Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5. Süvari Kolordusu minnetle anıldı

Bu haberin fotoğrafı yok
5. Süvari Kolordusu minnetle anıldı

Anıtkaya (Eğret) anıtında düzenlenen törende 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ve şehitlerimiz rahmet ve minnetle anıldı

İkmal Üsteğmen Yusuf Dinçer, Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşımızı eşsiz bir zaferle düğümleyen Kocatepe’den bir sel gibi Akdeniz’e akıp giden, bu zaferlerin sahibi olan 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ile bütün şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıldığını kaydetti.
Ağır kayıplar verildi
Anıtkaya (Eğret) Anıtı’nda ki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşımızın okunması sırasında ay yıldızlı Türk Bayrağı göndere çekildi.
İkmal Üsteğmen Yusuf Dinçer yaptğı konuşmada büyük taarruz harekatı içerisinde 5. Süvari Kolordusu’nun başlangıçtaki görevinin 25-26 Ağustos 1922 gecesinde Ahır Dağlarını tutmak, Sincanlı ovasına ilerleyerek düşmanın geri bölge ile irtibatını kesmek, Balmahmut-Dumlupınar arasındaki demiryolunu tahrip etmek ve Döğer bölgesindeki Yunan ihtiyatlarıyla Uşak’ta bulunan birliklerine karşı keşif ve emniyet görevi yapmak olduğunu belirtti. Üsteğmen Dinçer; “52. Süvari Kolordusu 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü Ahır Dağlarını aşarak düşman gerisine sarkmıştır. Eskişehir-Afyon demiryolunun tahribi görevini alan kolordunun 2. Süvari tümeni gece karanlığından istifade ederek görev yerine intikal etmiştir. 2. Süvari tümeninin 13. Süvari Alayı’nın, Anıtkaya şosesine geldiğinde yürüyüş halindeki 1. Yunan Kolordusuna bağlı bazı birlikler ile Yedek Subay Eğitim Merkezi öğrencilerine baskın şeklinde taarruz etmiştir. Baskın sonucunda neye uğradığını şaşıran Yunanlılar yüz ölü bırakarak dağıldılar. Bu saldırıdan 5’i subay olmak üzere 30 esir alınmış, düşman araçları tahrip edilmiştir. Yunan kuvvetlerine yardım etmek için Yenice’de bulunan 9. Yunan tümeni kuvvetli bir topçu desteğini arkasına alarak 13. Süvari Alayına karşı taarruza geçmiştir. Bu bölgede yapılan şiddetli muharebeler neticesinde 13. Süvari Alayı Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirmiştir. 13. Süvari Alayı’ndan 17 subay ve 176 er şehit olmuş, 2 subay ve 32 er yaralanmıştır. Şehitler arasında 13. Süvari Alay Komutanı Binbaşı Galip de vardır.” dedi.
13. Süvari Alayı’nın gerçekleştirdiği taarruz sonucunda Yunan birliklerine zaman kaybettirdiğini söyleyen İkmal Üsteğmen Yusuf Dinçer, büyük taarruza katılacak Türk birliklerinin toplanması için gerekli zamanı kazandırarak Türk Ordusu zaferlerine bir yenisinin daha eklendiğini vurguladı. Üsteğmen Dinçer Anıtkaya (Eğret) beldesindeki anıtın kahraman şehitlerimizin anısına dikildiğini ifade etti.
Görevimiz Cumhuriyetimizi sürdürmek
Anıtkaya Belediye Başkanı Remzi Kayır adına konuşan Adem Sancak, 1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondoros Antlaşması ve ardından gelen Serv antlaşmasıyla yurdun tamenen alınıp, insanların esaret altında tutulmak istendiğini kaydetti. Adem Sancak şunları söyledi: “Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas kongreleriyle devam eden ve TBMM’nin kurulmasıyla alınan Misak-ı Milli sınırları içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz görüşünden hareketle düşmanla mücadele kararı alınmıştır. Türk Ordusu ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile mücadele etmiştir. Türk Milleti kadınıyla, çocuğuyla, ihtiyarıyla, genciyle topyekün bür mücadele vermiş ve bu büyük Zaferi kazanmıştır. Bu zaferle tüm dünyaya Türk Milleti’nin kanının son damlasına kadar akıtmadan vatanını bırakmayacağını haykırmıştır. Bugün bizlere düşen görev Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını devam ettirmek adına var gücümüzle çalışmaktır. Program tören geçişi ve şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Törene askeri ve mülki erkan katıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti