve yargılama gerekirse adli makamlara sevk ediliyor. Bunu kesinlikle affetmiyoruz. Adelat Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül’ün söylediği gibi ‘Şiddete sıfır tolerans’ ile cezaevlerini yönetmeye çalışıyoruz. FETÖ bunu istismar ediyor. Çocuklarla ilgili sıkıntıları var. Hatta örgütten bir ara örgüt mensubu kadınlara hamile kalın talimatı verildi. Sırf cezaevine girmesinler diye. Tutuklu ve hükümlü 6 yaşına kadar çocuğuyla kalabiliyor. 6 yaştan sonra istediği yere teslim ediliyor. Kimse bulunamazsa devlet yine sahipleniyor. Kısmi şikâyetler var her cezaevinde. Mesela Sincan Cezaevinde suların biraz kirli aktığını öğrendik. Bakanlığa rapor ettik tüm su şebekesi değiştirildi. Anında görüp çözüm odaklı çalışıyoruz.

 

“İHTİSAS GÜMRÜKLERİ OLUŞTURULMASI KONUSUNU DA TAKİP EDİYORUZ”

 

Sezer Küçükkurt: İhtisas Gümrükleri konusunda gelişme var mı?
İbrahim Yurdunuseven: İhtisas Gümrük çalışmasında özelikle etle ilgili, tarımla ilgili ihtisas gümrüklerin kurulmasını istiyoruz. Çünkü malum Afyonkarahisar et merkezidir. İstanbul’un et tüketiminin yüzde 20’ni Afyon karşılamaktadır. Kiraz, vişne ve elma gibi ha keza yumurtamız var. Bunların ihtisas gümrüklerinden geçmesi gerekiyor. Üretim burada olmasına rağmen gümrükler maalesef Denizli’de, İzmir’de. Gümrük rakamları orada geçiyor. Aslında rakamlar Afyonkarahisar ihracaatına girmelidir. Oralarda gümrüklendiğinden rakamlar başka illerin ihracaat rakamlarına giriyor. Daha önceki Tarım ve Orman Bakanımız döneminde ihtisas gümrüklerinin oluşturulması için girişimlerde bulunduk. İnşalah bu konuya da takip ediyoruz. Biz de ihtisas gümrüklerinin Afyonkarahisar’da olmasını istiyoruz. Hem hemşehrilerimiz açısından hem de ihracaat rakamları açısından yükselmesi açısından. İhracaat rakamları ne kadar yükselirse ona orantılı bütçeden aldığımız pay artacaktır.
Programınıza konuk ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Tekraren Kocatepe TV’ye hayırlı olsun diyorum. Öncelikle mübarek Kadir Gecesini sonrasında erişmek dileğiyle Ramazan Bayramımızı kutluyorum. Derdimiz Afyon, sıkıntılar var ama bu süreci birlikte atlatacağız. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmesini rica ediyorum.
Sezer Küçükkurt: Biz katılımınız için teşekkür ediyoruz. >> Burcu AYDIN’ın ÖZEL Haberi.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti