Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Keçesi Çankaya’da – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Afyon Keçesi Çankaya’da

Ankara’da yaşayan Egelilerin ve Ege illeri derneklerinin birleşerek oluşturduğu EGEM PLATFORMU, gelenekselleştirmeye çalıştırdığı ‘Ankara’da Ege ve Sanat’ konulu ikinci plastik sanatlar sergisine ilimizi temsilen Keçe Sanatçısı Dilek Doğar katıldı

Ankara’da yaşayan Egelilerin bir araya gelerek oluşturduğu EGEM PLATFORMU, Ege illeri sanatçılarının eserlerinden oluşundan sanat eserlerini gelenekselleştirmeye çalıştığı ‘Ankara’da Ege ve Sanat’ konulu sanat eserleri sergisinin ikincisi sona erdi. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan sergiye Egeli sanatçıların 600 eseri sergilendi. Sergiye katılan Keçe sanatçımız Dilek Doğar’, 52’si tablo olmak üzere 76 eser ile ilimizi temsil etti. Dilek Doğar EGEM PLATFORMU 2. ‘Ankara’da Ege ve Sanat’ sergisinin tek keçe sanatçısı olması dolayısıyla ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.
Egem Platformu
Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği, Aydınlılar Derneği, Ankara Denizlililer Derneği, İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği, Manisalılar Mesir ve Dayanışma Derneği, Muğla Eğitim Çevre Koruma ve Dayanışma Vakfı ile Uşaklılar Derneği olmak üzere sekiz dernek ve vakfın oluşturduğu platform, Ankara’da yaşayan Egelileri bir araya getirmeyi ve Ege kültürünü başkentlilerle paylaşmayı hedefliyor.
150 Sanatçı 600 Eser
Ege sanatı ve sanatçısını tanıtmaya yönelik olarak gelenekselleştirilmeye çalışılan ve ikincisi düzenlenen ‘2. Ankara’da Ege ve Sanat’ sergisinde 150 sanatçıdan 600 eser sergilendi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 22 Aralıkta açılışı yapılan ve Ankaralı sanatseverlerin 27 Aralık’a ziyaretine kadar açık olan serginin açılış törenine İçişleri Eski Bakanı İsmet Sezgin, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, Aydın Eski Milletvekili Mehmet Boztaş, EGO Genel Müdürü Ömer Ulu ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, MHP Afyonkarahisar eski milletvekili Müjdat Kayayerli, Anayasa Mahkemesi eski başkanı Yekta Güngör Özden de katıldı.
İkinci Sergi
Ankara’da yaşayan çok sayıda Egeli bürokrat ve müteşebbisin de ilgi gösterdiği serginin açılış kurdelesini Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, İsmet Sezgin, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Uşaklılar Derneği Başkanı Nuray Salıcı birlikte kesti.
Açılış öncesinde davetlileri selamlayan EGEM Platformu Dönem Başkanı ve İzmirli Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Aşkın Türeli Platform olarak başkentte ikinci sergilerini açtıklarını belirterek “Bize her konuda destek veren Çankaya Belediyesi’ne ve Başkan Bülent Tanık’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ankara’da Çok Egeli Var
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, EGEM PLATFORMU’nun kentlilik ve yerellik açısından çok önemli olduğunu belirterek, doğup büyüdükleri şehirden başka bir yerde yaşayan insanların “bağnaz olmayan bir hemşerilik” anlayışıyla bir araya gelmelerinin ve yöresel kültürlerini yaşadıkları yere aktarmalarının önemli olduğuna değinerek; “Anadolu’nun ortasında doğdum büyüdüm ama zaman zaman ruhumun Egeli olduğunu düşünüyorum, pek çok kişi de beni Egeli sanır” diyen Tanık, “Eğer beni fahri hemşeri kabul ederseniz çok mutlu olurum” dedi. Tanık’ın ricası, salondaki misafirlerin alkışları arasında kabul edildi.
Serginin Tek Keçe Sanatçısı
EGEM PLATFORMU’nun “2. Ankara’da Ege ve Sanat’ katılan çeşitli sanatçılar arasında tek keçe sanatçısı olan Dilek Doğar sergi ile değerlendirmeleri hakkında; “Bu sergi Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği’nin de arasında bulunduğu EGEM PLATFORMU’nun ikinci sergisi… Ben Haziran ayında yapılan birinci sergiye de katılmıştım. Ama o zaman daha az eser ile katılmıştım. Haziran ayında yapılan sergide özellikle kesme ve yapıştırmanın dışındaki keçe nakışının ilgi görmesi üzerine bu sefer daha çok eser ve ürün ile katıldım. Amaç keçenin hayatın ve sanatın her alanında kullanılabildiğini göstermek. Keçe deyince insanın aklına hep eskiyi anımsatan kepenek ya da göçebe hayatın barınağı keçe otağ ve çadırlar geliyor. Oysa keçe hayatım��zın her alanında var. Keçe üzerine yapılan manzara veya portreyi gören, ya da hat yazısını gören sanatsever tamamının keçe ve yün olduğunu duyunca inanmak için farkında olmadan tabloya elini değdiriyor. Fözünden sonra parmak uçlarında da keçeyi hissetmek keçeye ve keçe sanatına olan ilgiyi artırıyor“ dedi.
Yalnız Değiliz, Destekleniyoruz
Keçenin unutulmaya yüz tutan zanaatlarımızdan olduğunu ifade eden Dilek Doğar; “Eğer biz keçenin tablodan makine aksamlarının ara sıkıştırmasına; yemek servis takımından battaniye imalatına; konfeksiyondan turistik eşya yapımına kadar hayatımızın her alanında çok yönlü olarak kullanıldığını kanıtlarsak ilimizdeki keçe üreticileri bıraktıkları keçe üretimine tekrar dönebilirler. Gerçekten ilimizde Türkiye’nin her türlü keçe ihtiyacına hitap edecek kalitede keçe üreten keçe üreticilerimiz var. Dikkatleri keçeye çekerek Afyonkarahisar’ı keçe üretim merkezi haline getirebiliriz. Önemli olan onları destekleyerek Afyonkarahisar’ın lokumda, sucukta, termalde sürdürmek zorunda olduğu marka koruma iddiamıza keçeyi de ekleyebilmek. Giden valimiz Haluk İmga, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ve İGM Başkanımız Salih Sel keçe sanatına açık destek vermekte, keçe imalatçısı ve sanatçılarına yardımcı olmaktadırlar. Bu desteklerden sonra keçe ile uğraşan bizlere de keçede marka olma yolunda alışılmışın dışında ama özü koruyucu iddialı eser ve ürünler üretmek, keçe adına dikkatleri Afyonkarahisar’a çekici sergilere ve davetlere katılmak düşüyor” dedi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti