Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFSÜ’den şeker hastalarına müjde

AFSÜ’lü akademisyenlerin diyabet tedavisinde

AFSÜ’lü akademisyenlerin diyabet tedavisinde insüline bağımlılığı azaltacak ilaç projesi patentlendi

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) akademisyenlerinin, üniversite vizyonuna uygun yürüttüğü ilaç olma potansiyeline sahip çalışmalar, meyvesini veriyor. Şuhut Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Dr. Merve Şen’in TÜBİTAK destekli yüksek lisans tez projesinden üretilen proje, Türkiye Patent ve Marka Kurumundan bilimsel buluş patenti aldı. AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, diyabet tedavisinde insüline bağımlılığı azaltacak ilaç projesi ile bilimsel buluş patenti alan ekipte yer alan akademisyenlere teşekkür belgesi verdi.
Öğretim Görevlisi Merve Şen’in AFSÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümünde tamamladığı “Epstein Barr Virüs Rekombinant Proteinleri EBNA1 ve LMP1’in INS1-E (832/13) Beta Hücre Kültüründe Endoplasmik Retikulum (ER) Stres Markırları, Apoptoz ve Hücre Proliferasyonu Üzerine Etkisi” başlıklı yüksek lisans tez projesi, patentlendi. Tez danışmanı, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in yürütücüsü olduğu projenin ekibinde, AFSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Çelik ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO öğretim elemanlarından Öğretim Görevlisi Serkan Şen de yer aldı.
PROJE EN İYİ SÖZLÜ
BİLDİRİ ÖDÜLÜNÜ ALDI
Proje ekibi, Prof. Dr. Sefa Çelik tarafından ABD’deki Duke Üniversitesinden temin edilen klonal insülin sentez eden INS1-E pankreatik beta hücre kültürü üzerinde bilimsel araştırmalar yaptı. Proje kapsamında çalışılan viral proteinlerin ilgili hücre hattında klonal insülin sekresyonu üzerine olumlu katkılarının olduğu tespit edildi. İlgili projenin sonuçları uluslararası kongrede sözlü bildiri olarak sunulup 2018 yılında en iyi sözlü bildiri ödülü ile de ödüllendirildi. Ardından uluslararası bir dergide tam metin makale olarak basıldı.
Öğretim Görevlisi Merve Şen’in TÜBİTAK tarafından desteklenen yüksek lisans tez projesi tamamlandıktan sonra Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunuldu. İlgili başvuru “Buluş, insüline bağımlılığı azaltacak niteliğe sahip, farklı şekillerde de kullanılarak, insülin sekresyonuna pozitif katkı sağlayan, antidiyabetik tedavilerde kullanılacak viroterapötik ajan geliştirebilme ile ilgilidir.” şeklinde tanımlanarak yedi yıl süre ile korunmak üzere bilimsel buluş patenti olarak kabul edildi.
Öğretim Görevlisi Şen; buluş patenti kapsamında koruma altına alınan verilerin sadece hücre kültürü çalışmalarından elde edilmiş veriler olduğunu, bu sonuçların hayvan deneyleri ve faz çalışmaları ile desteklenmeye muhtaç olduğunu vurgulayıp bilimsel çalışmalarda disiplinlerarası yaklaşımların önemine dikkat çekti.
Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Covid-19 salgını önlemleri dolayısıyla bir araya gelinemeyen araştırmanın yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Altındiş başta olmak üzere projede emeği geçen bilim insanlarını tebrik ederek, bu tür araştırmaların ülkemiz adına gurur verici olduğunu söyledi. Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ’nün güçlü akademik kadrosunun etkili çalışmalarla bilimsel katkılarının artarak devam edeceğini dile getirdi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti