Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’u anlatan 150’yi aşkın türkü var”

Bu haberin fotoğrafı yok
"Afyon'u anlatan 150'yi aşkın türkü var"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü tarafından, Afyonkarahisarlı Kültür ve Turizm Bakanlığı Mahalli Sanatçısı Ömer Yarşi ile söyleşi ve konser gerçekleştirildi.

ANS Kampüsü Devlet Konservatuvarı Sahneli Derslik’te gerçekleştirilen ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öner Uzun’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen’in yanı sıra Türk Halk Müziği Bölümü öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı

Üniversitenin kurulması ile birlikte kentin çehresinin kültür ve sanat yönünden çok geliştiğini ifade eden Afyonkarahisarlı Mahalli Sanatçı Ömer Yarşi, “Afyonkarahisar’a üniversite sayesinde medeniyet geldi. Eskiden elbette ki medeniyetsiz değildik ama zamana uymak lazım. Üniversite sayesinde Afyonkarahisar’da zamana uyum sağlanmış. Üniversiteli gençler Afyonkarahisar caddelerini dolduruyor. Kültürel faaliyetler yönünden gelişmeler sağlanıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Ayrıca birçok şehirde olmayan konservatuvar, memleketimizde var. Bunlar benim göğsümü kabartıyor” dedi.
“70 YAŞINDAN SONRA
SAZI DUVARDAN İNDİRDİM”
Afyonkarahisar’ın mahalli eserleri hakkında da bilgi veren Yarşi, sözlerine şöyle devam etti: “Ben 25 sene evvel Afyonkarahisar’dan ayrıldım. Bu zaman içinde Afyonkarahisar gelenek ve göreneklerinde yozlaşmalar olmuş. Şarkılar ve oyunlardan sadece klasikleşmiş olanlar Afyonkarahisar’ı temsil ediyor. Örneğin Afyonkarahisar deyince bir tek Karahisar Kalesi isimli türkü akla geliyor. Ancak Afyonkarahisar’ı temsil eden 150’yi aşkın türkü daha var. Bizler de Afyonkarahisar folklorunu tam olarak öğretemeden anlatamadan memleketten uzaklaştık. Böyle olunca da folklorumuz yozlaşmış. Öyle olduğunu görünce de ben 70 yaşından sonra tekrar sazı duvardan indirmek zorunda kaldım.” Söyleşi, Ömer Yarşi’nin öğrencilere sunduğu kısa dinletinin ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen’in kendisine günün anısına çiçek takdim etmesiyle sona erdi.
ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonda, Ömer Yarşi, verdiği konserle, Türk Halk Müziği severlerle buluştu. Afyonkarahisarlı Mahalli Sanatçı Ömer Yarşi, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen ile Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencilerinin katıldığı konserde kendi bestelerini saz eşliğinde seslendirdi. Konser bitiminde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı tarafından Sanatçı Ömer Yarşi’ye plaket takdim edildi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti