Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Benimsenirse, kalkınmanın Zafer’i olur – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Benimsenirse, kalkınmanın Zafer’i olur

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2007’de alanını tespit ettiği Zafer Havaalanı, çeşitli tartışmalarla açıldı. Zafer’in tüm bölgenin kalkınma zaferine katkı sağlaması için ise Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın bu havaalanını benimsemesi ve çok çalışır hâle getirmesi gerekiyor

Zafer Havaalanı, bölgesel olması bakımından “ilk” deneyim. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’a, hatta belki Eskişehir’e bile hizmet verecek. Adı havayolu şirketlerinin bilet ve kodlarında “KZR”, yani Kütahya Zafer Havaalanı olarak geçse de Afyonkarahisarlıların sahiplenmesi durumunda kullanım avantajının, isimden önce geleceği tahmin ediliyor. Bu konuda 50 yıldır uçak özlemi taşıyan Afyonkarahisar halkına olduğu kadar, demokratik kitle örgütleri temsilcilerine, işadamlarına ve yerel yöneticilere büyük görev düşüyor. Zira Zafer Havaalanı’nın bölgedeki diğer havaalanları gibi atıl vaziyette kalmaması, şehirlerin Altıntaş’ı benimsemesine bağlı.
TANIDIK SİMALARI GÖREBİLİRSİNİZ
Aslında Afyonkarahisar’ın önde gelen, tanınmış kişilerinin, Zafer Havaalanı’na alışmaya başladığını söylemek mümkün. Çünkü İstanbul’dan gelen Türk Hava Yolları uçağında, Afyonkarahisar’da her an karşılaşabileceğiniz, gazetelerde görebileceğiniz isimleri görebiliyorsunuz. Kendileri olmasa bile, eşleri, dostları, kızları, oğulları uçakla seyahat etmeye başlamış bile. Afyonkarahisar için uzun zamandır beklenen hareketliliğin de bir işareti bu, belki de.
GÜVENLİK
TEDBİRLERİ NORMAL
Zafer Havaalanı’na girdiğinizde, güvenlik önlemleri dikkatinizi çekiyor. Aslına bakılırsa önlemler, her havaalanından biraz daha esnek, biraz daha kontrollü şekilde. Bu çerçevede çantanızı, ya da cüzdanınızı, yürütmeli cihazdan geçiriyorsunuz. Telefon, madeni para, atkı, mont gibi eşyalarınızı da plastik kutulara koyup aynı cihazdan yürütüyorsunuz. X-ray cihazından geçtikten sonra, cihazda bir işaret meydana gelirse, görevli kişi, elindeki cihazla üstünüzü arıyor. Güvenlik araması sırasında hiçbir ters hareketle karşılaşmıyorsunuz.
SOL TARAFTA
DEVASA PORSELEN
Havaalanı’na girişte, sol tarafta devasa bir tavus kuşu simgesi gözünüze takılıyor. Biraz yakından baktığınızda, simgede porselen, Kütahya Por-selen kullanıldığını fark ediyorsunuz.
Kütahya Porselen’in, Danışma’nın hemen karşısında bir mağaza açtığını gördüğünüzde ise aklınızdaki “Havaalanı Kütahya’nın” fikri gün yüzüne çıkıyor. Kütahya Porselen mağazasının hemen yanında ise “Kuday Gift Shop” bulunuyor. O mağazanın harf şekilleri ile Kütahya Porselen’in harf şekilleri, birbirine benziyor, fakat Kuday’ın İstanbul merkezli olduğu söyleniyor. Zafer Havaalanı’nda “Han Gift Shop” ve bir mağaza daha var.
“BİZİMKİLER” NİYE YOK?
Tabii insan, hayıflanıyor: Keşke Afyonkarahisarlı firmalar da burada bir mağaza açsa… Her defasında “İlimizin tanıtımı” kelime topluluğu ile başlayan cümleler kurarken, Afyonkarahisarlı firmaların Zafer Havaalanı’na gereken ilgiyi göstermemesi çok tuhaf. Kiralar yüksek olabilir, “il sınırı” meselesi gündeme gelebilir. Ancak hiç mi ara formül bulma ihtimalimiz yok? Ortak bir mağaza bari açılamaz mı? Yolcuların yoğun olduğu bölgede lokum, sucuk gibi ürünlerin satılamayacağı aşikâr. Mermer ve kilim gibi ürünlerin satılması ise mümkün. “İleride” olur diye ummaktan başka çare yok şimdilik.
“Han Gift Shop”un karşısında ise Via Cafe var. Via çalışanları, en çok Pazar günleri yoğun iş yaptıklarını söylüyor. Temiz ve kaliteli ürünleri müşterilerle buluşturmayı ilke edinmişler. Havaalanı’nın zemininde granit kullanıldığı belli oluyor. Mermerin bulunduğu bir yer de var elbette. O da iki bankamatik ATM’sinin bulunduğu alan.

Pegasus, baharda sefer sayısını artıracak

Zafer Havaalanı’nda Türk Hava Yolları’nın ardından seferlere başlayacak
olan Pegasus, bahar aylarında ise ciddi bir atağa kalkacak. Uluslararası
uçuşlarla ünlenen Corendon’un da sefer hazırlığı bulunuyor

25 Kasım 2012’de, Kütahya’nın Altıntaş mevkiinde açılan Zafer Havaalanı’nda haftada 4 gün Türk Hava Yolları uçuş yapıyor. THY, Zafer’den Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri saat 15.45’te kalkıyor. Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Zafer’e gelmek isteyenler için ise İstanbul’dan saat 14’te uçak bulunuyor.
16 OCAK’TA PEGASUS
THY’nin ardından Pegasus da, Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanına sefer düzenleme hazırlığında. Pegasus’un Zafer’e ilk uçağı, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Zafer’e, 16 Ocak’ta saat 20.20’de kalkacak. Pegasus’la Altıntaş’tan İstanbul’a gitmek isteyenler ise 17 Ocak’ta, saat sabah 8’de uçaktaki yerlerini almış olacak.
SEFER SAYISI ARTACAK
Pegasus’un asıl atılımı ise bahar aylarında olacak. Şirketin Zafer’den Nisan’da haftada 5, Mayıs’ta haftada 6 ve Haziran’dan Ekim sonuna kadar haftada 7 sefer düzenlemesi bekleniyor. Şirket, Zafer’den gelen yolculara Gaziantep, Trabzon ve Erzurum gibi illere aktarma konusunda da avantajlar sağlayacak.
CORENDON DA GELEBİLİR
Zafer Havaalanı’nın uçuş yoğunluğu ile ilgili bir gelişme de uluslararası düzeyde yaşanabilir. Ülkeler arası uçak seferleri ile tanınan Corendon şirketinin, bir süre sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’e Zafer’den yolcu taşımaya başlaması mümkün.

Afyonlu yönetici de var

Zafer Havaalanı yetkilileri, son derece güleryüzlü ve samimi. Yöneticiler arasında Antalya’dan gelenler de var, Afyonkarahisar’dan da, Kütahya’dan da. Zafer’de 200’e yakın personel çalışıyor, bunların 60’a yakını Altıntaş’tan. İşçi-çalışan servisi ise şimdilik sadece Kütahya istikametinde.
ORTA BÜYÜKLÜKTE UÇAKLAR
Yetkililer, Havaalanı’na ilginin zamanla artacağını belirtiyorlar. Ki bu fikir, çok da yanlış değil. Kış dönemi, yılbaşı derken önümüzdeki dönemlerde hareketlilik yaşanacağa benziyor. Şu an için Türk Hava Yolları’nın orta büyüklükte sayılabilecek uçakları, haftada 4 gün Altıntaş’a iniyor. Aynı ölçekteki uçaklar, yine Altıntaş’tan İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na gidiyor.

“Bölgeselse, neden Kütahya yazıyor?”

Yolcular, Zafer Havaalanı’ndaki hizmetlerden ve uçak seyahatinden memnun. Afyonkarahisarlı yolcuların bir şikayeti var, o da isim. Yolcular, “Her şey güzel, ama bölgesel havaalanın ismi biletlerde neden Kütahya olarak geçiyor” diye soruyor. Henüz çokça dile getirilmeyen bir sıkıntı ise, Zafer Havaalanı’nın şimdilik sadece İstanbul’la bağlantılı olması. Yolcular, Zafer’den belli başlı büyük ve uzak illere de uçmak istiyor.

Servis güvenli ve hesaplı

Zafer Havaalanı’na Afyonkarahisar’dan giden yolcu servisi, belirlenen
güzergâhların dışına çıkmıyor. Taşın altına elini koyan Hacı Kanatoğulları
firması, il yönetiminin de desteğiyle yolcuları 10 liraya taşıyor

Zafer Havaalanı’nın inşa sürecinde havaalanının Afyonkarahisar’a uzaklığı da tartışılmıştı. Tartışmada bir taraf “İl sınırlarımızın dışında ve uzak” derken bir taraf da “Büyükşehirlerde ve havaalanı olan diğer illerde de şehir ile havaalanı arasında ciddi mesafe var” diyordu. Tartışmaya katılan bazı devlet büyükleri ise havaalanının Afyonkarahisar’a 17 ilâ 20 dakikalık mesafede inşa edildiğini söylemişlerdi.
17 VEYA 20 DAKİKA DEĞİL
Ancak hemen belirteyim, Havaalanı’na ulaşım öyle 17 ya da 20 dakika değil. “Oteller bölgesi” olarak tanımlanan Özdilek Kavşağı’ndan bile Altıntaş’a gidiş 40 dakikayı buluyor. İsterseniz, anlatayım:
Zafer Havaalanı’na gitmek için Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle tahsis edilmiş, Hacı Kanatoğulları firmasına ait servis aracına bindim. Servis, şimdilik Türk Hava Yolları’nın seferlerine göre düzenlendi. Valilik önünden saat 13.15’te çıkıp saat 14 dolaylarında Havaalanı’nda oluyor.
Ücreti ise 10 lira. Kütahya’da HAVAŞ servisi, mesafe kısalığına rağmen 15 lira alıyor. Bunu vurgulamak lazım.
OTELDEN İKİ YOLCU
Benim servise bindiğim gün, Bekir Ortakaya yönetimindeki araç, tam zamanında kalktı. 14 yolcu ile başladığımız seyahat, Mecidiye’den, Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinden Otogar ve Afium güzergahlarını takip etti. Saat 13.38’de Afium’un önünden geçtikten sonra Korel Termal Otel’e uğradık. Burada 2 yolcu daha bindi servise. Ancak yeni binen bir yolcunun çantayı otelde unutması üzerine oyalanmak zorunda kaldıysak da saat 13.42’de yolumuza devam ettik. Saat 14.12’de Kütahya-Afyonkarahisar karayolundaki Havaalanı ayrımından dönüş yaptık. Zafer Havaalanı girişinde, firmanın aracı olduğu bilinmesine rağmen 2 dakika bekledik. Saat 14.19’da ise yolcular servisten indi.
YOLCULAR BEKLENİYOR
Dönüş için, Türk Hava Yolları ile Havaalanı’na gelen yolcular bekleniyor. Son yolcunun işlemi bitene kadar, servis durmak zorunda. Yolcuların servise binişi tamamlandıktan sonra, saat 15.37’de yolu çıkıyoruz. Bu kez, 9 yolcumuz var. Yolun neredeyse tamamı bölünmüş yol hâline getirilmiş. Saat 16.12’de Oruçoğlu Termal Otel’in, 16.13’te ise Korel Termal Otel’in önünden geçiyoruz. Saat 16.16’da Özdilek Alışveriş Merkezi’ni gördükten sonra, şoförümüz Bekir Ortakaya, Otogar’da inecek yolcu olup olmadığını soruyor. Zira bazen, Uşak yolcuları, İstanbul’dan uçakla Altıntaş’a gelip Afyonkarahisar Otogarı’ndan Uşak’a otobüsle gidiyorlarmış. Uşak’ta servis çalışması yapılıyormuş ama henüz bir sonuç alınmamış.
Neyse, AFTAŞ’a gidecek yolcu bulunmadığını anlıyoruz. Saat 16.27’de Anıtpark önünde iniyoruz.

Engeller, yolculuğa engel değil

Zafer Havaalanı’nda engelliler de düşünülmüş. Hatta Havaalanı’nın “bölgesellik” dışındaki bir “ilki” de bu. Havaalanı’nda engellilerin rahatça hareket edebilecekleri yüzey kaplama, indirgenmiş telefonlar, engelliler için tasarlanmış tuvaletler, işitme cihazı kullanan vatandaşlara kolaylık sağlamak üzere kurulan sistemler, indirgenmiş danışma masası, indirme ve bindirme noktalarının yanı sıra engelli yolcu asansörü ile kabartma yazı kullanımına uygun sistem bulunuyor.

Buzlanmaya hazırlık yapıldı

Oteller de ilgi göstermeye başladı

Güral Afyon Otel ile Korel Termal Otel’in müşterilerine paket kampanyalarda uçak bileti fırsatı sunduğu belirtiliyor. Güral Afyon Otel, Zafer Havaalanı’na kendi servisini de koydu. Sandıklı’daki Park Otel’in de belirli bir paketi satın alan müşterilerine, Havaalanı’na ulaşımı bedava sağlama taahhüdü verdiği kaydedildi.

Afyon da tanıtılıyor
Zafer Havaalanı’nda Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü danışma bürosu açmış. Büroda Kütahya’yı tanıtıcı Türkçe ve İngilizce CD’lerden başka broşürler de var. Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda, tanıtım bürosunda Afyonkarahisar’a ilişkin bilgiler veren harita ve broşürler de bulunuyor. Ancak Uşak’tan şimdiye kadar böyle bir talep gelmemiş.

MURAT ARISOY

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti